logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wyniki SMART wskazują na uszkodzenie dysku? Komputer się zacina, format nie pomógł

redsandman 27 Lip 2011 21:56 1649 9
REKLAMA
  • #1 9766153
    redsandman
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,
    Od jakiegoś czasu zacina mi się komputer. Na początku było to dosyć rzadko, teraz już stosunkowo często. Zacina się w różnych sytuacjach, czasami nawet jak nic na nim nie robię, dysk zaczyna pracować na najwyższych obrotach przez około 10s i przestaje. Najbardziej irytuje mnie to podczas oglądania filmów. Nawet po sformatowaniu dysku problem nie zniknął.

Wydaje mi się, że mam uszkodzony dysk i wyczytałem gdzieś, żeby sprawdzić SMART. Zrobiłem to jednak wyniki nic mi nie mówią. I tutaj moje pytanie. Czy jest ktoś w stanie stwierdzić z poniższych screenów czy mój dysk jest uszkodzony?
    Czy wyniki SMART wskazują na uszkodzenie dysku? Komputer się zacina, format nie pomógł
    Czy wyniki SMART wskazują na uszkodzenie dysku? Komputer się zacina, format nie pomógł/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9766207
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    HDD do wymiany.
  • #3 9766216
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Quick scan to nawet do tarcia chrzanu się nie nadaje.
    Zrób pełny skan.
    Tak, smart podaje sporo relokowanych sektorów i wykres prędkości odczytu wskazuje na błędy na dysku.
  • REKLAMA
  • #4 9766980
    redsandman
    Poziom 9  
    Pełny skan tak samo
  • #5 9767049
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Aby szybko wykluczyć dysk z kolejki podejrzanych podłóż sobie inny dysk. Dysk jest co najmniej podejrzany. Nie trzymałbym na nim żadnych cennych danych.
    Pomocnym narzędziem przy naprawianiu sfatygowanych dysków jest HDD Regenerator.
    Mam kumpla pracującego dla WD. Za wiele szczegółów nie ujawnia, ale ostatnio stwierdził, iż gdybym wiedział jakie myki stosują producenci HDD nie kupowałbym ich wcale. To jest ciągła walka z fizyką, kto wcześniej wypuści na rynek większy, szybszy dysk ten zyskuje prestiż. O awaryjności serii napędów dowiadujemy się dopiero po utracie danych...
  • REKLAMA
  • #6 9767267
    redsandman
    Poziom 9  
    Pobrałem HDD Regenerator jednak nie mogę go użyć ponieważ program nie ma "exclusive access". Podczas uruchamiania programu wszystko inne wyłączyłem, nawet z msconfiga z uruchamiania wszystko odznaczyłem uruchomiłem ponownie i dalej to samo. Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego nie ma tego ekskluzywnego dostępu i jak mu go dać? A może nie ma sensu się z tym bawić i lepiej od razu oddać kompa do serwisu (mam jeszcze gwarancję)?
  • #7 9767310
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1551
    Oddaj na gwarancję,spotkałem się z tym że po HDD Regenerator dysk padł na "Amen".
  • REKLAMA
  • #8 9768287
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    redsandman: prosiłem o coś.
  • Pomocny post
    #9 9768314
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9768403
    redsandman
    Poziom 9  
    Dziękuje za waszą pomoc. Jutro oddam kompa do serwisu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zacinającym się komputerem, który nasila się w czasie, nawet gdy nie jest używany. Dysk twardy pracuje intensywnie, co prowadzi do frustracji, szczególnie podczas oglądania filmów. Po sformatowaniu dysku problem nie ustępuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie dysku i sprawdza wyniki SMART, które nie są jednoznaczne. Odpowiedzi od innych użytkowników sugerują, że dysk może być uszkodzony, a zalecane jest wykonanie pełnego skanu. Wskazano na narzędzie HDD Regenerator, jednak pojawiły się problemy z jego użyciem. W końcu, użytkownik decyduje się oddać komputer do serwisu, mając jeszcze gwarancję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA