logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego pliki znikają z pendrive 128GB exFat po sformatowaniu?

XaNtoR210 28 Lip 2011 10:16 9972 12
REKLAMA
  • #1 9767341
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Niedawno kupiłem pendrive 128GB na Allegro i da się go sformatować tylko w exFat.
    Dodatkowo muszę mieć drugiego małego pena żeby instalować sterowniki exFat na Windows XP bo Windows 7 normalnie go widzi.

Jednak po pomyślnym sformatowaniu i nagraniu plików na tym penie znika widoczność wielu plików w katalogach.

Zgrałem zawartość poprzedniego pena 16GB było tam około 9GB a po wyjęciu pendrive'a z USB i włożeniu go ponownie w większości katalogach nie było widać plików. Po usunięciu wszystkich plików i sprawdzeniu pojemności pena zajęte było nadal około 8GB i nic nie da się na to poradzić jak ponowny format pendrive'a żeby był całkiem pusty.

Czy da się na to coś zaradzić?

Podaję link do aukcji gdzie go kupiłem:
    http://allegro.pl/pendrive-128gb-skorzany-i-stylowy-od-zlotowki-i1710166024.html
  • REKLAMA
  • #2 9767395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 9767430
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    OK sformatowałem programem z tego tematu w FAT32 i mam nadzieję będzie działało... szkoda jednak, że nie wgram pliku większego niż 4GB a takim czymś się łudziłem z tym exFatem ale jednak okazała się to lipa :(

EDIT:
    Niestety problem występuje nadal :( po skopiowaniu plików kopi zapasowej poprzedniego pena 16GB na tego pena 128GB sformatowanego programikiem w FAT32 pliki nadal znikają :/

skasowałem wszystkie pliki a tu na penie coś jest :/
  • #5 9767821
    wiciox
    Poziom 11  
    Ten pendrive to lipa, ten temat był już wiele razy poruszany. A ile za niego dałeś?

Ja za swojego (Patriot XT 16 GB) dałem 101 zł wraz z wysyłką. Jeśli dałeś do 200 zł za takiego pendrivea to się nie dziw, że nie działa. I jakiej to firmy pendrive?
  • REKLAMA
  • #6 9767863
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Pendrive 99% fake. Poczytaj na elektrodzie było o tym wiele razy.
  • #7 9768031
    crash69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    takie pendrivy sa na ebayu za 50 zł z przesyłka do PL

Jest program do przeprogramowania kontrolera do stanu pierwotnego
    Okaże się wtedy że kupiłeś 0,5 GB do 2 GB :) czyli najdroższe 2 GB w życiu

Ja stawiam że kupił Kingstona :)

z wyglądu takie coś :P
    http://cgi.ebay.pl/Kingston-128GB-DataTravele...Computing_LaptopAccess_RL&hash=item1e6208b241

heh tylko za tą kwotę można mieć dysk SSD :D

ja nie mineło 7 dni oddaj ale pewnie na aukcji było małym drukiem że zwrotów nie przyjmuję i nie wiem czy działa:D

do formatowania użyj tego
    http://www.cdrinfo.pl/download/9810192130l/

HP USB Disk Storage Format Tool

poczytaj to pobaw się programami przywrócisz oryginalna pojemność pewnie max 2 GB
    http://www.ehow.com/how_5889132_test-fake-usb-flash-drive.html

A na dysku pewnie krzaczki są zamiast plików?
  • #8 9768381
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Cytat z opisu aukcji:
    Nie odpowiadam, za problemy z działaniem sprzętu, problemami z zapisem, odczytem czy gubieniem danych. Brak gwarancji, rękojmi i możliwości zwrotu.
    Sprzęt nie testowany, nie wiem czy działa, sprowadzany bezpośrednio z fabryki dlatego aukcje od 1zł, Ty decydujesz ile zapłacisz!

Sprzedawca wyraźnie napisał, że sprzedaje urządzenie które nie działa, czyli złom. Podziwiam tych, ktorzy wierzą, że za 10% ceny kupują w pełni sprawne urządzenie.
  • REKLAMA
  • #9 9768396
    crash69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jak się kupuję to czyta się komentarze wcześniejszych aukcji :)

ja bym tego nie kupił :P bo ten pendrive nawet nazwy nie ma :D

a 13 pozytywów to mu pewnie kumple nabili :D
  • #10 9768715
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    No cóż ja dałem za niego 50zł... no nic, mam karę za swoją głupotę, ale ludzie uczą się na błędach :(

EDIT:
    Nawet nie wiem czy skończył, ale coś takiego mi wyszło:
    Warning: Only 122836 of 129967 MByte tested.
  • #11 9790682
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3570
    Jak chcesz przywrócić rzeczywistą pojemność tego pena to podaj nam dane z:
    - ChipGenius
    - CheckUDisk 5.3.
    Sprawdź jak wygląda wykrywanie partycji tego pena pod linuxem (GParted):
    Parted Magic - spróbuj zlikwidować partycję i utworzyć nową np.FAT32.
  • #12 9790769
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    To zrobiłem ChipGeniusem
    A to test tym drugim CheckUdisk
  • #13 9790847
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3570
    Poczytaj ten TEMAT z rosyjskiego forum i próbuj!
    http://translate.google.com/?hl=pl#ru|pl|

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrive'em 128GB zakupionym na Allegro, który po sformatowaniu w systemie exFAT nie wyświetla wielu plików. Po skopiowaniu danych z mniejszego pendrive'a 16GB, pliki znikają po ponownym podłączeniu urządzenia. Użytkownik podejrzewa, że pendrive może być fałszywy, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji, którzy sugerują, że urządzenie może mieć rzeczywistą pojemność znacznie mniejszą niż deklarowana. Wskazano na możliwość użycia programów do formatowania i testowania, takich jak ChipGenius i CheckUDisk, oraz na ryzyko zakupu podróbek na aukcjach internetowych. Użytkownik rozważa również formatowanie w FAT32, mimo ograniczeń dotyczących rozmiaru plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA