logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV PANASONIC TX-28LD4P chassis Euro4 - wyłącza się

abik 28 Lip 2011 16:46 1987 3
REKLAMA
  • #1 9768463
    abik
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam! Mam taki problem z TV PANASONIC TX-28LD4P: po włączeniu wyłącznikiem sieciowym TV ustwia się na standby i świeci czerwona dioda z przodu. Po załączeniu go pilotem bądź przyciskiem z klawiatury lokalnej włacza się, słychać nawet wysokie napięcie, ale po około 3 sekundach wyłącza się i przechodzi z powrotem na standby. Nie zdąży się nawet pokazać obraz. Sprawdzałem płytę główną pod kątem zimnych lutów - było kilka (zwłaszcza nóżki układu LA 7845N) ale nawet po poprawieniu ich nic nie pomogło. Przypadkowo poprawiając nóżki układu LA 7845N odlutował się mi rezystor SMD 1,8 kOm. Nie zauważylem tego początkowo - wtedy po włączeniu TV urochomił się i był obraz choć tylko jego górna część
    mocno przesunięta na dół. Gdy po zorientowaniu się ponownie przylutowałem rezystor jest dalej po staremu - TV uruchamia się na 3 sekundy i wyłącza się. Proszę o jakąś podpowiedź od czego zacząć szukanie uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #2 9768656
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    abik napisał:
    Proszę o jakąś podpowiedź od czego zacząć szukanie uszkodzenia.

Proponuję zacząć od schematu i pomiarów, szczególnie na początek w układzie odchylania pionowego, choć sam powinieneś na to wpaść.
  • REKLAMA
  • #3 9768954
    falso
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 3
    O czego zaczać to każdy fachowiec powinien sam wiedzieć. A jeśli nawet tego nie wiesz, to zmień branżę i zaprzestań oszukiwania ludzi. Ostatnio nic innego się nie czyta, tylko teksty w rodzaju- od czego mam zacząć....
  • #4 9769840
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    abik napisał:
    Proszę o jakąś podpowiedź od czego zacząć szukanie uszkodzenia.
    Od lektury, fachowej lektury. Żaden majster z nieba nie spadł, wszyscy zaczynali od podstaw.
REKLAMA