logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiertarka akku FAUST - po podaniu zasilania nie działa.

szf9o 28 Lip 2011 19:56 2164 6
REKLAMA
  • #1 9769098
    szf9o
    Poziom 2  
    Mam wiertararkę akku 9.6V firmy FAUST, niestety nie mam do niej baterii i próbuję ją zasilić zasilaczym na podane napięcie. Żeby móc się podpiąć musiałem ją rozebrać. Konkretnie chodzi mi żeby po włączeniu zasilacza silnik zaczął mi się obracać, więc podpiełem się bezpośrednio pod silnik (minus do czerwonego, plus do czarnego, zobacz rysunek poniżej). Niestety po załączniu zasilacza silnik ani drgnął. Zmieniłem też polaryzacje zasilania i również nic nie pomogło. W czym jest problem? Może źle się podpinam? Dodam, że wcześniej na baterii wiertarka pracowała bez zarzutu.
    Wiertarka akku FAUST - po podaniu zasilania nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 9769112
    merolPL
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    jaką wydajność ma zasilacz? Dodam, ze ja w swojej 18v użyłem zasilacza z wydajnością 12A i zadziałało zabezpieczenie przeciw przepięciowe przy gwałtownym wciśnięciu włącznika.
  • REKLAMA
  • #3 9769243
    szf9o
    Poziom 2  
    Mój zasilacz ma max 18V/1000mA, ale przy baterii akku którą wcześniej używałem przy 9,6V/1200mAh silnik miał obroty 'jak ta lala'.
  • REKLAMA
  • #4 9769273
    merolPL
    Poziom 27  
    1200mAh to nie moc a pojemność. Taki akumulatorek potrafi oddać naprawdę duży prąd. 1A nie ruszy silnika. Musisz mieć co najmniej 10A, a i tak ledwo się pokręci.
  • REKLAMA
  • #5 9769333
    szf9o
    Poziom 2  
    Ups. A jak obliczyć ile ten silniczek może potrzebować amperów? Na pewno będzie to kwestie prądu? A może po prostu źle ma coś w połączniach, jedna rzecz która nie daje mi spokoju to ten kamyczek który jest w rogu i do którego podpięte są trzy kabelki (które są słabo widoczne na zdj.).
  • Pomocny post
    #6 9769415
    merolPL
    Poziom 27  
    Ten "kamyczek" to kondensator ceramiczny. Pod zasilacz nie ma co kombinować, ponieważ żeby działało poprawnie potrzeba dosyć dużego prądu. Cena zasilacza przewyższy cenę nowego akumulatora.
    Co do podpięcia to podpinasz czerwony do + a czarny do -.
  • #7 9769446
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    szf9o napisał:
    Ups. A jak obliczyć ile ten silniczek może potrzebować amperów?

Około dwudziestu.
    To wszystko jest na forum, wystarczy poszukać. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wiertarką akumulatorową FAUST 9.6V, która nie działa po podłączeniu zasilacza. Zasilacz ma maksymalne napięcie 18V i wydajność 1000mA, co jest niewystarczające do uruchomienia silnika, który wymaga co najmniej 10A prądu. Użytkownik zastanawia się nad poprawnością podłączenia oraz nad rolą kondensatora ceramicznego w obwodzie. Wskazano, że zasilacz o niskiej wydajności nie jest odpowiedni, a koszt nowego akumulatora może być niższy niż zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA