logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć transfer pomiędzy komputerami poprzez LAN?

Jackal629 28 Lip 2011 23:27 12520 9
  • #1 9770110
    Jackal629
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam, mam do Państwa pytanie odnośnie sprawy, która wygląda następująco:

Posiadam dwa komputery:
    Cytat:

1. Procesor Core i5 około 3GHz,
    karta sieciowa (zintegrowana) 100Gb/s
    windows XP Home SP3 32 bity,
    3HDD: 1,5 tera i 2x 250 GB, ( wszystkie obr 7200 )
    system troszkę wolno się uruchamia.
    (zestaw za kilka tysięcy, zakupiony w grudniu, bodajże 6 Tys zł.),
    antywirus eset smart security z wyłączoną zaporą (zapora systemowa również wyłączona).
    Czasami pracował w internecie (teraz brak dostępu)

2. Procesor Core i5 sandy bridge,
    karta 100Gb/s (zintegrowana),
    windows 7 Home Premium 64 bity,
    1HDD: 250 Gb samsung, (obr 7200)
    świeży system, brak antywirusa, wyłączony systemowy firewall.
    Brak dostępu do internetu.

Oba komputery znajdują się w jednym pomieszczeniu, odległość 2-3 m

Z komputera nr 1 do komputera nr 2 będą przesyłanie siecią LAN duże pliki, rzędu kilkudziesięciu GB, np 20 GB. Całość jest spięta do sieci poprzez skrętkę typu kros (kategorii 5), adresy IP przypisane ręcznie. Komputery się widzą, wszystko cacy, fajnie.. lecz nie do końca...

Otóż:
    *Transfer z komputera 2 na komputer 1 wynosi 24,9 MB/s (tak pokazuje win 7)- domyślam się, że to przez dysk i możliwe zaśmiecony system
    *gdy kopiujemy pliki z komputera 1 do 2 transfer nieco wzrasta (Win xp nie pokazuje transferu, a ja nie miałem czasu instalować total commandera)

Transfer na moim komputerze core i3 HDD 1 tera HD103SI wynosi około 40/50 MB/s

Moje pytania do Państwa:
    1. Jak można maksymalnie zwiększyć transfer plików z komputera nr 1 do komputera nr 2 poprzez karty sieciowe 1Gb/s by uzyskać transfer plików 50MB/s?

Chodzi głównie o porady zaczynające się od kart sieciowych po urządzenia zewnętrzne, gdyż wiem, że dyski mają duże znaczenie.
    2. Czy jest sens stosować urządzenia typu switch, router 1Gb/s czy może najlepiej pozostać przy połączeniu komputerów bezpośrednio skrętką?
    3. Czy transfer pomiędzy dwoma takimi samymi systemami byłby większy?
    5. Czy jakieś zewnętrzne urządzenie jest w stanie podnieść transfer danych, może wymiana kabla lub kart sieciowych na 1Gb/s?
    Potrzebuję podnieść transfer plików do minimum 35 MB/s, są urządzenia pod usb 3.0 które pozwalają połączyć komputery w sieć, może zastosowanie czegoś takiego by pomogło?

Dałem trochę ciała, gdyż nie sprawdziłem modeli dysków, jakie mają parametry, lecz czas mnie gonił i wszystkie informację będę mógł uzupełnić.

Czyli wszystko się skupia wokół pytania: Jak przy dwóch zintegrowanych kartach sieciowych 1Gb/s wyciągnąć prędkość przesyłania danych z 25MB/s do około 50MB/s przy połączeniu kablem UTP kat 5 typu kros przy opcji komputer-komputer? Czy pomogłaby wymiana kabla na kat. 6, wymienienie kart sieciowych czy może dołożenie switcha 1Gb/s?

Dyski w komputerach działają w trybie SATAII i spokojnie pracują przy prędkości 50MB/s

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
  • Pomocny post
    #2 9770174
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 9770204
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Między dwoma komputerami z kartami 100Mb można uzyskać transfer max 12,5MB (niecałe bo prędkość nie wynosi nigdy 100%)
    Kolega nie określił jednoznacznie jakie ma transfery (Megabit to nie MegaBajt)
    Jeśli kolega chce zwiększyć transfer proponuje te dwa komputery wyposażyć w kary 1Gb i połączyć je razem skrosowanym kablem - tak żeby nie trzeba było kupować switcha.
    Ewentualnie możesz spróbować połączyć je razem poprzez port FireWire.
  • #4 9770293
    Jackal629
    Poziom 13  
    Jutro możliwe, że uda mi się zdobyć modele dysków.

Przy podpiętych komputerach do switcha obok zegarka pokazywało na pasku 100Mb/s i transfer żeczywiście był około 12 megabajtów/s. Przy połączonych komputerach bezpośrednio transfer wynosi około 25 megabajtów/s, czyli z tego co powiedział Uszol 1990 wynika, że komputery standardowo na płycie głównej wyposażone są w karty 1Gb, jakoś mi się w to nie chce wierzyć..

Właśnie tak myślałem, że pewnie pozostanie zamontowanie kart na PCI 1Gb..

Jaki maksymalny transfer w megabajtach można uzyskać poprzez zastosowanie kart 1Gb? Jaki natomiast poprzez FireWire?
  • Pomocny post
    #5 9770306
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 9770345
    Jackal629
    Poziom 13  
    @jur-ek.adam

Już zmieniam wszystko, masz rację trochę namotałem w opisie. Masz rację, głupi jestem.

100 megabitów = 12,5 megabajta
    1 gigabit = 128 megabajtów

Czyli muszą być karty 1Gb/s. Te komputery nie stoją u mnie, lecz może jutro uda mi się poznać pełną specyfikację.

Jak są karty 1Gb/s gdzie teoretycznie można wyciągnąć transfer 128 MB/s, powinienem spokojnie wyciągnąć transfer w przesyłaniu plików 40/50 MB/s, tylko jak teraz wyciągnąć maksimum z tego?

Nie zwróciłem uwagi na ewentualnie ustawione ograniczenia przepustowości LAN w komputerach, czy na kablu kategorii 6 dałoby radę uzyskać szybszą prędkość przesyłania plików i czy ewentualne zastosowanie switcha 1Gb/s by coś pomogło?

Wielkie dzięki za olśnienie.
  • Pomocny post
    #7 9770352
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 9770371
    Jackal629
    Poziom 13  
    Długość kabla UTP wynosi 4 metry.

Ktoś mi podpowiada, że cały zaniżony transfer może być z jednej, podobno badziewnej płyty głównej za 200 zł w komputerze nr 2. Najpierw wszystkie ograniczenia z przepustowości skasuję, przetestuję dyski, a później może jeszcze pomyślę nad wymianą kabla UTP o ile jest samej kat 5 na kat. 5e ( i tak poszukam dobrego kabla bo ten pewnie jest badziewny), gdyż koszty nie są duże. W tym małym pokoiku są 4 komputery obok siebie (mini pracownia do obrabiania filmów w fullHD, czyli pełno elektroniki) więc zastanawiałem się również nad zakłóceniami, lecz mało prawdopodobne. Tak czy inaczej jutro wieczorem temat powędruje do kosza.

Dobra, wielkie dzięki jurek.adam!, jakbyś był kiedyś w okolicy to masz u mnie czteropak. :-)
  • Pomocny post
    #9 9770381
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 9786368
    Jackal629
    Poziom 13  
    Dobra wszystko działa, podobno transfer między komputerami jest wystarczający, dałem jeszcze tej osobie kabel kat 6, na którym teoretycznie powinno być lepiej. Nie dzwonili do mnie, że jest jakiś problem, więc temat zamykam, jeszcze raz wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobów na zwiększenie transferu plików pomiędzy dwoma komputerami przez sieć LAN, gdzie obecnie osiąga prędkości rzędu 24,9 MB/s i 40/50 MB/s. Wskazano, że kluczowe mogą być karty sieciowe 1Gb/s oraz jakość używanego kabla (kategoria 5). Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę kart sieciowych na gigabitowe oraz użycie dobrego jakościowo kabla, a także sprawdzenie wydajności dysków twardych. Użytkownik rozważa również zastosowanie kabla kategorii 6 oraz ewentualnego switcha 1Gb/s. Po wprowadzeniu sugerowanych zmian, transfer został poprawiony, a użytkownik zakończył temat, informując o zadowalających wynikach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA