logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 5520G - BIOS nie zapisuje ustawień, problem z napędem Blu-ray

webphoto 29 Lip 2011 00:05 1440 3
REKLAMA
  • #1 9770228
    webphoto
    Poziom 9  
    Witam. Kupiłem taki oto komputer:

Acer Aspire 5520G ICW50

AMD Turion x2
    3 GB DDR2
    160GB HDD
    nVidia 8600m gs 512 mb
    blu ray

Kupiłem go jako uszkodzony za 60 GBP. W czym problem... Komputer po włączeniu ururamia się kilka minut. Najpierw dłuższy czas czarny ekran, później logo Acer i prawde mówiąc nie uruchamia się wcale. Pamięć ram przetestowana na innym komputerze - działa. Włożyłem sprawną na 100% kość ramu najpierw do jednego gniazda, później do drugiego - problem pozostaje ten sam. Wsadziłem inny procesor - to samo. Wymontowałem napęd blu ray i komputer uruchamia się normalnie. Na jaw wyszła za to inna usterka.

Otóż po próbie zmiany ustawień Biosu, komputer się restartuje i nic. Czarny ekran po restarcie, minute popracuje i znowu restart. tak jest do momentu aż go sam wyłączę. Później muszę odłączyć go całkiem spod zasilania aby wystartował normalnie. Nie mogę przez to zainstalować systemu, bo rozruch z czego innego jak tylko z HDD wyłączony. Nie zapamiętuje ustawień :| Wina baterii ?
    Czy ktoś z Was spotkał się już z podobnym problemem ?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9770298
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 82
    Do wymiany most hybrydowy U23.
  • REKLAMA
  • #3 9770504
    webphoto
    Poziom 9  
    Czy będzie to MCP67MV-A2 ? Do najdroższych nie należy jeśli kupię w Chinach, pozostanie mi znaleźć osobę, która to wymieni. Spróbuję podgrzać ten nieszczęsny mostek po powrocie z pracy zobaczymy czy pomoże. Osoba od której kupiłem komputer mówi, że laptop już jakiś czas temu zaliczył serwis, ale po miesiącu usterka powróciła. Wydaje mi się, że zrobili re-flow. Na mostek założyli za grubą podkładkę miedzianą przez co radiator odstaje po dokręceniu procka, a dodatkowo wszystko "pływa" w paście [ uciapali nawet wentylator ].
    Dziękuje Vogelek za pomoc
  • Pomocny post
    #4 9771175
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 82
    webphoto napisał:
    Czy będzie to MCP67MV-A2 ? Do najdroższych nie należy jeśli kupię w Chinach

Jeśli kupisz w Chinach, za kilka tygodni będziesz musiał kupić kolejny, a potem kolejny itd.
    Jeśli naprawa ma być trwała, układ musi być z poprawionej serii (Date Code powyżej 0916) - a takie kosztują nawet ponad 300zł: http://www.kocham-basie.pl/nvidia-mcp67mva2-lub-p-491.html
    Tutaj sporo taniej: http://sklep.elvikom.pl/product_info.php?products_id=32
REKLAMA