logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować dane w cieplomierzu Apator LQM II-k do ustawień fabrycznych?

tarasow 29 Lip 2011 12:18 10517 9
  • #1 9771132
    tarasow
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie!

Posiadam taki licznik ciepła:
    http://www.meritum.torun.pl/Apator/cieplomierze_licznik_LQM_II.PDF
    używany (z danymi po poprzednim użytkowniku w pamięci, chyba w EEPROM).

Jak zresetować dane w cieplomierzu Apator LQM II-k do ustawień fabrycznych? Jak zresetować dane w cieplomierzu Apator LQM II-k do ustawień fabrycznych?

Chciałbym go wykorzystać do pomiarów w przyszłościowym układzie kolektorów własnej roboty ale...

czy ktoś, z Szanownych Kolegów, wie w jaki sposób, i czy w ogóle, można go zresetować. Tak aby był jak z fabryki? Jakaś opcja przywracania ustawień lub kasowania pamięci. Bo w internecie niewiele jest o tym, znalazłem tylko możliwość zmiany daty, czasu i progów wartości, za pomocą przycisku wewnątrz obudowy, w tej instrukcji:

http://www.piaskan.pl/cms/uploads/media/Cieplomierz_CEK-AP-inst.pdf

Pozdrawiam, Jakub.

PS. Czy rozłączenie źródła zasilania(bateria) na coś się zda oprócz resetu daty i zegara?

W ciepłomierzu jest przyłączony taki moduł (chyba M-bus) http://oferta.apator.eu/produktowy/pl/produkty/cieplomierze/LQM_III/modul_komunikacyjny
  • Pomocny post
    #2 9772007
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 151
    Rozbiłem się o podobny problem, tyle że z ciepłomierzem Metronic 3. Spróbuj skontaktować się z właścicelem firmy Bachus www.bachus.com.pl może pomóc, gdyż oferuje ciepłomierze dla układów z kolektorami słonecznymi. Pamiętaj, że sam reset nie wystarczy. Trzeba przeprogramować ciepłomierz do pracy z glikolem. Bez tego będzie pokazywał głupoty.
  • #3 9772204
    tarasow
    Poziom 12  
    Dzięki!

Najważniejsze to jakoś (no właśnie- JAK?) dostać się do tego ustrojstwa i skasować poprzednie ustawienia i dane.
    Póki co, w układzie będzie woda,
    aby nie trzeba było zmieniać stałej ciepła właściwego cieczy
    (chyba, że nie będzie to problem).

Pozdrawiam, Jakub.
  • Pomocny post
    #4 9772342
    bachus1
    Specjalista - kolektory słoneczne
    Ocena: 99
    Witam.
    Z ciepłomierzami faktycznie wygląda tak, że do kolektorów gdzie jest glikol trzeba w program wstawić ciepło właściwe mieszaniny glikolu. Ponieważ temat jest nowy prawie nikt z producentów nie wypuszcza tak skalowanych ciepłomierzy. Jeżeli chodzi o Metronic 3 to ja wysyłałem do firmy z prośbą o przeskalowanie, co jednak łączyło się z kosztami. Ale w Waszym przypadku jest prostsza metoda liczenia i dotyczyć ona będzie wszystkich ciepłomierzy produkowanych na naszym rynku. Otóż W instrukcji obsługi metronica 3 http://www.metronterm.pl/instrukcje/Metronic3.pdf
    jest podany sposób liczenia ciepła na piechotę czyli matematycznie. trzeba tylko w miejsce współczynnika cieplnego (ciepła właściwego ) wstawić mieszaniny glikolu i wody i sporządzić tabelkę korygującą.
    Można też inaczej i myślę trochę prościej:
    Na stronie SECESPOLU jest program doboru wymienników http://www.secespol.pl/?cmd=software
    Tam można zrobić to automatycznie bo jest w tabelce "ciecz" gdzie mamy różne kombinacje minn. wody i glikolu. Poprzez wyznaczanie różnych wartości mocy możemy taką tabelkę korygującą zrobić samemu.
    Ja nie robiłem takich tabelek więc nie proście mnie o to. Ale zachęcam do zabawy a kto zrobi niech opublikuje przyda się to innym.
    pozdrawiam.
    Witold
  • #5 9782037
    tarasow
    Poziom 12  
    Witam,
    chwilowe rozłączenie zasilania bateryjnego nie spowodowało zmian oprócz wyzerowania temperatur aktualnych i chyba zegara.
    Zużycie energii i przepływ sumaryczny w dalszym ciągu są wyświetlane.

W jakim dziale powinienem zamieścić zapytanie o komunikację z tym urządzeniem, w celu ingerencji w oprogramowanie?

Pozdrawiam, Jakub.
  • Pomocny post
    #6 9789766
    nanoTECHNO
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Mnie udało się wyzerować sumaryczny stan energii cieplnej, przepływu wprawdzie w innym ciepłomierzu Picocal ale może i tu bedzie podobnie. Metoda prób i błędów znalazłem komórki w pamieci EEPROM odpowiedzialne za różne wpisy. Spróbuj najpierw ustalić typ pamięci.
    Pozdrawiam
    nanotechno
  • #7 9838333
    Elektronik_19
    Poziom 1  
    Witam,
    A czy napisałby Pan jakiego programu Pan użył do komunikacji z Picocal ?
  • #8 9838442
    nanoTECHNO
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ciepłomierz Picocall firmy Kamstrup.
    Do edycji pamięci szeregowej 93LC46B używałem Ponyprog. Z ciepłomierza za pomocą łącza szeregowego RS232 można odczytać dane takie jak :
    1. Stan energii, licznik przepływu, temperatura, predkosc przeplywu w l/h.
    2. Miesieczne zestawienie energii

Predkosc nalezy ustawic na 2400baud. W pierwszym przypadku do cieplomierza wysylamy 2 bajty. W drugim 1 bajt. Do obsługi cieplomierza uzywam programu RealTerm.
    Są to informacje nieoficjalne uzyskane z metody prób i błedów.

Pozdrawiam
    nanotechno
  • #9 12819374
    romar
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    w jaki sposób otworzyć obudowę miernika Apator LQM III-k - muszę wymienić baterię
    pozdrawiam
  • #10 13870441
    paw2501
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam,

Czy ktoś z kolegów na forum może wie, gdzie mogę dostać zewnętrzy interfejs do LQM III jak załączniku ? Jak zresetować dane w cieplomierzu Apator LQM II-k do ustawień fabrycznych?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat resetowania ciepłomierza Apator LQM II-k do ustawień fabrycznych, aby usunąć dane poprzedniego użytkownika. W odpowiedziach zasugerowano, że sam reset może nie wystarczyć, a konieczne może być przeskalowanie urządzenia do pracy z glikolem. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z innymi modelami ciepłomierzy, takimi jak Metronic 3 i Picocal, wskazując na potrzebę dostępu do pamięci EEPROM oraz użycia odpowiednich programów do komunikacji z urządzeniem. Zauważono, że rozłączenie zasilania bateryjnego nie resetuje wszystkich danych. Użytkownik pyta również o sposób otwarcia obudowy ciepłomierza oraz o dostępność zewnętrznego interfejsu do modelu LQM III.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA