logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić plik AVI 830 MB na 2 części bez zwiększania rozmiaru?

mirek67 22 Lis 2004 12:50 3809 5
REKLAMA
  • #1 1004024
    mirek67
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich :) Mój problem polega na tym, że nie potrafię podzielić filmu tak, aby zgrać go na 2 płytki. Korzystałem z VirtualDub'a i TMPGEnc. Ale za każdym razem, kiedy próbuję z filmu mającego 830 MB zrobić 2 części i jeden i drugi program zaczynają robić coś, co sprawia, że waga filmu rośnie w Giga! Procesy nie kończą się, bo brakuje miejsca na dysku. Całkiem prawdopodobne, że robię to od podstaw źle :) Czy mógłby mi ktoś udzielić kilku cennych wskazówek? Ale z góry proszę o takie, nie pisane "przez naukowców, dla naukowców". Baaaaardzo dziękuję, pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 1004081
    DJablo77
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zapewne film który masz , jest skompresowany jakimś DIVX-em lub XVID-em (kodekiem). VirtualDUB musi go odkodować do "czystych" klatek by podzielić film , a następnie zakodować ponownie. Sam film odkodowany zajmuje około 80GB. Mogę się mylić.
  • REKLAMA
  • #3 1004201
    mirek67
    Poziom 15  
    Chyba - jest dokładnie jak mówisz. Film jest skompresowany XViD'em. Pytanie, czy nie ma możliwości przeskoczenia etapu dekompresji? Czy - nie wiem tego - istnieje jakiś program, który "opuszcza" tą fazę i kroi "materiał na żywca"? Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 1004478
    krawiec77
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    skoro posługujesz się tymi 2 progami wnioskuje że chodzi ci o przerabianie na Videocd jak ta a nawet jak o inny format polecam program Winavi niedosyć że dzieli ładnie pliki na ile płyt chcesz to jeszcze nakłada napisy wystarczy zainstalować tylko kodeki ffdshow ,przerabia także coraz bardziej popularne pliki rmvb a przy tym jest bardzo szybki na athlonie 2500 półtoragodzinny film przerabia ok 20-22 minut.
  • REKLAMA
  • #5 1004741
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    DJablo77 napisał:
    VirtualDUB musi go odkodować do "czystych" klatek by podzielić film , a następnie zakodować ponownie. Sam film odkodowany zajmuje około 80GB. Mogę się mylić.

a co to za bzdury, aby podzielić plik nie trzeba go "odkodowywać".
    Zapisuje się tak duży ponieważ przy stromieniu audio i video było zaznaczone "Full processing mode".
    Zaznacz w menu Video i Audio "Direct stream copy", czyli kopiuje to co ma bez kompresowania lub pełnego przetważania.
    Opis pełny masz tu: http://www.gordianknot.republika.pl/nandub.html, jednak dzielenie filmu jest na przykładzie NanDub i różnica tylko taka, iż tam podajesz "go to : 650MB" a VirtualDub podajesz czas.
  • #6 1006110
    mirek67
    Poziom 15  
    Faber - jesteś wielki :) Dzięki - męczyłem się całą niedzielę .. Przeczytałem Twojego posta i operacja nie zajęła więcej niż 5 minut :) Ogromnie Ci, jak nie wiem co - dziękuję. Pozdrówka :)
REKLAMA