logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić plik .avi 900MB na dwie płyty CD 700MB i zsynchronizować napisy?

Xebap 19 Cze 2007 23:23 6046 13
REKLAMA
  • #1 4001412
    Xebap
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam!!
    Mam film w rozszerzeniu .avi który zajmuje 900MB a więc nie wejdzie na powiększoną płytę CD 870MB.
    Jak i czym moge podzielić ten film na dwie płyty 700MB tak abym mógł póżniej ten film oglądać na odtwarzaczu DVD z divx.
    Aha i jak przy okazji podzielić plik .txt z napisami tak żeby po włożeniu drugiej płyty do odtwarzacza napisy zgadzały się z filmem :)

Pozdrawiam
    Xebap
  • REKLAMA
  • #2 4001454
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Co do dzielenia to VirtualDub , natomiast napisy podzielisz w programie SubEdit.
    Pozdrawiam.
  • #3 4001465
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Podzielić można za pomocą Virtual dub. Napisy edytowałbym np. za pomocą VPlayera (w edytorze napisów jest m.in. opcja przesuwania napisów w czasie). Przesunąłbym napisy wstecz o czas wynikający z wyciętej części, zapisał plik i wyciął wszystkie napisy o czasie "ujemnym" - tak żeby zaczynało się od 0:00.
  • REKLAMA
  • #4 4001640
    Xebap
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Dzięki, ściągnąłem sobie ten program lecz jest jeden problem po otwarciu filmu i próbie jego uruchomienia pokazuej mi się następujący komunikat:

Oops -- VirtualDup has crashed.

Inne pliki .avi otwiera bez problemu tylko z tym filmem ma problem.
    Jaka może być tego przyczyna i jak to ewentualnie można zrobić aby działało.
    Czy jest może dostępne spolszczenia do tej wersji (1.6.19)? lub jakas poprzednia wersja została spolszczona?
  • REKLAMA
  • #5 4002250
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Jest trochę zmodyfikowana wersja która nazywa się VirtualDubMod 1.5.10.2 PL, w porównaniu do oryginału brakuje w niej m.in. menu do obróbki dźwięku ale to nie przeszkadza raczej, ponadto wydaje się być stabilniejsza od zwykłego VirtualDub, który potrafił mi się wykrzaczyć podczas kompresji filmów przez noc, przez co komputer niepotrzebnie pracował. Jeżeli masz szybki komputer, możesz pokusić się o próbę zmniejszenia wymiarów filmu, ewentualnie obciąć napisy końcowe, to może wejdzie na taką płytę.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #6 4010604
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    tomsyty napisał:
    Jest trochę zmodyfikowana wersja która nazywa się VirtualDubMod 1.5.10.2 PL, w porównaniu do oryginału brakuje w niej m.in. menu do obróbki dźwięku

No. Bo się obrażę. Streams > Stream list.
  • #7 4010651
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    A, tam się schowało... No dobra, napiszę inaczej - nie ma tego menu jako menu głównego, nie rzuca się tak w oczy... Ale dobrze wiedzieć że jednak jest.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #8 8280479
    Quamis
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Przekonwertuj fim programem "avi recomp" do odpowiedniego rozmiaru, to bedzie nalepsze rozwiazanie...
  • REKLAMA
  • #9 8281469
    bobruk.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Ja używam darmowego programu "Any Video Converter".
  • #10 8281517
    gacek161
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Po co go dzielić. Nagraj na płytkę DVD w formacie AVI i po kłopocie. Pozdrawiam
  • #11 9153356
    bandzior1968
    Poziom 2  
    Ja też mam problem z podziałem pliku/filmu AVI o wielkości 2,54GB.
    Program Avi++ uruchamia się przy innych (małych) plikach, a przy tym nie da się wpisać wielkości na jakie ma być podzielony film.
    Windows Movie Maker 2.6 "importuje do kolekcji" i dzieli go automatycznie na 545 kawałków a Virtual Dub Mod nie chce go wcale otworzyć.
    Aha, nagrałem również też ten plik w całości na płytkę DVD, ale nie startuje, widocznie mój odtwarzacz nie "czyta" tak dużych plików DivX, inee do 1,5 GB czyta bez problemu.
    Czy ktoś potrafi mi pomóc?
  • #12 9153367
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Jeżeli virtualdub nie otwiera tego pliku to prawdopodobnie nie masz właściwych kodeków, sprawdź np. programem gspot jakim kodekiem dokładnie zakodowany jest film ściągnij te kodeki i podziel film za pomocą VDM.
  • #13 9185816
    bandzior1968
    Poziom 2  
    Sorki, że dopiero dziś piszę, ale nie miałem dostępu do netu.
    Dzięki wielkie gallus [pl] za błyskawiczną odpowiedź. Skorzystałem z niej nieco później, bo byłem już wylogowany. Ściągnąłem nowy pakiet kodeków i faktycznie VDM hula i dzieli pliki aż miło.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Pzdr. :D
  • #14 9185862
    Pit-stop
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Na przyszłość Adobe Premiere - odpowiednia kompresja wideo i na spokojnie zmniejszysz wagę filmy do 700MB bez widocznej utraty jakości

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału pliku wideo .avi o rozmiarze 900MB na dwie płyty CD po 700MB oraz synchronizacji pliku z napisami .txt tak, aby film można było oglądać na odtwarzaczu DVD z obsługą DivX. Do dzielenia pliku wideo rekomendowane są programy VirtualDub oraz jego stabilniejsza, zmodyfikowana wersja VirtualDubMod 1.5.10.2 PL. Problemy z otwarciem pliku w VirtualDub mogą wynikać z braku odpowiednich kodeków; zaleca się użycie narzędzia GSpot do identyfikacji kodeków i ich instalację. Podział napisów można wykonać w programach SubEdit lub VPlayer, które umożliwiają przesunięcie czasowe napisów, tak aby po podziale pliku tekstowego napisy były zsynchronizowane z filmem. Alternatywnie proponowano konwersję pliku do mniejszego rozmiaru za pomocą "avi recomp" lub "Any Video Converter" oraz nagranie filmu na płytę DVD w formacie AVI, co eliminuje konieczność dzielenia. W przypadku większych plików (np. 2,54GB) VirtualDubMod może nie otwierać pliku bez odpowiednich kodeków. Adobe Premiere jest wskazywany jako narzędzie do kompresji wideo do rozmiaru 700MB bez znacznej utraty jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA