Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tp link w8901g brak wifi. Konfiguracja dostępu do Internetu w komórce.

mesjasz19 30 Jul 2011 19:27 2496 4
    mesjasz19
    Level 11  
    Jestem w sieci osiedlowej, mam u siebie router tp link w8901g który robi jako switch. Niedawno zakupiłem telefon z wifi i chciałem mieć dostęp do neta w telefonie. Niestety po przeczytaniu manuala dalej nie jestem w stanie odpowiedno skonfigurować żeby mieć dostęp do neta w komórce.
    Telefon wykrywa inne sygnały wifi, niestety tego w domu nawet nie zauważa. Nazwę zmieniłem na "28" i dalej wykrywało tylko routery sąsiadów.
    Załączam screeny...

Tp link w8901g brak wifi. Konfiguracja dostępu do Internetu w komórce. Tp link w8901g brak wifi. Konfiguracja dostępu do Internetu w komórce.
    mesjasz19
    Level 11  
    Zrobiłem tak jak napisałeś ale dalej telefon nie wykrywa wifi.
    Tp link w8901g brak wifi. Konfiguracja dostępu do Internetu w komórce. Tp link w8901g brak wifi. Konfiguracja dostępu do Internetu w komórce.

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale na kompie muszę ustawiać na sztywno IP i bramę. Może w kom też muszę coś skonfigurować żeby wifi odbierało.
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    Spróbuj WIFI Channel ustaw na 5 zamiast na Auto.
    Jak w kompie dajesz sztywno to w telefonie także.

A może to tak że dostawca sieci przydziełił ci TYLKO JEDEN IP i żaden inny nie będzie działać.
    Aby to ominiąć musisz rozdzielic ten jeden IP na siec lokalną za pomocą routera ethernetowego i wtedy podłączysz bądż ile urządzeń/komputerów.

Rotuer ethernetowy potrzebujesz - w zależności od zabezpieczeń dostawcy wybierz np tplink WR543g lub airlive WL1600GL.

Aby sprawdzić czy dostawca ma jakieś blokady TTL, ustaw TTL w windowsie na 127 w/g Blokada TTL https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8494603#8494603 i sprawdż czy nadal jest internet.
    mesjasz19
    Level 11  
    Quote:
    A może to tak że dostawca sieci przydziełił ci TYLKO JEDEN IP i żaden inny nie będzie działać.

No niby tak jest, jak podłączali mi neta to dostałem kartkę z danymi do wpisania we właściowściach połączenia sieciowego
    IP -10.0.0.69
    255.255.255.0
    Brama - 10.0.0.2
    DNS - 10.0.0.2
    Jeżeli wpiszę inne IP to już neta nie mam.
    2 urządzenia z tym samym IP nie mogą działać ale bez znaczenia jest adres MAC karty, czasem podłączam laptopa do neta kablem od komputera stacjonarnego i net działa normalnie. Pozostaje mi tylko kupić router który rozdzieli mi ten sygnał w domu.
    Sprawdziłem TTL działa na 127...

Dzięki za pomoc.