logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus EEE PC 1000 - Bateria nie ładuje się, Charge rate 0mW, co robić?

Bula i spula 31 Lip 2011 00:15 3670 2
  • #1 9776911
    Bula i spula
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam

Mam problem z moim laptopem Asus EEE PC 1000. Zawsze dbałem o baterię, wyjmowałem ją gdy nie była w użyciu, przechowywałem w stanie 40%-50%.
    Ostatnio laptop pracował na baterii około tydzień temu. Wczoraj chciałem go włączyć z baterii, nawet się nie zaświeciła dioda. Podłączyłem go więc do zasilacza. Nie zwracałem uwagi na to, co dalej działo się z baterią. Laptopa wyłączyłem i zostawiłem na ładowarce. Dzisiaj właczam laptopa, patrzę że niby ładuje, i jest 7% stan baterii - nic się nie podnosi. Battery mon pokazuje Charge rate 0mW. Po odłączeniu od zasilacza trzyma kilka sekund. Naładowałem baterię trochę na krótko, prądem kilkuset miliamper i podłaczyłem do laptopa. Nadal nie ładuje, i stan baterii cały czas opada. Potrzymała kilka minut, w międzyczasie spadł stan baterii do 1% i ponownie się wyłączył. Co robić?

Pozdrawiam

PS. Laptop ma niecałe 3 lata, bateria używana naprawdę rzadko, poprawnie przechowywana.

edit: Czy jeżeli odczytam wsad, będzie w stanie ktoś mi go zresetować? Jaki układ siedzi w tej baterii? (jest nierozbieralna, i dodatkowo elektronika jest w oddzielnej, nierozbieralnej komorze. W tej chwili ją rozciąłem na 3 kawałki, ale dało mi to dostęp tylko do ogniw; i się zastanawiam, czy jest sens rozcinać jeszcze elektronikę.
    Dodam, że jest to bateria 7,3V 6600mAh
  • Pomocny post
    #2 9800848
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Ogniwa na pewno będą do wymiany, pewnie i elektronika do resetu.
    Czy jest sens, to sam musisz sobie odpowiedzieć. Jeśli odczytasz jakie masz układy w elektronice, to będzie wiadomo, czy da się ją zresetować.
  • #3 9814052
    Bula i spula
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam
    Dzięki za odpowiedź.

Miałem padnięte jedno ogniwo (upływowość) w jednym z dwóch pakietów (po 3 ogniwa równolegle).
    Wyciąłem uszkodzone ogniwo i jeszcze jedno ogniwo z drugiego pakietu, ręcznie zbalansowałem pakiety, bateria działa (na 4 ogniwach obecnie). Wcześniej nie było ładowania, ponieważ sprawny pakiet przekraczał 4,22V i odcinał klucz mosfetów, podczas gdy uszkodzony pakiet miał 0,5V. Bateria po kalibracji (był skok 40%->6%, obecnie jest już ok). Niestety obudowa otwarta była szlifierką kątową i obecnie jest poklejona taśmą.
    Jak się nie mylę, reset elektroniki jest potrzebny tylko do prawidłowych wskazań miernika rozładowania - rozważę otwarcie komory z elektroniką jak zakupię nowe ogniwa, ale mogę żyć bez tego miernika, wiedząc że np. na 0% działa jeszcze ok. 1h.
    Problem jak widać wyjaśniony, szkoda że bateria tak mało używana uległa uszkodzeniu, temat zamykam.

ps. Klikam pomógł, bo miałeś rację (mimo, że problem rozwiązałem już jakiś czas temu, przed Twoją odp.)
REKLAMA