logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chce samemu rozkodowywac radia do markowcyh furek !!!?

charlesk 22 Lis 2004 17:28 1389 7
REKLAMA
  • #1 1004615
    charlesk
    Poziom 11  
    Hej jestem tu nowy ale mam na poczatku wazne pytanko bede mial kilkanascie z 50-100 radi samochodowcyh do roznych samochodow audi bmw opel vw itp. wszystkie beda Kodowane !!!
    Imam takie pytanie co musze kupic i zeby rozkodowac te radia ?
    jaki kabel czy programtor jaki sofcik . Ile by to kosztowalo tak orientacyjnie? i gdzie to moge kupic
    Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1004622
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Jakiś uniwersalny programatorek znajdziesz tutaj na forum wystarczy poszukać. Koszt to pare groszy. Zalezy jakie radyjko będziesz rozkodowywał taki ci będzie sprzęt potrzebny. Jak masz jakieś pojęcie na początek z pamięciamy eeprom i uwire to poradzisz sobie. Radia z motorolą czy tms i toshiba odłuż na puzniej.
  • REKLAMA
  • #3 1005011
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    zapoznaj sie z forum napisane jest tu chyba wszystko powodzenia zostaw cos innym
  • REKLAMA
  • #4 1005098
    edeserw
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Nie chcę Ciebie zniechęcić, ale sądząc po formie pytania co znaczy markowych furek, to naprawdę tych nie zrobisz. Przy tej ilości jaką podajesz to lepiej kupić jakiś programator obsługujący przynajmniej eepromy po I2C i MICROWIRE. Pozdrawiam... edeserw
  • #5 1005196
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Jesli uwazasz, ze tak latwo to sie robi to zes jest w bledzie i potrzebny Ci zimny kubel wody na glowe. Ale jesli masz pojecie to masz szanse ich zrobienia a nie wyrzucenia na smietnik. Bedzie Ci potrzebny dobry programator do pamiatek i prockow. Wiec czeka Cie niezla przerwa. Co do programatora do pamiatek to polecam PICCOGAL'a, a do prockow to niestety albo kupisz albo zrobisz sam.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #6 1005285
    mich86
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam hmmm wiem tylko żę jakiś programator jest potrzebny ale co dalej to ........ no i że nie jest to łatwa sprawa. Ale mam prosbe kolego jesli coś ciekawego się dowiesz to daj znać chetnie bym spróbował mój meil to mich86(_at_)o2.pl dzieki poz. Misiek
  • #7 1005444
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Panowie chcecie w ciągu kilku chwil dowiedzieć się jak coś sie robi zaco będziecie brac kase. Spoko - rozumiem ale skoro cghcecie na czymś zarabiać to wykażcie się przynajmniej chęciami i poświęćcie trochę czasu żeby przepatrzec forum i poczytać je. Po postach widać że nei macie zielonego pojęcia o pamięciach A porywacie się na góry. Nie czekajcie na gotowce!!!!
  • #8 1005696
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Popieram kolege Tytus'a nalezy wykazac sie checia i poczytac forum, abyscie juz bardzo wiele sie dowiedzieli i tak macie sprawe ulatwiona bo nie jeden z nas rozpoczynal kiedy nie bylo dostepu do internetu i trzeba bylo niezle sie naglowic aby cos zrobic i slono placic za informacje.
    Wiec radze poczytac forum a sami zauwazycie ze nie taka prosta sprawa.
    Wiele osob wam pomoze, ale nie poda wam gotowca, trzeba myslec samemu i kombinowac!

Pozdrawiam
    Krzysztof

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje samodzielnie rozkodowywać kilkadziesiąt radii samochodowych marek takich jak Audi, BMW, Opel, VW, które są zabezpieczone kodowaniem. W odpowiedziach podkreślono, że proces ten nie jest prosty i wymaga zaawansowanej wiedzy z zakresu pamięci EEPROM, interfejsów I2C, MICROWIRE oraz programowania mikrokontrolerów. Konieczne jest posiadanie odpowiedniego programatora do pamięci i procesorów, np. polecany jest programator PICCOGAL. Wskazano, że uniwersalny programator można znaleźć na forum, jednak dobór sprzętu zależy od konkretnego modelu radia. Zwrócono uwagę, że radia z układami Motorola, TMS i Toshiba są trudniejsze do rozkodowania i warto je odłożyć na później. Użytkownicy forum zalecają samodzielne studiowanie materiałów i forum, gdyż nie ma gotowych rozwiązań, a proces wymaga cierpliwości i zaangażowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA