logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt do odkodowywania radii samochodowych z pamięci EEPROM?

Damian99887 09 Cze 2017 20:33 3498 7
REKLAMA
  • #1 16521313
    Damian99887
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam chciałbym się nauczyć odkodowywać radia z pamięci eeprom.Mam dostęp do tanich zakodowanych radii samochodowych.Więc tu rodzi się moje pytanie jaki sprzęt będzie mi do tego potrzebny?
  • REKLAMA
  • #2 16521320
    alkocholik
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Uważaj by panowie z CBŚ nie zainteresowali się tym dostępem do tych tanich radii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16521321
    wtełek1
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Na pewno wiedza bo sprzęt Ci nie pomoże jak nie będziesz wiedział co z nim zrobić.
    Do rozkodowania zazwyczaj używają programatorów różnych EEprom. Więcej co Ci potrzebne to programy do obsługi tego.
    Chyba że chodzi Ci o jakieś nowe zaawansowane radia to tu już bardziej zaawansowany sprzęt i tu prosiłbym żeby więksi odemnie się wypowiedzieli :)
  • #4 16521357
    Damian99887
    Poziom 7  
    Spokojnie radia kupuję z legalnego źródła a dokładniej kasacji pojazdów :)

Dodano po 1 [minuty]:

wtełek1 napisał:
    Na pewno wiedza bo sprzęt Ci nie pomoże jak nie będziesz wiedział co z nim zrobić.
    Do rozkodowania zazwyczaj używają programatorów różnych EEprom. Więcej co Ci potrzebne to programy do obsługi tego.
    Chyba że chodzi Ci o jakieś nowe zaawansowane radia to tu już bardziej zaawansowany sprzęt i tu prosiłbym żeby więksi odemnie się wypowiedzieli :)

A mógłbyś mi coś polecić na początek?
  • REKLAMA
  • #5 16521416
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 416
    Mówisz o radiach pokroju VW alpha czy rns510?
    Bo to tak naprawdę dwa różne światy. W pierwszym przypadku zazwyczaj koszt poświęconego czasu jest większy niż wartość radia a gdzie jeszcze amortyzacja sprzętu? Za radia z drugiego przypadku biorą się zaawansowani elektronicy którzy już mają zaplecze sprzętowe i doświadczenie. Czas na taki biznes był 15lat temu, obecnie ceny radii są tak niskie że już mało kto je kradnie.
  • REKLAMA
  • #6 16521429
    Damian99887
    Poziom 7  
    Raczej coś pośredniego gdyż bardzo zaawansowany nie jestem więc raczej nie rns 510.Za radia pokroju VW Alpha też nie warto się brać gdyż cena sprawnego wynosi 30 zł.Chodzi mi bardziej o radia typu Seat Altea Ford 6006cdc i podobne do nich
    Załączniki:
    • Jaki sprzęt do odkodowywania radii samochodowych z pamięci EEPROM? 4522481300_1341605512.jpg (17.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki sprzęt do odkodowywania radii samochodowych z pamięci EEPROM? ford-6006-cdc-radio-codes.jpg (29.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 16521474
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 416
    Do forda potrzebujesz odczytać i procesor i eeprom (TMS470 czyli jlink i eeprom czyli wystarczy xprog), do starego seata wystarczy eeprom.
    https://kamami.pl/programatory-segger/233759-segger-j-link-base.html
    http://sklep.atomis.com.pl/PROGRAMATORY/XPROG%20/X-Prog%20M%20XPROG
    Do tego musisz dorzucić jakiś kalkulator.
    Przelicz ile radii będziesz musiał przerobić żeby to się zwróciło a co mówić żeby coś zarobić :)
    (uwzględnić musisz nawet to, że allegro podniosło obecnie prowizje...)
  • #8 16521758
    Damian99887
    Poziom 7  
    No faktycznie spora inwestycja a mógłbyś mi polecić jakieś kalkulatory?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat sprzętu potrzebnego do odkodowywania radii samochodowych z pamięci EEPROM. Użytkownik poszukuje informacji na temat programatorów EEPROM oraz oprogramowania do ich obsługi. Wskazano, że do radiów takich jak Ford 6006CDC oraz starsze modele Seata wystarczą prostsze narzędzia, jak programator Xprog i J-Link do odczytu procesora. Zwrócono uwagę na konieczność przeliczenia kosztów inwestycji w sprzęt w kontekście potencjalnych zysków z odkodowywania. Użytkownicy podkreślili, że wiedza i doświadczenie są kluczowe, a rynek radii samochodowych zmienił się na przestrzeni lat, co wpływa na opłacalność tego zajęcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA