logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować dostęp do internetu na routerze D-Link DIR-300?

mxkilla 04 Sie 2011 06:29 2064 3
REKLAMA
  • #1 9789986
    mxkilla
    Poziom 1  
    Witam. Dzięki elektrodzie udało mi się rozwiązać wiele problemów i za to dziękuję, teraz ja mam problem. Posiadam internet z sieci kablowej, modem a do niego podłączony router d link dir 300. Problem polega na tym że mieszkam z czterema osobami w mieszkaniu dwie osoby płacą za internet (w tym ja) dwie nie, niestety z przyczyn logistycznych router i modem internetowy znajduję się w pokoju (2 osoby nie płacące) do którego mam ograniczony dostęp, mam podejrzenia iż osoby te podpinają kabelek do routera i ściągają dane. Potrzebuję zablokować im w jakiś sposób z poziomu routera dostęp do internetu. Ja łącze się za pomocą kabla, a druga osoba korzysta z wifi. Alieni nie znają hasła więc z wifi na pewno nie korzystają. Czy da się to zrobić na tym routerze?!

Pozdrawiam i liczę na pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 9790018
    Upierz
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Witam!

Jasne, prosty przepis. Przenieś router do pomieszczenia/miejsca, w którym będziesz mógł go kontrolować. Proponuje skrzyneczkę na kluczyk.

Można jeszcze inaczej, podłącz się przez Wifi, tak jak ta druga osoba, wtyczki na kabel jakoś zaślep albo uszkodź czy coś. Ewentualnie zostań na kablu, a pozostałe wejścia uszkodź/zaślep etc.
  • REKLAMA
  • #3 9790204
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Upierz napisał:
    wtyczki na kabel jakoś zaślep albo uszkodź czy coś. Ewentualnie zostań na kablu, a pozostałe wejścia uszkodź/zaślep etc.

Super porada - nic tylko pogratulować pomysłowości.

Normalnie blokuje się dostęp używając strony konfiguracyjnej routera np. zezwalając na dostęp tylko wybranym adresom IP przypisanym do konkretnych adresów MAC.
  • #4 9791466
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Na DIR-300 to nie bardzo - ewentualnie zawężenie maski podsieci do 255.255.255.248 co da 5 adresów dla komputerów. Zmienisz LAN IP na jakiś kosmiczny, zawęzisz ostro DHCP, login i hasło do routera też zmienisz i tyle... Więcej nic się nie da.
REKLAMA