logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 6730s - migający obraz po wymianie płyty głównej, taśma czy matryca?

mooniqua 05 Sie 2011 23:48 2299 5
REKLAMA
  • #1 9795820
    mooniqua
    Poziom 1  
    Witam. Właśnie odebrałam laptopa z serwisu, w którym wymienili mi płytę główną. Przed samą usterką obraz zaczął migać (przechodziły poziome pasy w momencie potrząśnięcia bądź puknięcia) i po wymianie płyty obraz nadal miga. Sądziłam, iż było to spowodowane przez usterkę płyty ale jak widać nie. Czy może to być spowodowane tym, że matryca jest luźno przyłaczona czy to raczej problem z taśmą, a może to jeszcze coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 9796200
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    mooniqua napisał:
    Witam. Właśnie odebrałam laptopa z serwisu, w którym wymienili mi płytę główną. Przed samą usterką obraz zaczął migać (przechodziły poziome pasy w momencie potrząśnięcia bądź puknięcia) i po wymianie płyty obraz nadal miga. Sądziłam, iż było to spowodowane przez usterkę płyty ale jak widać nie. Czy może to być spowodowane tym, że matryca jest luźno przyłaczona czy to raczej problem z taśmą, a może to jeszcze coś innego?

Podłącz zewnętrzny monitor - ewentualnie wyeliminujesz wyswietlacz i tasme .
  • REKLAMA
  • #3 9910193
    massda
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Miałem podobny przypadek z takim komputerem. Obraz migał, zanikał lub świecił tylko na biało. Okazało się, że jakimś cudem poluzowała się taśma przy matrycy.
    Dociśnięcie taśmy pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 9910530
    hexoden
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    na poczatek tasiemka
  • REKLAMA
  • #5 9915872
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Zdemontuj laptopa na tyle, by mieć swobodny dostęp do taśmy matrycy i przeczyść jej złącza izopropanolem. Następnie delikatnie macaj taśmę w obszarze jej załamań(tam gdzie jest skręcona i owinięta taśmą). Jeśli obraz nie będzie wariował to znaczy, że problemem było zabrudzenie.
    Napisałaś, że obraz zanikał i matryca świeciła na biało. To oznacza brak zasilania matrycy - na 90% przerwany przewód w taśmie. Jeśli będziesz odpowiednio delikatna i precyzyjna, to uda Ci się rozpleść taśmę i zlutować przerwany przewód...
  • #6 9915899
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Odsyłaj na serwis .
REKLAMA