logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć słuchawki do Logitech X-530 i kontrolować głośność?

Sandra92 09 Sie 2011 23:06 2682 16
REKLAMA
  • #1 9809187
    Sandra92
    Poziom 9  
    Witam Panowie! :D

Niedawno kupiłam głośniki Logitech X-530 5.1 i chodzą super, ale dopiero dziś wieczorem chciałam podpiąć sobie słuchawki do prawego przedniego tam gdzie jest gniazdko i coś się dzieje!:D
    Otóż jak miałam stare Creative 2.0 to wszystko co było w głośniku było też w słuchawkach po podpięciu. Kręciłam pokrętłem głośnika to w słuchawkach było głośniej itd....na 5.1 same problemy. Ivona do czytania książek używa głośnika centralnego..jak podpinam słuchawki to wcale jej nie słychać :/ Do tego jak włączę mp3 i kręcę pokrętłem na głośniku nawet na max to i tak w słuchawkach jest cały czas taka sama głośność. Na foobarze jak dam max to jest tak sobie, a jak zjadę na sam dół to jest cisza, ale jak piszę pokrętło głośników nie działa wcale.
    Winy upatruję w tym, że to 5.1, ale jak z tym sobie poradzić?! :D

Już to pisałam, ale jak widać..."zawsze coś". :|
  • REKLAMA
  • #2 9809378
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Dlaczego nie podłączasz słuchawek do wejścia w głośniku przeznaczonego do tego?
  • REKLAMA
  • #3 9809394
    Sandra92
    Poziom 9  
    jak nie podłączam? Wejście słuchawkowe mam w prawym przednim (w sumie standardowo). W Creative też było w prawym przednim, podobnie jak pokrętło głośności :)
  • Pomocny post
    #4 9809423
    daavid117
    Poziom 42  
    Racja, moje przeoczenie. Podepnij więc słuchawki do zielonego wyjścia audio w z tyłu komputera. Wyskoczy komunikat od RealtekHD i wybierz po prostu słuchawki.
  • Pomocny post
    #5 9809431
    klobukos
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Na odległość nie pomogę, ale z tego co zauważyłem nie Ty pierwsza masz problem ze słuchawkami i tym zestawem. Najprościej będzie wpiąć słuchawki z tyłu lub na front panelu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9809457
    daavid117
    Poziom 42  
    klobukos napisał:
    z tego co zauważyłem nie Ty pierwsza masz problem ze słuchawkami i tym zestawem

Tak, też to zauważyłem. O dziwo w X-540 ten problem nie występuje. Widać konstrukcja pilota jest inna niż tego wbudowanego w głośnik w X-530. Podpięcie z tyłu lub do front panel powinno załatwić sprawę.
  • Pomocny post
    #7 9809469
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    http://logitech-pl-emea.custhelp.com/ci/fattach/get/382880/

Pewnie tak zaprojektowali to cudo, że sygnał do wyjścia słuchawkowego jest brany np. tylko z FL | FR (przednie lewy + prawy) i jeszcze ze stałym poziomem.

Sprawdzisz to sobie (słuchawki na uszach) włączając program testowy w menedżerze karty dźwiękowej puszczający sygnał testowy na kolejne kanały.

Tak jak koledzy piszą - ale jeśli układ dźwiękowy jest 7.1 lub 7.1 + 2 - można skorzystać z tych kanałów co pozostały...
  • #8 9809479
    Sandra92
    Poziom 9  
    tzn w zasadzie jak podpinam na panelu lub z tyłu, to i tak problem jest ten sam czyli jak mam sterować głośnością? Bo w każdym z trzech wyjść (głośnik, przód, tył) nie mogę regulować głośności inaczej niż poprzez suwaki np na foobarze. Ale jak tak myślę, to w sumie ten max, który oferuje suwak w foobarze jest nawet lekko za głośny jak na mój gust i pewnie jakoś przeżyję. Choć przyzwyczaiłam się do tego, że jak pokrętło dam na ileś tam to tyle mam w słuchawkach, a teraz pokrętło czy na max czy min. to i tak nie ma przełożenia.
    :D

W programie testowym po podpięciu słuchawek tak jak piszesz słychać tylko dźwięk przy testowaniu przednich lewego i prawego. Reszta milczy. Dlatego Ivona nawet nie dychnie bo ją prowadzi przez centralny głośnik :/ :D

Układ jest 5.1 niestety.
    Idzie się przyzwyczaić pewnie do tej narzuconej max głośności i operowania suwakami ;)
  • REKLAMA
  • #9 9809486
    daavid117
    Poziom 42  
    Kobiety... Ja reguluję głośność głośników na pokrętle, w AIMP'ie, głośność słuchawek pokrętłem na kablu i jakoś nie narzekam.
    Czyli po podłączeniu z tyłu lub z przodu wszystko działa jak należy, tak? Sprawdź jak kolega wyżej mówił jak to jest z kanałami - tak dla potomnych.
  • #10 9809494
    Sandra92
    Poziom 9  
    Kanały jw.
    Ale wiesz suwak suwakiem tylko, że tam jest max na takim poziomie, że dla wielu byłoby za cicho zdecydowanie.

Przód, tył czy głośnik wszystko działa identycznie. Z tym, że jak chcemy słuchać na słuchawkach to głośność ograniczona dość znacznie. :D
  • #11 9809497
    daavid117
    Poziom 42  
    Sandra92 napisał:
    Kanały jw.

Nie. Podłącz słuchawki do tego wyjścia w głośniku. Następnie włącz ten menedżer Realtek HD i klikaj na kolejne głośniki. Słuchaj po kliknięciu na które głośniki słychać coś w słuchawkach. Oczywiście dla testu. Potem podłącz z powrotem z tyłu lub z przodu.
  • #12 9809500
    Sandra92
    Poziom 9  
    A zobacz to "jak wyżej" :D właśnie tak testowałam ;) tylko PP i LP słychać w słuchawkach.

Cytat:
    Pewnie tak zaprojektowali to cudo, że sygnał do wyjścia słuchawkowego jest brany np. tylko z FL | FR (przednie lewy + prawy) i jeszcze ze stałym poziomem.

I tak właśnie jest :/ Pewnie pozostanie się przyzwyczaić do suwaków. Na szczęście ten stały poziom mi wystarcza i jest w sam raz ;) Tzn mogę go sobie przyciszyć, ale zwiększyć już nie da rady. Jak za jakiś czas pogorszy mi się słuch i ten max na słuchawkach nie będzie starczał to będziemy myśleć ;D

dzięki za pomoc Panowie :D
  • Pomocny post
    #13 9809512
    klobukos
    Poziom 12  
    Jaki Windows?

win7: start>panel sterowania>sprzęt i dźwięk>urządzenia audio i dźwięk>dopasuj głośność systemu (chyba że masz ikonkę w SysTray-u obok zegarka, będzie szybciej)

winxp: start>programy>akcesoria>rozrywka>regulacja głośności

winvista: jedno z powyższych, nie pamiętam :)
  • #14 9809518
    Sandra92
    Poziom 9  
    wszystko mam tam na max. Na głośnikach będę dawać po garach, ale słuchawki nie skrzywdzą moich uszu. Ale tak ja pisałam to max jest ciut za dużo, tak że słucham na około 85% suwaka na foobarze;)
  • Pomocny post
    #15 9809545
    klobukos
    Poziom 12  
    To jeszcze raz. Skoro głośniki grają za głośno, słuchawki delikatnie za głośno:
    Jeśli XP, tak jak poprzednio podałem, poprzykręcaj odpowiednio suwaki
    Jeśli win7: Panel sterowania>sprzęt i dźwięk>dźwięk. Prawym na wybrane urządzenie, np głośniki, Właściwości. Zakładka Poziomy. Analogicznie ze słuchawkami.
  • Pomocny post
    #16 9809608
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Sandra92 napisał:
    Układ jest 5.1 niestety.

Po dokonaniu małej inwigilacji chyba chodzi o Asusa P5K Pro, tak?
    Na nim jest Realtek ALC883 - to jest kodek 7.1 + 2 a nie 5.1

Co do regulacji głośności to mikser windowsowy (tu XP) umożliwia regulację osobno każdego wyjścia - zobacz na ten potężny mikser :wink:

Jak podłączyć słuchawki do Logitech X-530 i kontrolować głośność?

Warto zwrócić uwagę, że wpływ na poziom głośności np. kanałów przednich mogą mieć trzy suwaki: głowna + wave + front

Dodam (może się kiedyś przydać), że jest też obsługa wielostrumieniowości, szkoda pisać to samo - tu masz link
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2043285.html#9723648
  • #17 9809682
    Sandra92
    Poziom 9  
    klobukos jeśli chodzi o głośniki to jest tam max i wszystko jest ok. Jak pokręcę dobrze pokrętłem to jest ogień. Co do słuchawek to w ogóle mi się tam nie pojawiają co jest dziwne, bo pamiętam, że jeszcze niedawno były (wtedy gdy miałam problem i brak sterownika i grały mi tylko 2+1).

Tak Asus P5K PRO
    W Win7 nie mam takiego potężnego miksera :D
    Mnie raczej chodziło o to by mieć taki komfort jak przy Creative 2.0. Tam podłączyłam i wszystko było ok przy podgłaszaniu, a tutaj mam stały poziom głośności maksymalnej i mogę kręcić nawet na max przy głośniku (co powinno rozwalić mi uszy) jednak nic to nie daje.
    Mówię pass. I tak na słuchawkach słucham może z 25% więc przeżyję zwłaszcza, że jak pisałam ten stały poziom max, który narzucają mi X-530 jest na moje szczęście trochę wyższy niż potrzebuję :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z podłączeniem słuchawek do głośników Logitech X-530 5.1, ponieważ nie może regulować głośności słuchawek tak, jak to miało miejsce w przypadku wcześniejszego zestawu Creative 2.0. Po podłączeniu słuchawek do gniazda w głośniku, dźwięk jest ograniczony do przednich kanałów, a pokrętło głośności nie wpływa na ich poziom. Użytkownicy sugerują podłączenie słuchawek do zielonego wyjścia audio z tyłu komputera lub do front panelu, co może rozwiązać problem. Wskazano również, że w modelu X-540 nie występują te same problemy. Użytkownik zauważa, że stały poziom głośności w słuchawkach jest wyższy niż potrzebuje, co może być akceptowalne, ale w przyszłości może być problematyczne.
REKLAMA