logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najszybsze układy TTL do zastąpienia 74F161 w urządzeniu

Nemo 18 Lut 2003 19:37 3699 8
REKLAMA
  • #1 104069
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Mam pytanie.

W jednym z moich urządzeń wykorzystuję liczniki 74F161. Katalogowo można je używać do częstotliwości 125 MHz. Jak na moje potrzeby to trochę za mało. W związku z tym ma pytanie:

:arrow: Jaka jest najszybsza seria układów TTL.

Nie interesują mnie serie S, AS, ALS, AC, ACT jako wolniejsze lub ciut szybsze od zastosowanego F.

Pozdrawiam, Michał.
  • REKLAMA
  • #2 106600
    Nemo
    Poziom 31  
    Przepraszam, że "odgrzewam", ale poważnie nikt nie wie?

Aha, seria LVC też się nie nadaje, jest za wolna.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 106603
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Z tego co wiem to serie F, S, AS sa najszybsze
    F = 125MHz
    S = 125MHz
    AS = 150MHz
    Szybszych chyba nie ma.
  • #4 106649
    Nemo
    Poziom 31  
    No, seria LVC wytrzymuje do 200MHz, ale to i tak za mało. Potrzebuję tego do preskalera, ale wszystkie znane mi preskalery wykonane w technologii ECL (U664,U813,SAB,y), ale one mają minimalną częstotliwość wejściową na poziomie katalogowo 70 MHz. A ja potrzebuję tego od 1-2 Hz, aż do 1,2 GHz. Może ktoś zna taki preskaler?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 106702
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

:arrow: Nemo Ciężko Ci będzie z preskalerem o takim szerokim zakresie działania. Robiłem kilka mierników częstotliwości i różnie to wychodziło. Zazwyczaj robi się przełączanie zakresów pomiarowych (ręczne lub automatyczne) . Na niskich częstotliwościach stosowałem tylko układ tranzystorowy, a na wysokich preskaler. Nie napisałeś jaki stopień podziału preskalera Cię interesuje , ale im większy będzie stopień podziału , tym mniejsza będzie rozdzielczość ( dokładność pomiaru ).
    Ostatnio "trenuję" układy preskalerów MB501 i MB506.
    MB 506 chodzi do 2,4 GHz. W załączniku noty katalogowe tych preskalerów. Nota MB501 już na forum była , ale myślę , że moderatorzy przymkną na to oko.
    Załączniki:
    • mb506.pdf (63.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MB501.pdf (112.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 106708
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki!! Stopień podziału nie jest wielki, wystarczy 1:8 dla 1,2 GHz. Rdzeń mojego miernika przeznaczyłem na 67 MHz, ale podkręcenie 2 razy więcej to nie problem. Ale mimo wszystko chciałbym mieć jedno wejście do wszystkich zakresów i to nie przełączane. Wiem, że to trudne, ale ciekaw jestem jak to jest w profesionalnych częstościomierzach. Może ktoś ma jakiś schemat? A może nawet wie?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 106712
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    W czestosciomierzach tak jak wspomniano wyzej zakres jest wybierany recznie lub automatycznie. Jezeli na zakresie kilku GHz bedziesz mierzyl czestotliwosci kilku Hz to zycze powodzenia :) Najlepiej zrob dwa wejscia dla czestotliwosci do np. 100Mhz a drugie od np. 80Mhz wzwyz :)
    A ukladow TTL pracujacych do czestotliwosci GHz nie spotkalem :) a nawet jakby byly to pewnie w zadnym sklepie by nie mieli... ;) wiec lepiej zastosuj jakis scalony preskaler przeznaczony specjalnie do tego celu :D
  • #8 106783
    Nemo
    Poziom 31  
    No i chyba niestety tak zrobię. Tyle że podaruję sobie rozszerzanie zakresu pomiarowego. Po prostu do 67MHz normalne wejście dla TTL'i z jakimś tranzystorkiem (widziałem coś takiego na BF'ie), a od 67MHz drugie wejście do preskalera. Dzięki za sugestie odnośnie preskalerów. Niestety, jestem w tak trudnej sytuacji zaopatrzeniowej, że jestem zmuszony wybrać to, co będzie, o ile cokolwiek będzie. Na razie wyprawa do prawdziwego miasta raczej nie wchodzi w grę, ale to nic. Może ktoś z forumowiczów zna naprawdę dobry i tani sklep inetrnetowy, gdzie można kupić części. Próbowałem ten sklep z banera Elektrody, ale nie ma w nim ani jednegego elementu, którego potrzebuję. No cóż, w końcu jest najlepszy.
    Pozdrawiam.
  • #9 137857
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: C2H5OH: A masz jakieś sprawdzone schematy na MB506? W nocie katalogowej tak jednej, jak i drugiej nie ma specjalnie konwertera poziomów ECL na TTL, ani stopnia wejściowego. Zastanawiam się, czy może być układ zastosowany do SAB'ów. One mają nieco inne poziomy (SAB i U mają różnicę poziomów H i L tylko 0,8V; natomiast MB 1,6V), dlatego zastanawiam się nad konwerterem. Poza tym układ wejściowy, ale tu chyba jest tak samo jak w SAB'ach. Jest tak?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania najszybszych układów TTL mogących zastąpić licznik 74F161, który katalogowo pracuje do 125 MHz, co jest niewystarczające dla potrzeb użytkownika. Wskazano, że najszybsze serie TTL to F (125 MHz), S (125 MHz) oraz AS (150 MHz), przy czym serie S, AS, ALS, AC, ACT są odrzucone jako zbyt wolne lub zbliżone do F. Seria LVC, choć nominalnie do 200 MHz, również nie spełnia wymagań. Problemem jest realizacja preskalera o szerokim zakresie częstotliwości od kilku Hz do 1,2 GHz, co jest trudne do osiągnięcia jednym układem TTL. Proponowane rozwiązania to stosowanie preskalerów wykonanych w technologii ECL, takich jak MB501 i MB506, które mogą pracować do 2,4 GHz, jednak wymagają konwerterów poziomów sygnału ECL na TTL. W praktyce częstotliwościomierze profesjonalne stosują przełączanie zakresów pomiarowych (ręczne lub automatyczne) lub dwa wejścia – jedno dla niskich częstotliwości TTL, drugie dla wysokich z preskalerem. Wskazano trudności zaopatrzeniowe i brak dostępności szybkich układów TTL w sklepach. Poruszono także kwestie stopnia podziału preskalera (np. 1:8 dla 1,2 GHz) oraz problem konwersji poziomów sygnału w preskalerach MB506 i SAB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA