logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częstotliwościomierz 100Mhz z automatyczną zmianą zakresów

gulson 12 Cze 2003 18:30 8509 5
REKLAMA
  • Miernik częstotliwości został zbudowany z kilku bloków funkcjonalnych:

zegar zatrzask
    układ automatycznej zmiany zakresu
    układ pamięci zakresu
    układ sterowania
    układ generatora kwarcowego
    układ wskaźników
    Wszystkie bloki funkcjonalne są ze sobą połączone i jako całość tworzą miernik częstotliwości ,do każdego z bloków funkcjonalnych doprowadzone są jeszcze sygnały zasilania i masy.

Pobierz opis i schemat

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29296 postów o ocenie 6009, pomógł 148 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 249848
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Czy komuś chciałoby się jeszcze przy dostępności mikroprocesorów budować taki częstościomierz na układach TTL ?
  • REKLAMA
  • #3 263562
    Rom
    Poziom 12  
    Ten układ zrobiłby na pewno wrażenie ale 10 lat temu.
    Mikroprocesor na dobre w elegancki sposób rozwiązał układy tego typu.
  • REKLAMA
  • #4 1912243
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Odświeżę nieco temat.
    Mianowicie poszukuję 16 bitowych liczników w max. częstotliwością zliczania ok 120MHz potrzebnych własnie do zbudowania miernika czestotliwości paradoksalnie opartego o mikroprocka.
    Problem w tym, że np. PIC16F628 może łyknąć na wejsciu Timera 1 max. 16MHz i wszystko byłoby w najlepszym porzadku gdyby nie fakt, że odczyt ma być z dokładnościa do 1Hz nawet na najwyższym zakresie (100MHz) ;( toteż stosowanie preskalerów nie wchodzi w grę.
    Dlatego też zrodziła się myśl aby licznik impulsów pozostawić na zewnątrz a obsługę VFD wsadzić do proca.

P.S.
    Miernik którego schemat zamieszczono w załączniku posiada zakres raczej 100kHz a nie 100MHz (74192 nie przełknie 100MHz).
  • REKLAMA
  • #5 2007375
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Jarema napisał:
    Miernik którego schemat zamieszczono w załączniku posiada zakres raczej 100kHz a nie 100MHz (74192 nie przełknie 100MHz).

74192 faktycznie sobie nie poradzi, ale 74F192 owszem.
    Zwykły 74192 pracuje zdaje się do 30MHz.

Problemem może być zdobycie układów TTL w wersji F.
    A z problemem tym poradziłem sobie tak:
    W stopniu wejściowym zastosowałem przerzutniki D 74F74 skonfigurowane do pracy jako przerzutniki T. Wydłubałem je ze starego PC, jakiś 386.
    dwa układy dzieliły częstotliwość przez 16 (w każdym po 2 przerzutniki), tak podzielona częstotliwość była już "strawna" dla liczników nawet z serii LS i takie też zastosowałem. Układ pracował poprawnie z częstotliwością rzędu 130MHz, wyżej nie sprawdzałem.

A więc proponuję:
    - Bramkowanie sygnału wejściowego na 74F00 (też do wydłubania ze starej płyty głównej)
    - 4 przerzutniki T z układów 74F74
    - 3 układy 74(LS, HCT, HC, nic, itd., chyba każdy będzie działał)93
    No i w zasadzie wsio.

Tylko pytanie: Jak chcesz uzyskać pomiar z dokładnością 1Hz na zakresie 100MHz? wymagało by to generatora podstawy czasu o dokładności 0.01ppm, czyli trochę dużo. Kwarc w termostacie? synchronizacja ze wzorcem radiowym?
  • #6 2008332
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Ja zrobiłem podobnie aczkolwiek zastosowałem pierwszy stopień podziału na 74act74 a liczniki 74lv4040adbre4 wydłubane z TI :D
    Jeśli chodzi o zegar to zastosowałem generator kwarcowy 80 000 000Hz :D (wydłubany z płyty 386) z podziałem przez 4 na 74act74.
    Zegar ten wykorzystałem do taktowania procka tj. pic16f628 :D
    Póki co nie mam możliwości opisania działania układu gdyż rozpadła mi się wiertarka do płytek co uniemożliwia dokończenie układu ;(.
REKLAMA