logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć zużycie pamięci w programach Bascom?

olo.d 24 Lis 2004 15:30 1488 8
REKLAMA
  • #1 1009552
    olo.d
    Poziom 15  
    pisze proramik w bascomie i po pewnym czasie okazuje sie ze mam namalo miejsca w procku na jego zgranie. mam pytanie jak pisac poprawnie program, to znaczy czego sie wystrzegac by program optymalnie mało zajmowal pamieci w procku. nadmienie ze zmienne mam dobrane w minimalnej postaci.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1009628
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Z optymalizacja to jest tak, ze czasem objetosc kodu wynikowego zalezy w silny sposob od stopnia zlozonosci poszczegolnych polecen i ich kolejnosci zapisu w zrodle. Parser a potem kompilator silnie reaguje na takie rzeczy. Sprobuj poprzestawiac kilka linijek w zrodle i zobacz efekty.

W moim pojeciu jest tak:

Basic - jaki jest, kazdy widzi !

C - pierwsza calkiem udana proba optymalizacji Basica ;

ASM - najoptymalniejsza wersja Basica.

Moze przelacz sie na jeden ze zoptymalizowanych Basicow to zaoszczedzisz nerwow i prob naprawienia nienaprawialnego.

zycze powodzenia, yego
  • REKLAMA
  • #5 1010142
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Z moich doświadczeń wynika, że można zoptymalizować program w Bascomie ale wiele więcej nie osiągniesz.

Zastąp wszystkie pętle FOR pętlami WHILE, a gdzie się da IFy na SELECT... CASE. W sumie to tylko tyle znalazłem z funkcji mniej pamięciożernych. Pewnie można jeszcze coś znaleźć ale ja dałem sobie siana z Bascomem i uczę się teraz asemblera.
  • #6 1010322
    djcezar
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Olo.d, tak jak napisali przedmówcy najlepszym optymalizatorem jest rozstanie się z bascomem, ja tak zrobiłem na rzecz AnsiC i naprawde jestem zadowolony. Miałem kilka większych programów napisanych w bascomie na '51 i AVR, po przekonwertowaniu zaoszczędziłem nawet do 50% pamieci. Czas jaki mi zajął na naukę (ogarnięcie podstawowych zasad) C dla '51 i AVR od podstaw to jakieś tydzień. Nie mówie, że jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale w większości problemów sobie poradziłem dość szybko.
    Pozdrawiam.
  • #7 1010398
    ucy74
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    olo.d napisał:
    ...mam namalo miejsca w procku na jego zgranie...
    Jeśli piszesz na µC mające max 2K pamięci to może pomóc przesiadka na konkurencyjny basic - FastAVR. Ma trochę inną składnię, ale małe µC "pakuje" wyraźnie sprawniej. Napisz co to za program - może można coś przeskoczyć samym algorytmem.
  • #8 1010641
    olo.d
    Poziom 15  
    nowłasnie program jest aż zapchany (for,if). Na uczelni mam C na zajęciach, ale chciałem sprubować jakiegoś nowego jezyka bo asm też już kiedyś skrobałem. No ale widze że bascom to tylko dla poczatkujących. Nawet prosty, help po polsku, troche nie dopracowany, ale ujdzie. no i chyba nie bedzie wyjścia, jak na moje potrzeby zostane narazie przy C. pozdrawiam wszystkich i dzieki za owocne RE, a jak ktoś ma jeszce jakieś uwagi co do bascomu to zapraszam z checia poczytam.
  • REKLAMA
  • #9 1011372
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    To jeszcze ja wtrące swoje 3 grosze. Co do select case to nie polecam - mniej miejsca zajmują pojedyńcze warunki IF tylko trzeba wtedy dobrze przemyśleć aby nie wyskakiwały dwa naraz albo chociarz prawidłowa wartość była wtedy kiedy oczekujemy tego. Dodatkowo zauważyłem ze w Bascomie 8051 użycie podwójnego lub potrójnego warunku IF (if cos=1 or cos=2... then) zajmuje wiecej miejsca niż umieszczenie pojedyńczego warunku w warunku - sporo więcej. W AVR tego niema - może jakiś bład w parserze. Co jeszcze. Obliczenia powinno przeprowadzać sie na podobnych typach zmiennych możliwie ograniczonych do dołu. A i jeszcze coś ciekawego: wiadomo że '51 i bascom słabo działa na przecinkach ale to też da sie obejść. Jeżeli mnożymy coś przez liczbę przecinkową(np 3,1415...) to należy sie zastanowić nad innym rozwiazaniem - najpierw liczbe pomnożyć przez całkowitą tak aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń(np word do 65535) i dopiero dzielimy przez inną liczbe tak aby otrzymać to co powinno być. Np 180*3,14=562, i 180*300/942 - wykona sie szybciej i zajmie mniej pamięci. Generalnie do bascoma trzeba sie przyzwyczaić i da sie wtedy znim żyć. Generalnie wersja 8051 bardzo dobrze przekłada na kod maszynowy(w miare oszczednie) za to AVR to dopiero potrafi szafować pamięcią - nawet z właczoną optymalizacją kodu czasami jeden warunek zajmuje 4x tyle co powinien. Ale napewno asembler jest szybszy do krótkich procedur i w sytuacjach kiedy mamy dużo czasu na pisanie i sprawdzanie programu - popieram wstawki asemeblerowe ale natomiast c na 51 to pomyłka - na AVR jeszcze ujdzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem optymalizacji zużycia pamięci w programach pisanych w Bascomie dla mikrokontrolerów, zwłaszcza gdy dostępna pamięć jest ograniczona. Zalecane jest unikanie złożonych konstrukcji i przestawianie kolejności poleceń w kodzie źródłowym, co może wpłynąć na rozmiar wynikowego kodu. Sugerowano zastąpienie pętli FOR pętlami WHILE oraz instrukcji IF konstrukcjami SELECT... CASE, choć niektórzy zauważyli, że pojedyncze warunki IF mogą zajmować mniej pamięci niż SELECT CASE. Wskazano również, że operacje na zmiennych powinny być prowadzone na typach o możliwie najmniejszym rozmiarze, a obliczenia z liczbami zmiennoprzecinkowymi warto zastąpić operacjami na liczbach całkowitych z odpowiednią skalą. Wielu uczestników dyskusji rekomendowało rezygnację z Bascoma na rzecz języków bardziej optymalnych, takich jak asembler lub C (AnsiC), co pozwala na znaczne zmniejszenie rozmiaru kodu i lepsze wykorzystanie pamięci mikrokontrolera. Alternatywnie proponowano użycie innych kompilatorów Basica, np. FastAVR, które generują bardziej skompresowany kod. Ogólnie Bascom jest postrzegany jako narzędzie dla początkujących, a zaawansowana optymalizacja wymaga przejścia na niższy poziom programowania lub inne języki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA