Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirpool AWT 5088 nie pobiera wody, nie pracuje silnik

wxdeveloper 17 Sie 2011 12:42 1614 2
  • #1 17 Sie 2011 12:42
    wxdeveloper
    Poziom 8  

    Pralka o symbolu 856 150 810 480.
    Objawy:
    1. po włączeniu pralka nie pobiera wody (słychać jedynie pstryknięcia stycznika)
    2. po chwili od włączenia złącza się pompa odpływowa (widać "szarpnięcie" węża odpływowego)
    3. silnik nie pracuje przy żadnym ustawieniu (nawet przy wirowaniu).
    4. Pralka pozostaje w bezruchu

    Co do tej pory sprawdziłem:
    1. Zamek działa (po włączeniu pralki nie można otworzyć)
    2. Brak zasilania na elektrozaworze zimnej wody. Otwarłem programator i sprawdziłem również na stykach VCF3.1. Na nich też nie pojawia się napięcie.
    3. Grzałka wygląda na sprawną (oporność niecałe 30 Ohm)
    4. Przeczyściłem pojemnik hydrostatu przy bębnie, rurka hydrostatu drożna
    5. Sitka na wężu zimnej wody przeczyszczone

    Z innych postów dotyczących tej pralki wynika, że dla tych objawów prawdopodobna przyczyna to uszkodzenie samego programatora lub uszkodzenie silnika (problem ze szczotkami).
    Jak mogę samodzielnie sprawdzić obecność zasilania na silniku oraz kontakt elektryczny szczotek (do kostki wchodzi sześć czerwonych przewodów)?

    Z góry dziękuję za pomoc

    0 2
  • Pomocny post
    #2 17 Sie 2011 16:16
    maniek475
    Poziom 23  

    wxdeveloper napisał:


    3. Grzałka wygląda na sprawną (oporność niecałe 30 Ohm)




    Witam.

    A grzałka sprawdzona na przebicie do masy ?

    Sprawdź czy szczotki się nie skończyły (odkręć i zobacz) .

    W module ( programatorze )na taką dolegliwość dosyć często wymieniałem kondensator 1,5µf / 275V .


    Pozdrawiam maniek475.

    0
  • #3 19 Sie 2011 08:36
    wxdeveloper
    Poziom 8  

    maniek475 napisał:


    Sprawdź czy szczotki się nie skończyły (odkręć i zobacz) .

    Pozdrawiam maniek475.


    Sprawdziłem.
    Jedna ze szczotek nie miała kontaktu z wirnikiem.
    Wymieniłem obie i pralka ruszyła.
    Dzięki za pomoc.

    Pozdrawiam

    0