logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZRK ZK140T - jak naprawić wskaźnik wysterowania i problemy z dźwiękiem?

predom 18 Sie 2011 22:24 3984 18
REKLAMA
  • #1 9838831
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Witam. Magnetofon znaleziony na strychu u babci. Wewnątrz były tony kurzu, garściami można było wybierać... Po oczyszczeniu podłączyłem go do prądu. Sprzęt działa, jednak jest kilka uszkodzeń, zarówno mechanicznych jak i elektronicznych. Pierwsza sprawa - uszkodzony wskaźnik wysterowania. Jak sprawdzić, czy uszkodzony jest wskaźnik, czy układ sterujący? Po wylutowaniu i podłączeniu baterii 1,5V do końcówek zero reakcji wskazówki... Drugi problem - magnetofon odtwarza i nagrywa tylko na ścieżkach 1-2, pobieżne sprawdzenie tej plątaninki przy przełączniku wykazało, że wszystko jest dobrze. Trzeci problem - odtwarzany dźwięk jest zniekształcony i przytłumiony. Kolejnym problemem jest mechanizm - paski są tak ponaciągane, że jednym można by pół kuli ziemskiej okręcić :) Gdy przewijam z prawej szpuli na lewą, muszę dociskać lewy talerzyk w prawo, do osi silnika. Nierównomierność przesuwu taśmy jest ogromna - magnetofon zwalnia i przyspiesza co pewien okres czasu. Jak to powiedział mój ojciec - wieloletni właściciel sprzętu - "Kiedyś ten magnetofon grał bardzo dobrze, teraz porównałbym to do nawinięcia taśmy na patyk i jeżdżenia tym po głowicy" :)...co zdaje się być prawdą :| To chyba tyle, jak coś jeszcze zauważę, to oczywiście poinformuję. Pomożecie koledzy naprawić mi ten sprzęt? Jesteście moją jedyną nadzieją, sam wiele nie zdziałam...oprócz jeszcze większych zniszczeń :D

P.S. Jaką temperaturę ma osiągać ten transformatorosilnik po godzinie pracy? U mnie ma jakieś 65 stopni... Diody prostownicze germanowe podobnie...

P.S.2 Podesłał by mi ktoś schemat, gdzie widać DOBRZE połączenia głowicy uniwersalnej? Bo na ten, co posiadam, ktoś chyba coś w tamtym miejscu wylał...i nie potrafię dostrzec, co, gdzie i jak. Ewentualnie mógłby mi ktoś rozpisać "drogę prądu" przez wszystkie przełączniki od wyprowadzeń w płycie głównej w pozycji 1-2, D i 3-4 zarówno przy zapisie jak i odczycie.
  • REKLAMA
  • #3 9839987
    predom
    Poziom 26  
    Ten już mam, znalazłem dzisiaj na elektrodzie jakiś lepszy, ale dzięki za zainteresowanie. W najbliższym czasie (dzisiaj lub w poniedziałek) jadę po nowe elektrolity, te oryginalne Elwy są powylewane...
  • #4 9840372
    szewek
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Polecam poradę Pana Aleksandra Zawady - Alka na Forum http://www.trioda.com/php/forum/index.php
    pod nazwą: "Jak poprawić odtwarzanie tonów wysokich w magnetofonie ZK140 i pochodnych typach?"
    Pozdrawiam,
    Piotr.
  • REKLAMA
  • #5 9841228
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    1) Przeczyścić całą mechanikę ze starego smaru i zastąpić go nowym.
    2) Wyczyścić ze smaru filcowe sprzęgła pod talerzykami.
    3) Paski wymienić na nowe (są osiągalne).
    4) Ewidentnie uszkodzone elementy wymienić.

Dopiero wtedy będzie można zacząć rozmawiać o remoncie tego sprzętu, póki co trzeba wykonać podstawowe czynności.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #6 9901453
    predom
    Poziom 26  
    Mam jeszcze dwa magnetofony, ZK120T i ZK140T, także razem 2xZK140T i 1xZK120T. 120-stka jest w najlepszym stanie wizualnym chassis, ale był w nim trochę źle poskładany mechanizm. Więc wpadłem na pomysł, że odkręcę płytę pośrednią i poskładam go dobrze, co było chyba najgorszym możliwym pomysłem. Po jej zdjęciu na wszystkie strony poleciały sprężynki, przekładnie, blaszki... Częściowo to poskładałem, bazując na 140-stkach, ale nie umiem dokończyć. W sieci żadnego schematu nie znalazłem... Czy ktoś z kolegów nie poratuje jakimś schematem lub opisem...?

Wczoraj udało mi się to dobrze poskładać, wcale to takie trudne nie było, dzisiaj wziąłem się za elektronikę. Magnetofon trochę był grzebany, zamontowane nieoryginalne, o innych pojemnościach i całkiem przy okazji wydęte/wylane elektrolity. Mam kolejne pytanie - czy 35-letni kondensator tantalowy wymienić na nowy elektrolit (czy jest w ogóle możliwa wymiana tantal=>elektrolit?) czy zostawić jak jest?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9904507
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Kondensatory tantalowe są "długowieczne" i dlatego napewno sprawne.Zwykłe elki nie są zamiennikami tantalów(upływność). Zastosuj się do podpowiedzi Futrzaczka. Jeżeli występują zniekształcenia przy odtwarzaniu,ustal czy powstają na taśmie,głowicy lub wzmacniaczu(głośnik).
  • #8 9904856
    predom
    Poziom 26  
    Dzięki za radę, tantale zostawię więc w spokoju. Zniekształcenia powstają oczywiście przez mechanizm, a dokładniej przez znajdujący się w nim smar, który po tylu latach pracy zamienił się w jakiś tłusty, kruchy gips... Jakie punkty smarować i czym? Posiadam wazelinę, towot, smar grafitowy i oliwę.
  • #9 9911439
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Tak naprawdę , nie są to materiały smarne do magnetofonu. Krytycznymi elementami w tych magnetofonach są panewki Capstan (silnik).Do tych panewek niezbędny jest specjalny olej, dostępny w handlu.
  • #10 9923310
    predom
    Poziom 26  
    Naprawa ZK120T została zakończona. Gra teraz całkiem przyzwoicie, kilkanaście razy lepiej, niż grał przed naprawą. Za dwa następne zabiorę się, jak tylko będę miał czas. W razie jakiś problemów odezwę się, więc proszę o niezamykanie tematu.
  • #11 10004216
    predom
    Poziom 26  
    Korzystając z przypływu wolnego czasu, postanowiłem zabrać się za drugiego ZK140T. Po podłączeniu do prądu słychać było tarcie metal-metal, pisk łożyska i buczenie głośnika. Po zdjęciu płyty pośredniej, wyczyszczeniu i założeniu wszystkiego z powrotem dwa pierwsze objawy ustąpiły. W przypadku trzeciego problemu pomogła wymiana kondensatora filtrującego. Niestety, magnetofon nie gra. Po podłączeniu sygnału z MP3 do punktu 6 słychać normalnie muzykę, więc wzmacniacz jest sprawny. Jednak po podłączeniu głowicy w głośniku nie ma żadnego dźwięku, próbowałem na kilku taśmach, które na ZK120T grają dobrze. Czyżby uszkodzona głowica? Co jeszcze sprawdzić, aby mieć pewność...?
  • Pomocny post
    #12 10004288
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    1) Sprawdź, czy głowica nie ma przerwanego uzwojenia poprzez pomiar omomierzem.
    2) Sprawdź, czy działa cały tor wzmocnienia. Podłączenie empetrójki bezpośrednio do wejścia sygnału z głowicy zakończyłoby się przesterowaniem.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • Pomocny post
    #13 10004330
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Włącz start i dotykaj przewodów głowicy palcem. powinno być słychać przydźwięk. Sprawdź przełącznik ścieżek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 10005024
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Ocena: 129
    Sprawdź listwę zapis - odczyt na płycie głównej. Mogła utknąć w pozycji zapis.
  • #15 10012355
    predom
    Poziom 26  
    Listwa Z/O została rozebrana, wyczyszczona i zmontowana na samym początku, jej bym nie podejrzewał, zresztą przesuwa się bez problemu. Wyszły za to 2 inne problemy - głowica ma przerwę na jednym z uzwojeń a napięcie pomiędzy stykami d i c listwy przy głowicy wynosi 0V (w drugim magnetofonie mierzone tym samym miernikiem wynosi 28V). Głowica z czerwoną kropką.

Pięknie mi idzie naprawa elektroniki - spalił się bezpiecznik 0,63A...
  • Pomocny post
    #16 10014719
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Ocena: 129
    A mierzyłeś napięcie bezpośrednio na generatorze podkładu?? Mam nadzieję że nie uwaliłeś końcówki. Jeżeli jest na BDxxx pół biedy, gorzej jak AD161/162.
  • #17 10015841
    predom
    Poziom 26  
    Napięcie już jest, pojawiło się po wymianie bezpiecznika i kondensatora C18, wynosi ono 68V (!), trochę dużo... Może to przez to, że niepodłączona głowica lub dlatego, że mam miernik uniwersalny za 9 zł... A bezpiecznik palił się dlatego, że odkruszył się przewód prostownik -> kondensator C26 i dotknął do masy...teraz jest już w porządku... Teraz tylko pozostaje problem zdobycia głowicy...
  • Pomocny post
    #18 10015883
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    A ja się zastanawiam skąd ty masz napięcie na głowicy? Ono ma być ale tylko przy wciśniętym "ZAPIS".
    predom napisał:
    Teraz tylko pozostaje problem zdobycia głowicy...
    Jest na allegro o symbolu 202.
  • #19 10016384
    predom
    Poziom 26  
    Bo mierzę je przy wciśniętym "ZAPIS"...

Dzięki za radę, zaraz spojrzę... :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł magnetofon ZRK ZK140T, który wymaga naprawy. Problemy obejmują uszkodzony wskaźnik wysterowania, zniekształcony dźwięk oraz mechaniczne trudności z przesuwem taśmy. Użytkownik otrzymał porady dotyczące czyszczenia mechaniki, wymiany pasków oraz kondensatorów. Zostały również zasugerowane metody diagnozowania uszkodzeń głowicy i toru wzmocnienia. W trakcie naprawy użytkownik napotkał dodatkowe problemy, takie jak przerwa w uzwojeniu głowicy oraz uszkodzenie bezpiecznika. Wskazówki dotyczące smarowania mechanizmu oraz wymiany elementów elektronicznych były kluczowe dla postępu w naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA