Witam. Magnetofon znaleziony na strychu u babci. Wewnątrz były tony kurzu, garściami można było wybierać... Po oczyszczeniu podłączyłem go do prądu. Sprzęt działa, jednak jest kilka uszkodzeń, zarówno mechanicznych jak i elektronicznych. Pierwsza sprawa - uszkodzony wskaźnik wysterowania. Jak sprawdzić, czy uszkodzony jest wskaźnik, czy układ sterujący? Po wylutowaniu i podłączeniu baterii 1,5V do końcówek zero reakcji wskazówki... Drugi problem - magnetofon odtwarza i nagrywa tylko na ścieżkach 1-2, pobieżne sprawdzenie tej plątaninki przy przełączniku wykazało, że wszystko jest dobrze. Trzeci problem - odtwarzany dźwięk jest zniekształcony i przytłumiony. Kolejnym problemem jest mechanizm - paski są tak ponaciągane, że jednym można by pół kuli ziemskiej okręcić
Gdy przewijam z prawej szpuli na lewą, muszę dociskać lewy talerzyk w prawo, do osi silnika. Nierównomierność przesuwu taśmy jest ogromna - magnetofon zwalnia i przyspiesza co pewien okres czasu. Jak to powiedział mój ojciec - wieloletni właściciel sprzętu - "Kiedyś ten magnetofon grał bardzo dobrze, teraz porównałbym to do nawinięcia taśmy na patyk i jeżdżenia tym po głowicy"
...co zdaje się być prawdą
To chyba tyle, jak coś jeszcze zauważę, to oczywiście poinformuję. Pomożecie koledzy naprawić mi ten sprzęt? Jesteście moją jedyną nadzieją, sam wiele nie zdziałam...oprócz jeszcze większych zniszczeń
P.S. Jaką temperaturę ma osiągać ten transformatorosilnik po godzinie pracy? U mnie ma jakieś 65 stopni... Diody prostownicze germanowe podobnie...
P.S.2 Podesłał by mi ktoś schemat, gdzie widać DOBRZE połączenia głowicy uniwersalnej? Bo na ten, co posiadam, ktoś chyba coś w tamtym miejscu wylał...i nie potrafię dostrzec, co, gdzie i jak. Ewentualnie mógłby mi ktoś rozpisać "drogę prądu" przez wszystkie przełączniki od wyprowadzeń w płycie głównej w pozycji 1-2, D i 3-4 zarówno przy zapisie jak i odczycie.
P.S. Jaką temperaturę ma osiągać ten transformatorosilnik po godzinie pracy? U mnie ma jakieś 65 stopni... Diody prostownicze germanowe podobnie...
P.S.2 Podesłał by mi ktoś schemat, gdzie widać DOBRZE połączenia głowicy uniwersalnej? Bo na ten, co posiadam, ktoś chyba coś w tamtym miejscu wylał...i nie potrafię dostrzec, co, gdzie i jak. Ewentualnie mógłby mi ktoś rozpisać "drogę prądu" przez wszystkie przełączniki od wyprowadzeń w płycie głównej w pozycji 1-2, D i 3-4 zarówno przy zapisie jak i odczycie.