logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 124 300D jak wyciągnąć wkładkę stacyjki

mardoris 20 Sie 2011 20:53 11925 6
REKLAMA
  • #1 9845123
    mardoris
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam! Mam mały problem nie mogę wyciągnąć wkładki zamka bo z tego co słyszałem to klucz powinien być w pozycji 1 i włożony drut w kształcie litery U w otworki obok klucza. U mnie jest taki problem, że klucza nie mogę przekręcić w pozycję 1. Idzie go tylko włożyć do zamka i wyciągnąć. Może ktoś wie czy jest jakaś szansa opanować ten temat? Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 9845189
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 928
    Pozostaje rozwiercenie wkładki. Albo próbować do skutku, aż uda się przekręcić kluczyk.
  • REKLAMA
  • #3 9846038
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 393
    Pryśnij we wkładkę jakieś WD, albo coś podobnego i C I E R P L I W I E próbuj kluczykiem. Jeśli go nie złamiesz, to jest spora szansa na powodzenie. Ale uwaga! Po wyjęciu wkładki nie kręcić resztą, bo cały korpus będzie do niczego.
  • REKLAMA
  • #4 9846299
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1468
    Witam
    Auto wiekowe , a stacyjka wyrobiona i zabrudzona w bruzdach zapadek , co ułatwiało działanie . WD uśmierci całkowicie tą stacyjkę . Zdejmij na początek pierścień , ten czarny /łatwo nie będzie / i dopiero próbuj z przekręceniem stacyjki , może się uda . Jeśli blokada nie zaskoczyła to powinno być łatwiej . W ostateczności wymontuj całą stacyjkę i pobaw się na stole .
  • #5 9846855
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 928
    Żeby wyjąć ten czarny pierścień i tak musi przekręcić kluczyk.
  • REKLAMA
  • #6 9846948
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3598
    A jak już pierścień zdejmie, to wtedy na siłę można wkładkę wyjąć (bez obracania) :D
    Poza tym do wyjęcia całej stacyjki "na stół" też trzeba obrócić kluczyk...
    Tak więc pozostają Ci jedynie rozwiązania "siłowe"
    Zobacz posty użytkownika tomek na tym forum:
    http://www.w114-115.org.pl/j/index.php/forum
    Znajdziesz na pewno dużo przydatnych informacji na ten temat.

Jackall napisał:
    Po wyjęciu wkładki nie kręcić resztą, bo cały korpus będzie do niczego.

Nieprawda! Wystarczy tylko nacisnąć w odpowiednim miejscu i będzie znowu OK :D
  • #7 10123792
    mardoris
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzięki za porady.Nie obyło się jednak bez wiertarki.Stacyjka została wytargana i wymieniona na nową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyjęciem wkładki stacyjki w Mercedesie 124 300D, ponieważ klucz nie może być przekręcony do pozycji 1. Użytkownicy forum sugerują różne metody, w tym użycie WD-40 do nasmarowania wkładki oraz próbę przekręcenia kluczyka. Wskazują również na możliwość rozwiercenia wkładki jako ostateczność. Zdejmowanie czarnego pierścienia stacyjki również wymaga obrócenia kluczyka, co komplikuje sprawę. Ostatecznie autor postu przyznaje, że musiał użyć wiertarki, aby wymienić stacyjkę na nową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA