logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo używać średnicówki? Interpretacja wskazań na rysunkach

rafal2shae 21 Sie 2011 23:47 6953 5
REKLAMA
  • #1 9849176
    rafal2shae
    Poziom 11  
    Ocena: 46
    Witam proszę o wytłumaczenie mi jak używać Średnicówki poniżej przedstawiam rysunki wraz ze wskazówkami (tak są ustawione) chciałbym by do każdego wymiaru ktoś napisał mi w jakiej pozycji wskazówka ma być minimalnie, normalnie a jak maksymalnie z góry dziękuję.

• REKLAMA
  • #2 9849408
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9849535
    rafal2shae
    Poziom 11  
    Nie mam tulei wzorcowej. Mam mierzc otwory w kole pasowym ktore robie i mam 2 srednicowki ustawione jak na rysunku chcialbym by ktos powiedzial mi jak maja byc wskazowki przy wymiarze minimalnym i maksymalnym. Moje GG 6265008
  • REKLAMA
  • #4 9849626
    sebol*
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Średnicówka nie służy do mierzenia tylko porównywania wymiarów :D Zależnie jakie szczeki masz najpierw wkładasz ją w tuleję wzorcową o znanym wymiarze, ewentualnie w szczęki mikrometru, zerujesz tarczę ze skalą na znanym wymiarze i porównujesz różnicę w mierzonym otworze.
    Nie ma czegoś takiego jak narysować w której pozycji będzie wskazówka na danym wymiarze, bo może być w dowolnym. Masz odczytać przyrost.

Przykładowo wymiar 10.4 +-0.2mm zerujesz średnicówkę np. na 10mm. to wskazówka na tarczy ma pokazywać od 20 do 60 setnych milimetra (od 40-20 do 40+20)...
    Jak wyzerujesz na wymiarze nominalnym 10.4mm to wskazówka czujnika ma wskazywać od 20 w lewo do 20 w prawo... W zerze nominał.
  • REKLAMA
  • #5 9850245
    rafal2shae
    Poziom 11  
    Sebol nie rozumiem :( Takie coś mam tylko. Wymiar 10.4 mamy wyzerowany na 94 wymiar 10.6 rownież na 94 bo to ta sama średnicówka. Jak nauczyć sie odczytywac te wymiary?

• #6 12065728
    niedzwiadek78
    Poziom 2  
    To, co macie, a co powinniście mieć, to dwie różne sprawy. Kolega sebol w miarę precyzyjnie to wytłumaczył, z tym, że średnicówka służy właśnie do mierzenia, bo porównywanie wymiarów, jest również jednym z elementów mierzenia.
    Nawet do zbudowania cepa wymagane jest jakieś minimum wiedzy, tak również i w tym przypadku musisz wiedzieć jakieś minimum, by cokolwiek zrozumieć... a żeby zrozumieć dokładnie, potrzeb również i praktyki, również tej uczącej na błędach.
    Oprócz ów średnicówek pokazanych na zdjęciach, konieczne jest również posiadanie sprawdzianu pierścieniowego, bądź szczękowego, by najpierw ustawić ów średnicówkę, potem dokonać pomiaru, a następnie odczytać wymiar.
    Podane przykłady wymiarów: Wymiar 10,4 z tolerancją +/- 0.2, to każdy wymiar mieszczący się między średnicą 10,2, a średnicą 10,6, czyli 10.2; 10.3; 10.4; 10.45; 10.48; 10.50 itp.
    Wymiar 6.4 +/- 0.2, to również każdy wymiar między wymiarem 6.2 a wymiarem 6.6
    Wymiar 10,6 +/- 0.3 to nic innego jak wszystkie wymiary mieszczące się między wymiarem 10.3 a wymiarem 10.9 ponieważ w tym przypadku wymiar nominalny masz 10.6 i tolerancję błędów jakie mogą być, czyli odchyłkę od tego wymiaru nominalnego masz podane +/- 0.3 Czyli te 0.3 możesz maksymalnie dodać, lub odjąć od wymiaru nominalnego.
    Najpierw musisz to zrozumieć, a potem uczyć się dopiero zasady działania średnicówki, bo inaczej nic nie pojmiesz, a zadając pytanie gdzie powinna być wskazówka, jest pytaniem, a które nie może być poprawnej odpowiedzi.
REKLAMA