logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 5732z - Spadek wydajności w grach po kilku minutach działania

Fiskuzz 23 Sie 2011 12:09 2099 10
REKLAMA
  • #1 9853726
    Fiskuzz
    Poziom 11  
    Witam

Na początek konfiguracja:
    Intel Core2duo T4400 (2x2,20 GHz)
    2GB RAM
    Intel GMA 4500M
    System Windows XP Professional/7 Ultimate/Ubuntu 11.4
    Systemy, sterowniki, kodeki, programy, wszystko aktualne

Nie jest to komputer do gier, jednakowoż gry chyba najbardziej obciążają komputer, więc posłużę się tutaj przykładem. Od nowości na Windows 7 z maksymalnymi ustawieniami wizualnymi systemu, na niskich detalach chodziły płynnie takie tytuły jak: NFS Most Wanted, NFS Carbon, Sims3, Prince of Persia: The Sands Of time, FSX (Flight Simulator X), GTA: San Andreas, Juiced, Seroius Sam II, etc.
    Od pewnego czasu każdy z tych tytułów po uruchomieniu chodzi względnie płynnie przez pewien czas (około 5 minut), po czym zaczyna klatkować tak, że nic nie widać, a framerate czasem spada nawet do 2fps (sprawdzane SimCity4 na Windows XP). W takich momentach obciążenie procesora nie przekracza 50%, RAM zazwyczaj również w połowie, temperatura procesora podczas ciężkiej pracy sięga czasem lekko ponad 80st. C, grafika nie ma czujnika. Temperatury są wysokie, bo mieszkam w ciepłym kraju, ale zawsze takie były. Dysk nie jest zaśmiecony, bo od pół roku idzie regularny format i zmiana systemu co 2 tygodnie w ramach testów. Wydawać by się mogło, że coś szwankuje w grafice, ale dlaczego działa jak należy przez pewien czas, a później nie?
    Wszystkie ustawienia grafiki są na maksymalną wydajność, ustawienia systemu w zasilaniu również. Dodam, że absolutnie nie ma różnicy, czy mam system Windows 7 z aero i maksymalnymi ustawieniami wizualnymi, czy gołego XP z wyłączonymi wszystkimi ustawieniami wizualnymi i kompozycjami - dzieje się dokładnie to samo, skacze nie tylko zminimalizowana gra, ale również cały system się przycina. Dodatkowo, gdy popracuje z jakąś grą i się "obciąży", po wyłączeniu gry czasem zaczyna regularnie się przywieszać na moment. Słychać to najlepiej jak puszczę muzykę, co 10-20 sekund (nie mierzyłem, ale są to idealnie równe odstępy czasu) w dźwięku zawieszenie się na około pół sekundy. Po resecie wszystko działa idealnie, komputer nie musi ostygnąć, ochłonąć, reset na bieżąco i chodzi jak nowy.
    Na koniec dodam jeszcze, że korzystam z programu czyszczącego RAM (RAMCleaner 7.0), programu Gamebooster3, który wyłącza niepotrzebne programy, procesy, wyłącza wszystkie elementy wizualne systemu, lecz czy są włączone, wyłączone, zainstalowane, niezainstalowane, nie ma różnicy, dzieje się to samo. Nie sądzę też, by komplikacje powodował którykolwiek program zainstalowany na dysku, gdyż od zawsze po formacie wszystko instaluję z dysku, wszystkie programy mam ściągnięte na partycję, której nie formatuję i z niej instaluję niezbędne programy, te same wersje, te same egzemplarze, ten sam antywirus, wszystko bez zmian. Nie wiem co mogę jeszcze dodać, jeśli o czymś ważnym zapomniałem, pytajcie, to dorzucę więcej detali.
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9853749
    matyjach
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    opisywane przeze Ciebie problemy wskazuja na przegrzewanie podzespolow ;)

- przedmuchaj uklad chlodzenia sprezonym powietrzem, temperatura powinna spasc o kilka stopni
    - zobacz, czy wiatraki dzialaja plynnie, jezeli nie, to nalezy je nasmarowac albo wymienic
    - wymien paste termoprzewodzaca (najlepiej na jakas z zawartoscia srebra, wystrzegaj sie past silikonowych), jezeli dwa poprzednie punkty nie przyniosa oczekiwanych rezultatow
  • REKLAMA
  • #3 9853767
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 82
    matyjach napisał:
    najlepiej na jakas z zawartoscia srebra, wystrzegaj sie past silikonowych

Tu się nie do końca zgodzę - pasta z dodatkiem metalu, nieodpowiednio nałożona, może spowodować zwarcie. Z pastą silikonową takiego ryzyka nie ma.
    Ponadto dobrej jakości pasta silikonowa nie ustępuje wiele efektywnością pastom z dodatkiem metalu.
  • #4 9853786
    matyjach
    Poziom 11  
    Vogelek23 napisał:
    matyjach napisał:
    najlepiej na jakas z zawartoscia srebra, wystrzegaj sie past silikonowych

Tu się nie do końca zgodzę - pasta z dodatkiem metalu, nieodpowiednio nałożona, może spowodować zwarcie. Z pastą silikonową takiego ryzyka nie ma.
    Ponadto dobrej jakości pasta silikonowa nie ustępuje wiele efektywnością pastom z dodatkiem metalu.
    pasta silikonowa ze zbiegiem czasu wysycha i zaczyna sie wykruszac
    istnieja rowniez pasty zawierajace srebro, ktore (podobno) nie przewodza pradu... przykladem takiej pasty jest Arctic Silver V

samo nakladanie pasty termoprzewodzacej nie jest trudne, nalezy jedynie uwazac, zeby nie przesadzic z jej iloscia
  • #5 9853791
    Fiskuzz
    Poziom 11  
    Wybaczcie takie trochę "lame" pytanie, ale pasta termoprzewodząca w laptopie? Ja zawsze myślałem, że płyty główne w laptopach mają procesor zintegrowany na stałe?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9853798
    matyjach
    Poziom 11  
    procesor w laptopach nie jest montowany na stale; wyjatkami tutaj moga byc tzw nettopy, ale to rowniez zalezy od zastosowanego procesora

przy Core2duo T4400 mowimy o normalnym procesorze, ktory mozemy bezproblemowo wyciagnac i wymienic na inny :)

swojego czasu, Athlony XP Mobile bezproblemowo pracowaly z plytami desktopowymi, a tym samym, mialy duzo wiekszy potencjal do podkrecania ze wzgledu na odblokowany mnoznik, czego nie bylo w wersjach desktopowych; wydajnosciowo sie rowniez nie roznily

w laptopach, ktore maja dedykowane grafiki rowniez uklad nie jest montowany na stale i mozna go sobie wyciagnac :)
  • REKLAMA
  • #7 9853810
    Fiskuzz
    Poziom 11  
    Ha! Jakich to się ciekawych rzeczy można dowiedzieć. No nic, w takim razie biorę się za rozkręcanie, a jak skończę to wrócę tutaj rozrzucić punkty "pomógł", jeśli będzie to kwestia chłodzenia i opisać czy rady pomogły.
    Bardzo dziekuję
  • Pomocny post
    #8 9853822
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 82
    matyjach napisał:
    pasta silikonowa ze zbiegiem czasu wysycha i zaczyna sie wykruszac

Z biegiem czasu tak się dzieje z każdą pastą.

matyjach napisał:
    istnieja rowniez pasty zawierajace srebro, ktore (podobno) nie przewodza pradu...

To Kolega wyczytał gdzieś bzdury, bo srebro jak najbardziej przewodzi prąd.
    Możliwe też, że chodziło o pasty z dodatkiem tlenku srebra, który to rzeczywiście prądu nie przewodzi.

Pomijając jednak powyższe, warto zainteresować się produktem Zalmana - ZM-STG1.
    W mojej skromnej opinii, produkt wart swojej ceny.

matyjach napisał:
    procesor w laptopach nie jest montowany na stale;

Nie dotyczy to większości MacBook'ów.
  • #9 9853879
    Fiskuzz
    Poziom 11  
    Poczytałem o tej paście, ma fantastyczną opinię w sieci i ten sposób nakładania pędzelkiem, pierwszy raz takie coś widzę. Lecz w moim przypadku odpada, bo w Hiszpanii tego nie ma. Są układy chłodzące Zalmana, monitory, past termoprzewodzących nie ma. Poczytam opinie tego, co jest na rynku i coś wybiorę, jeśli dmuchanie sprężonym powietrzem i sprawdzenie wiatraków nic nie da.
    Dzięki!
  • #10 9854237
    matyjach
    Poziom 11  
    Vogelek23 napisał:
    matyjach napisał:
    istnieja rowniez pasty zawierajace srebro, ktore (podobno) nie przewodza pradu...

To Kolega wyczytał gdzieś bzdury, bo srebro jak najbardziej przewodzi prąd.
    Możliwe też, że chodziło o pasty z dodatkiem tlenku srebra, który to rzeczywiście prądu nie przewodzi.

tak, jak pisalem Arctic Silver V - posiada w sobie srebro, a pisza, ze nie przewodzi pradu, stad napisalem 'podobno' w nawiasie ;)
  • #11 9855588
    Fiskuzz
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Po wydłubaniu kilograma syfu z radiatora zaobserwowałem, że wiatrak prawie nie chodzi przy normalnej pracy, tak jak to miało miejsce do tej pory, wiec wentylacja musi buc teraz o niebo lepsza. Wkrótce odpalę jedną z powyższych gier, by sprawdzić różnicę.
    Minus - podczas skręcania laptopa zapomniałem podłączyć uziemienia do kabelków, które zdawały się iść do matrycy, zaobserwowałem fireeeeee! i dymek, co zaowocowało niedziałającą klawiaturą... obecnie korzystam z bezprzewodowej, ale generalnie jest lepiej.
    Pozdrawiam

@Edit:
    sprawdzone pod kilkoma grami, jeszcze po formacie, śmiga aż miło. Przydałoby się jeszcze wymienić pastę, bo nie wygląda najlepiej, ale w najbliższym czasie nie chce mnie się go rozkręcać drugi raz. Aż słyszę dysk jak terkocze, dawno go nie słyszałem. Już tak wiatraki nie wyją, nie skacze, nie zawiesza się. Super, wielkie dzięki!
    Temat do zamknięcia, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer 5732z, który po kilku minutach grania w różne tytuły gier zaczyna doświadczać spadków wydajności, co objawia się niskim frameratem. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być problemy z chłodzeniem, takie jak przegrzewanie podzespołów. Rekomendacje obejmowały przedmuchiwanie układu chłodzenia, sprawdzenie działania wentylatorów oraz wymianę pasty termoprzewodzącej. Użytkownik odkrył, że wentylacja poprawiła się po usunięciu zanieczyszczeń z radiatora, co przyczyniło się do lepszej wydajności gier. Wspomniano również o różnych rodzajach past termoprzewodzących, w tym Arctic Silver V oraz ZM-STG1 od Zalmana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA