logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative T3100 - schemat płytki subwoofera po wymianie TDA7377

xxxZIOLEKxxx 24 Sie 2011 14:05 8868 7
REKLAMA
  • #1 9857558
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam posiadam Creative Inspire T3100 które przestały działac więc oddałem do naprawy tam powiedzielli mi że TDA7377 jest spalony i że wymiana będzie kosztować ok 60zł więc zrezygnowałem i postanowiłem samemu go wymienić. Kupiłem nowy układ, wlutowałem stary lecz podczas wlutowywania uległa zniszczeniu jedna ze ścieżek i tu tkwi mój problem nie wiem gdzie ona biegła.
    Będę wdzięczny gdyby ktoś wrzucił zdjęcie/schemat tej płytki z subwoofera.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9857926
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    To niech kolega wrzuci dobre zdjęcie od strony druku jak to wygląda a może podpowiemy.

Do tego informacja która to noga
  • REKLAMA
  • #3 9859856
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    Nr nogi to 10 na schemacie poniżej podpisana jako diagnostics, na płytce wygląda to tak jakby miało się łączyła z 8 ewentualnie 12.

Oto zdjęcia:
    Część rys na płycie powstała w "serwisie" a część to moje dzieło :p
  • Pomocny post
    #4 9859872
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Moim zdaniem wisiała w powietrzu.

Popraw luty bo wygląda to niechlujnie.
  • REKLAMA
  • #6 9859941
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    Co do lutów to postaram się je jeszcze poprawić choć jak na mnie to nieźle wyszły :)
    A co do tej nóżki wole być pewny że ma być wolna/przylutowana zanim je włączę bo nie chcę ich znowu spalić :)

---------
    edit:
    Podłączyłem je dziś i nadal mam z nimi problem tzn. subwoofer działa, prawa nie a lewa satelitka czasem działa a czasem przestaje i podczas dotykania głównego kabla łączącego prawą satelitkę z subwooferem słychać w lewej szumy podobne do szumów nagrywanych przez mikrofon podczas dotykania go.
    Ma ktoś morze jakiś pomysł co może być jeszcze uszkodzone?
    Z góry dzięki z pomoc.
    Pozdrawiam
  • #7 9862570
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Nie wiem po co natrzaskałeś tyle tych zdjęć - większość z nich - ciemne, rozmazane - nadaje się do kosza.

Popraw te nasmarkane lutowie, umyj PCB spirytusem czy rozpuszczalnikiem PCB.

Skorzystaj linku do PDF-a, który masz wyżej.
    Ten zestaw jest 2.1 więc prawdopodobnie TDA7377 pracuje w konfiguracji Stereo/Bridge (fig.3): dwa z czterech wzmacniaczy wewnątrz układu sterują satelitami a kolejne dwa w układzie mostka - subwooferem.

Rozejrzyj się po płytce czy 4 i 5 noga są wejściami wzmacniaczy statelit, nawet palec może posłużyć jako źródło sygnału - głosniki powinny buczeć...
  • REKLAMA
  • #8 9863800
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    WojtasJD masz rację co do 4 i 5 nogi po dotknięciu słychać trzaski w satelitce.
    Figure 3 też się zgadza choć 1 i 2 noga są odwrotnie podłączone.
    Jeżeli chodzi o płytkie to już ją przemyłem, a luty poprawiłem choć pewnie nadal uznalibyście je za niechlujne :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada subwoofer Creative Inspire T3100, który przestał działać z powodu uszkodzenia układu TDA7377. Po wymianie układu, podczas lutowania uszkodzona została jedna ze ścieżek na płytce, co spowodowało problemy z dźwiękiem. Użytkownik prosi o schemat płytki subwoofera oraz pomoc w identyfikacji uszkodzonej ścieżki. W odpowiedziach zasugerowano poprawę lutów, sprawdzenie połączeń oraz podłączenie sygnału do nóżek 4 i 5 układu. Użytkownik zauważył, że subwoofer działa, ale występują problemy z satelitkami, które czasami nie działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA