logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 42E90NF32 – brak obrazu DVB-T, działa tylko dźwięk i napisy, sygnał OK

marcos-67 24 Sie 2011 21:06 3977 6
REKLAMA
  • #1 9859127
    marcos-67
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Proszę o pomoc. Posiadam odbiornik tv Thomson 42E90NF32 .Po zainstalowaniu anteny do odbioru DVB T i instalacji automatycznej dostepnych kanałów cyfrowych i analogowych odbiornik odnalazł 13 programów.I niby wszystko O.K. ale mam tylko fonię i napisy do niektórych filmów a obrazu zero.Poziom sygnału bardzo dobry.Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 9859264
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Odbiornik ma wbudowany dekoder MPEG2. W Polsce potrzebny jest MPEG4.
    Wymień telewizor bądź dokup STB z kodowaniem MPEG4/H.264/AVC
  • REKLAMA
  • #3 9859450
    marcos-67
    Poziom 2  
    Dzięki!Generalnie producent chyba celowo nie podaje tego w instrukcji obsługi.A zawsze miałem dobre zdanie o Thomsonie
  • REKLAMA
  • #4 9861029
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Thomson to nie jest najgorsza firma, ale ten telewizor został wycofany ze sprzedaży w Polsce po tym. jak zaczęto u nas uruchamiać DVB-T na MPEG4 AVC/H264.
    Kiedy kupiłeś ten telewizor i gdzie..?
  • #5 9861736
    marcos-67
    Poziom 2  
    Kupiłem go w grudniu 2009 roku.Niema możliwości jakiejś przeróbki? Dosyć mam już przystawek, a dla pilotów będę musiał zbudować chyba lotnisko:D
  • #6 9861775
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Dopiero niedawno wszedł przepis, że trzeba informować nabywce że ten odbiornik nie ma MPEG4...
    Zresztą wszystkie szanujące się sieci handlowe wycofały ze sprzedaży wszelkie odbiorniki bez MPEG4.
    Niczym nie przerobisz.
    Być może udało by się dopasować moduł transkodujący wkładany do złącza CI z tyłu odbiornika, ale nie każdy moduł działa z każdym telewizorem i trzeba dobierać poszczególne egzemplarze. Do tego nie dekoduje HD a cena jest porównywalna z normalnym zewnętrznym dekoderem. Koszyk pilotów to rzeczywiście jest problem trudny do rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #7 9863589
    marcos-67
    Poziom 2  
    Dzięki kolego! chyba kupię nowe tv a duży monitor do pc to też chyba jakiś plus:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Thomson 42E90NF32, który po podłączeniu anteny DVB-T i automatycznej instalacji kanałów wykrywa jedynie dźwięk i napisy, ale nie wyświetla obrazu. Odpowiedzi wskazują, że telewizor ma wbudowany dekoder MPEG2, podczas gdy w Polsce wymagany jest dekoder MPEG4. Użytkownik dowiaduje się, że telewizor został wycofany ze sprzedaży z powodu braku wsparcia dla MPEG4. Proponowane rozwiązania to zakup nowego telewizora lub zewnętrznego dekodera, ponieważ nie ma możliwości przeróbki obecnego urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA