logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet radiowy z anteny SMA przez WiFi w domu – sprzęt i schemat

grzegorzlol 27 Sie 2011 14:01 2161 8
REKLAMA
  • #1 9868453
    grzegorzlol
    Poziom 11  
    Witam

Wiem ze na elektrodzie jest kupę tematów na temat WiFi ale nie znalazłem odpowiednich info.

Mój problem polega na tym iz ze mam antenę od neta taka jak od satelitarnej tv na dachu domu leci od niej kabelek zakończony końcówka sma żeńska która jest podłączona do karty sieciowej tp-linka w kompie i chciałbym zrobić wifi ale z tego co czytałem jedni piszą ze są potrzebne 2 routery albo 2 urządzenia ale znowu drudzy ze jedne jest potrzebny i jestem już pogubiony.Ale kolega co ma z tego samego punktu dostępu ma jeden router taki http://allegro.pl/router-tp-link-tl-wr340g-wifi-xdsl-ap-rybnik-i1783297074.html i ma dziwnie połączone to kabli od ciula a ma tylko 2 pc połączone przewodowo a sieci wifi po domu i nie zależnie czy głównym komp jest włączony czy nie bezprzewodowo ma cały czas i tak samo bym chciał u siebie wiec proszę o pomoc was cena jaka mogę przeznaczyć to 200 zl na wszystko ew 250zl z kablami ze wszystkim .

pozdrawiam i czekam na wasz pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9868960
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Troszkę już takich tematów było.
    Końcówka SMA - dwa routery albo jeden dualny. Chcesz tanio? WR543G i WA500G.

Na WR340G nie ma siły tego zrobić - chyba, że jeden z komputerów działa non stop(lub ma też inne urządzenie tam podłączone).
  • REKLAMA
  • #3 9885878
    grzegorzlol
    Poziom 11  
    Witam

Mam już wszystko obydwa routery ale jest problem jak konfigurowalnym wszystko net byl wysyłany po kablu i jak i po wi-fi lecz nie moglem już wejść do opcji WA500G bo internet był nie zabezpieczony hasełkiem a wcześniej jak było wszystko był net ale nie do końca jednego gg tego nowego nie było i nie moglem się dostać na pocztę wp a tak net byl ale ograniczony proszę o pomoc bo już dostaje świra.

Mam tak
    Kabel antenowy do WR543G i od niego kabelkiem rj45 do kompa i od routera tez kabelkiem rj45 do WA500G nie wiem co sie dzieje proszę kolejny raz o poradę .
  • Pomocny post
    #4 9885946
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    grzegorzlol napisał:
    Kabel antenowy do WR543G

Ustawiasz APClient router konfigurujesz WAN oraz dodajesz zabezpieczenia (klucz, clone mac) jeżeli takowe istnieją w sieci bezprzewodowej.
    grzegorzlol napisał:
    kabelkiem rj45 do WA500G

Ustawiasz w trybie AP. Adresację dostajesz z głównego routera czyli z WR543g.
  • REKLAMA
  • #5 9885999
    grzegorzlol
    Poziom 11  
    Wszytko się zgadza ale już teraz całkiem się pogubilem który router ma być jako pierwszy a który drugi robiłem jak napisałeś ale z dns coś nie tak chyba jest bo jak je podałem to net był ale do w500g dostać sie nie moglem
  • Pomocny post
    #6 9886087
    jimasek
    grzegorzlol napisał:
    Kabel antenowy do WR543G i od niego kabelkiem rj45 do kompa i od routera tez kabelkiem rj45 do WA500G nie wiem co sie dzieje proszę kolejny raz o poradę .

Masz dobrze połączenie, bo wr543g działa jako WISP i nadaje swoją adresację dla hostów w podsieci. Problem w dostaniu się na w500g może leżeć po stronie adresacji z router wr543g, może mieć ustawioną inną pulę adresową, (tego już nie widzę). Domyślny adres w500g to 192.168.1.254.
  • #7 9886142
    grzegorzlol
    Poziom 11  
    Ale wszystko by było ok tylko chciałem zabezpieczyć hasłem WiFi i chciałem zrobić to na w500g
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 9886148
    jimasek
    Jaką adresację dostajesz z DHCP lub masz wpisaną w karcie sieciowej (ipconfig /all)?
  • #9 10086280
    grzegorzlol
    Poziom 11  
    Podziękował bardzo koledze jimasek bardzo pomocny .Można zamknąć temat .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat podziału sygnału radiowego na WiFi, mając antenę podłączoną do karty sieciowej TP-Link. W odpowiedziach zasugerowano użycie dwóch routerów: WR543G jako głównego oraz WA500G jako punktu dostępowego. Użytkownik miał problemy z konfiguracją, w tym z zabezpieczeniem sieci WiFi oraz dostępem do ustawień routera WA500G. Ostatecznie uzyskał pomoc w zakresie ustawień DHCP i zabezpieczeń, co pozwoliło na prawidłowe działanie sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA