logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zinterpretować wyniki SMART dysku w HD Tune?

28 Sie 2011 21:42 3768 16
REKLAMA
  • #1 9873014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9873169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 9876546
    leszko84
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    To znaczy, że dysk jest na wykończeniu. Szukaj zastępczego i to szybko, bo może się posypać. Nie proponuję trzymania na nim systemu ani ważnych plików. Mnie taki dysk służy do przechowywania filmów, na których mi nie zależy.
  • #5 9882080
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9882242
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    SMART drugiego dysku jest OK.
  • #7 9882324
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    Co wy piszecie? Przy pierwszym dysku radzę wymienić tasiemkę. Dwa realokowane sektory i trzeci w trakcie czyli wcale nie jest źle i nie musi to oznaczać końca dysku.
    Przejmował bym sie tym CRC :P
  • Pomocny post
    #8 9884212
    leszko84
    Poziom 20  
    Pultan napisał:
    Dwa realokowane sektory i trzeci w trakcie czyli wcale nie jest źle i nie musi to oznaczać końca dysku.

Prawda, ale to znaczy że talerze nie są już w dobrej kondycji i że prawdopodobnie pojawią się kolejne badsektory i zostaną realokowane. Dysk może nie zdechnie ale dane można bardzo łatwo stracić. Nie mówię tego z powietrza tylko dokładnie to stało się z moim dyskiem. Najpierw były 2, potem 5 a potem jak się posypało to udało mi się odzyskać jakieś 50% danych. Więc to co napisałem nie jest bezpodstawne i radzę autorowi postu nie lekceważyć tego zjawiska jeśli nie chce stracić ważnych dla niego danych. W szczególności narażony jest system na takim dysku. A taśma nie ma nic wspólnego z realokowanymi sektorami. Najwyżej z błędami zapisu.
  • #9 9885497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 9886745
    leszko84
    Poziom 20  
    Drugi wygląda jak dla mnie ok. Przeskanuj sobie go jeszcze, ale raczej powinno być wszystko dobrze.
  • #11 9889816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 9892873
    leszko84
    Poziom 20  
    Sprawdź w takim razie połączenie zasilania do dysku. Jeśli po ewentualnej poprawce dalej będzie stukanie, sprawdź z innym zasilaczem. Czy to stukanie jest głośne i pojedyncze, czy raczej jest to cichy warkot?
  • #13 9893741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9902337
    leszko84
    Poziom 20  
    Dźwięk przypomina mi problemy z głowicą. Pojawia się podczas normalnej pracy czy przy wykrywaniu przez BIOS?
  • #15 9904282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #16 9907370
    leszko84
    Poziom 20  
    Według mnie nadaje się do wysłania na gwarancję, gdyż takie stukanie może świadczyć na przykład o problemie z zasilaniem dysku, co w konsekwencji może powodować jego uszkodzenie. To że się zacinał też może być tego skutkiem. Trzeba tylko opisać dokładnie co się dzieje i jak mają szukać, bo jak tego nie będzie to pewnie stwierdzą że wszystko jest ok.
  • #17 9908363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono interpretację wyników SMART dysku twardego przy użyciu programu HD Tune. Użytkownik zgłosił problemy z pierwszym dyskiem, wskazując na realokowane sektory, co sugeruje, że dysk może być na wykończeniu. Użytkownicy zalecili wymianę dysku, szczególnie jeśli przechowuje się na nim ważne dane. Drugi dysk, według wyników SMART, wydaje się być w dobrym stanie, jednak pojawiły się pytania dotyczące stukanie, które może wskazywać na problemy z zasilaniem lub głowicą. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie połączeń oraz ewentualne wysłanie laptopa do serwisu, jeśli problemy będą się utrzymywać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA