logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena projektu PCB z ExpressPCB na podstawie schematu – pierwsza płytka, pliki JPG

tuptek 01 Wrz 2011 00:24 2219 11
  • #1 9883594
    tuptek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam. Mam prośbę sprawdzenia płytki PCB z programu expressPCB. Czy jest dobrze zrobiona itp. To jest mój 1 PCB więc wole się skonsultować. Projekt jest z schematu

Ocena projektu PCB z ExpressPCB na podstawie schematu – pierwsza płytka, pliki JPG

Ocena projektu PCB z ExpressPCB na podstawie schematu – pierwsza płytka, pliki JPG Ocena projektu PCB z ExpressPCB na podstawie schematu – pierwsza płytka, pliki JPG
  • #2 9884254
    djramu
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam.

Płytka jest źle zaprojektowana. Nie wiem jak koledze się to udało ale nie zgadza się ze schematem.
    Źle podłączony jest tranzystor:
    G - Gate - Bramka
    S - Source - Źródło
    D - Drain - Dren
    i potencjometr pr1
  • #3 9884383
    tuptek
    Poziom 15  
    To w takim razie jak powinna wyglądać? Jeżeli by ktoś mógł mi pomóc ją zrobić to bym był bardzo wdzięczny.
  • #4 9884866
    ppawel12
    Poziom 16  
    brakuje połączenia w sieci PCB między potencjometrem R1 a wejściami scalaka 8 i 4 oraz +12VDC. Ścieżki nie załamuj pod katem 90 stopni a dwa razy pod kątem 45 stopni. Tranzystor tak jak kolega wyżej pisał zamień.
  • #5 9885747
    tuptek
    Poziom 15  
    Poprawiłem schemat mam nadzieje że teraz jest dobry.

Ocena projektu PCB z ExpressPCB na podstawie schematu – pierwsza płytka, pliki JPG Ocena projektu PCB z ExpressPCB na podstawie schematu – pierwsza płytka, pliki JPG
  • Pomocny post
    #6 9885797
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Poprawiłeś schemat czy projekt płytki?
    Bo to są dwie różne rzeczy.

Co do płytki.
    To przy tylu elementach, powinieneś mieć co najwyżej kilka krótkich ścieżek.

Ogólnie, to najpierw powinieneś narysować schemat w programie EDA, a dopiero później z jego pomocą zaprojektować płytkę.
    Wtedy nie popełniłbyś tylu błędów, które wyżej koledzy Ci wskazali.
  • #7 9885857
    tuptek
    Poziom 15  
    Przepraszam mój błąd, poprawiłem płytke. To mam rozumieć że teraz jest dobrze? Następnym razem zapamiętam o EDA.
  • Pomocny post
    #8 9885896
    marco47
    Poziom 41  
    Niestety, nie mogę potwierdzić czy ten Twój projekt jest dobry.
    Na razie muszę go przetłumaczyć na inny język, zrozumiały dla większości kolegów.
    Dopiero po tłumaczeniu, sprawdzę poprawność projektu.

Chyba że inni koledzy za pomocą kartki i ołówka, mozolnie prześledzą każdą ścieżkę, porównując z namiastką schematu, która jest w pierwszym Twoim poście :D
  • Pomocny post
    #9 9886284
    djramu
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Nie chciało mi się sprawdzać :) szybciej było zrobić od nowa.

Niestety pojawiła się zworka na płytce.

hmm... nie podoba mi się ta płytka... jeszcze to nie to.

• #10 9886421
    tuptek
    Poziom 15  
    Ja postanowiłem zaryzykować i zrobić z tamtego układu. Efekt nic się nie spaliło, i chyba działa :), tylko trudności ma iskra aby powstała, naprawdę mała przerwa musi być.
  • Pomocny post
    #11 9886701
    marco47
    Poziom 41  
    Cała zabawa w projektowaniu, zasadza się na stwierdzeniu, czym mniejsza zawiłość i krótkość ścieżek tym lepiej.

Tak jak pisałem wcześniej, przetłumaczony schemat do jednego z programów EDA.

Po narysowaniu schematu, na jego podstawie powstał projekt płytki PCB 27x23mm

W widoku 3D.

Jak widzisz ilość ścieżek i ich długość jest minimalna.

Teraz możesz porównać ze Swoim projektem.
  • #12 9895635
    tuptek
    Poziom 15  
    Dziękuje za płytkę, jednak skorzystam z twojej :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosił o sprawdzenie projektu płytki PCB stworzonej w programie expressPCB. Otrzymał krytyczne uwagi dotyczące błędów w połączeniach, w tym niewłaściwego podłączenia tranzystora oraz brakujących połączeń między potencjometrem a scalakiem. Użytkownik poprawił projekt, jednak nadal pojawiły się wątpliwości co do jego poprawności. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali użycie programów EDA do rysowania schematów, co mogłoby zminimalizować błędy. Ostatecznie, jeden z uczestników zaprezentował własny projekt płytki, który charakteryzował się krótszymi ścieżkami i lepszym układem, co skłoniło użytkownika do skorzystania z tego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA