logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz tranzystorowy do subwoofera Alphard LW1200, 8 ohm, 100W, niskie koszty?

Audiofilek92 01 Wrz 2011 17:32 1596 6
REKLAMA
  • #1 9885357
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Witam !

Bardzo prosiłbym kolegów forumowiczów o doradzenie wzmacniacza który mógłby dobrze współpracować ze skrzynią basową br 50 litrów z głośnikiem Alphard LW 1200.

Interesuje mnie tylko i wyłącznie wzmacniacz na tranzystorach, ponieważ zrobiłem już na TDA7294 ale się spalił. Przeglądając fora wpadłem na pomysł zbudowania wzmacniacza tranzystorowego w układzie darlingtona oto link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1968849.html Moim zdaniem nadałby się ponieważ parametry dla głośnika 8 ohm to 100W. Zależało by mi również na niskim koszcie produkcji jak i na prostocie wykonania dodam jeszcze że posiadam trafo 200W 2x24v. Co o nim myślicie?? Budował już go ktoś kiedyś ?? Jakie wrażenia odsłuchowe?? Proszę o szybką wypowiedź oraz jaki filtr aktywny byście polecili do tej skrzyni proszę o linki ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9885892
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Za małe napięcia na tym trafku do uzyskania założonej mocy.
  • REKLAMA
  • #3 9887158
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Otrafko sie nie martwie zostało mi pare z rozbiórki i napraw wzmacniaczy. Tylko czy się nada ten wzmacniacz ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9890734
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Panie Pawle radiator pod tda był o wymiarach 20 cm na 5 na 7 bo nie miałem miejszego to po 1 a po 2 nie umiesz pan chyba czytać bo napisałem że tda mnie nie interesuje a po 3 mowilem ze traf mam dużo z rozbiórek urządzeń więc jeśli masz pisać nie na temat to mi nie spamuj pozdro. Prosze o wypowiedź fachowców i znawców tematu.
  • #6 9890896
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    umiem czytac i doczytalem ze nie chcesz TDA... ale o trafach z rozbiorek nic nie doczytalem...

najtanszy jest n-mosfet irka

Kolega będzie łaskawy zaczynać zdanie wielką literą.
    Proszę po raz ostatni.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • #7 11358149
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wzmacniacza tranzystorowego do subwoofera z głośnikiem Alphard LW1200, który ma 8 ohm i moc 100W. Zainteresowany jest budową wzmacniacza w układzie darlingtona, jednak otrzymuje sugestie, że napięcia z posiadanego transformatora 200W 2x24V mogą być zbyt małe do osiągnięcia wymaganej mocy. W dyskusji pojawiają się również odniesienia do wzmacniacza TDA7294, który użytkownik wcześniej próbował zbudować, ale się spalił. Forumowicze sugerują, że problem mógł wynikać z niewłaściwego montażu lub chłodzenia. Użytkownik prosi o opinie na temat budowy wzmacniacza oraz rekomendacje dotyczące filtrów aktywnych do skrzyni basowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA