logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD, PHILIPS, 32PFL5522D, włącza się dopiero po rozgrzaniu

maciek_172 03 Wrz 2011 20:47 8074 10
REKLAMA
  • #1 9892295
    maciek_172
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    W telewizorze LCD, PHILIPS, 32PFL5522D obraz włącza się dopiero po kilku minutach 10-15.
    Dźwięk jest od początku a problem tylko z obrazem. Gdy ostygnie to musi się rozgrzewać żeby znów się pojawił obraz.
    Poniżej zdjęcie obrazu jaki czasem się pojawiał przed rozgrzaniem telewizora.
    Teraz zazwyczaj jest ciemny ekran lub różno-kolorowe kreski.
    LCD, PHILIPS, 32PFL5522D, włącza się dopiero po rozgrzaniu

Z góry dziękuję za pomoc w zdiagnozowaniu usterki i ewentualnym wskazaniu co z tym mogę zrobić.
    ,
    ,
  • REKLAMA
  • #2 9892334
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Z góry dziękuję za pomoc w zdiagnozowaniu usterki i ewentualnym wskazaniu co z tym mogę zrobić.

Porobić pomiary mogących mieć związek z usterką napięć, podać ich wyniki, lub oddać do serwisu.
  • Pomocny post
    #3 9893157
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Jest to typowy objaw padnietej matrycy sharp serii LK315T stosowanej w tym modelu.

Pozdrawiam
    Moderowany przez mirex:

A dajesz gwarancję (i zwrot ewentualnych kosztów), jeśli w TV autora jest inna matryca?
    "Padnietej"? Jeszcze nie wie, że tu slangu i podwórkowych wyrażeń nie akceptujemy?

• REKLAMA
  • #4 10021289
    maciek_172
    Poziom 10  
    Wracam do tematu gdyż znalazłem czas na rozebranie telewizora. Wygląda na to że napięcia wychodzące z zasilacza są ok. i wynoszą tyle co jest opisane na płytce (nieopisane bl-on, pg i bl-dim wynoszą odpowiednio 2,8v 5v i 3,3v). Nie wiem co jeszcze możnaby sprawdzić. Kondensatory również wyglądają na nieruszone. Czy matryca może być uszkodzona jeśli po rozgrzaniu telewizora pojawia się obraz i nie ma z nim żadnych problemów?
    Może jeszcze jakieś porady?
  • REKLAMA
  • #5 10021588
    tombli
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam,
    niestety to jest objaw uszkodzonej matrycy. Miałem identyczny przepadek. Ale jest szansa na naprawę, mi sie udało.
    Jeśli oglądałeś jakiś stary film, na którym telewizor zaczynał śnieżyć, to co zazwyczaj aktor robił?
    Spróbuj tak samo i powinieneś już wiedzieć co jest nie tak:)
  • #6 10022485
    Kurtz
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    jestem ciekaw na jak długo to pomoże??
  • #7 10022849
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Problem bedzie narastal tylko.

Do kolegi Mirex - Wiem bo robimy tych telewizorow mase tutaj w uk. Jedyna opcja wymiana matrycy badz jej regeneracja (wymiana Taba z source driverem), podkladki gumki i inne pierdulki pomagaja tylko na chwile no i oczywiscie ryzyko uszkodzenia matrycy jesli kolega nie ma wprawy w ich rozbieraniu i ponownym skladaniu.

Pozdrawiam
  • #8 10023306
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    mbectb, ok, robicie i zapewne masz rację - co nie zmienia faktu, że jednak mogła być seria z innymi matrycami. ;)

Objaw jest konkretny i jasny, ale jak sam widzisz, autor nadal nie wierzy, że to może być wina matrycy. No bo przecież po nagrzaniu działa!
    Ale sprawdzić i napisać jaka ta matryca tam ostatecznie jest, już mu nie przyszło do głowy.
  • #9 10048599
    maciek_172
    Poziom 10  
    Matryca jest taka jak napisał kolega "mbectb". Dokładnie LK315T3LZ53W.
  • REKLAMA
  • #11 11541229
    maciek_172
    Poziom 10  
    Ponieważ dostawca matrycy okazał się mało przekonujący telewizor został dawcą części. Dziękuję wszystkim za sugestie, a temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LCD PHILIPS 32PFL5522D, który włącza obraz dopiero po 10-15 minutach rozgrzewania, podczas gdy dźwięk działa od początku. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że może to być objaw uszkodzonej matrycy Sharp serii LK315T. Po sprawdzeniu napięć zasilacza, które były w normie, autor rozważał możliwość uszkodzenia matrycy, ponieważ obraz pojawia się po nagrzaniu. Wskazano, że jedynym rozwiązaniem może być wymiana matrycy lub jej regeneracja, a także że naprawy tymczasowe mogą przynieść jedynie krótkotrwałą poprawę. Ostatecznie autor zdecydował się na demontaż telewizora i wykorzystanie go jako dawcę części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA