logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy rejestrator audio do nagrywania z zewnętrznych źródeł w formacie WAV/MP3

cinepi 03 Wrz 2011 23:45 2971 6
REKLAMA
  • #1 9892924
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Witam wszystkich. Mam pewien problem - potrzebuję urządzenia, które potrafi działać jako cyfrowy rejestrator audio dobrej jakości. Wiem, że były już podobne tematy (np. pytanie o wieżę z nagrywaniem do mp3), ale nikt nie dał tam poprawnej odpowiedzi - praktycznie każda taka wieża pozwala tylko na nagrywanie z CD do mp3, a mi chodzi o nagrywanie z dowolnego zewnętrznego źródła dźwięku. Przeszukałem niezły kawałek internetu i nie znalazłem czegoś co potrafi (tak jak magnetofon) po naciśnięciu jednego przycisku, bez chodzenia po żadnych menu itp. nagrywać na USB lub wbudowany dysk twardy w dobrej jakości (tj. do wav lub mp3 320kbps). Uprzedzając odpowiedzi - znalazłem coś takiego jak TEAC AD800 - tylko że nagrywa do 128kbps i nie można tego zmienić. Przeglądałem również różne rejestratory cyfrowe np. TASCAM DR-05 - parametry są super, tylko czy istnieje coś analogicznego w postaci "klocka" a nie urządzenia przenośnego?
  • REKLAMA
  • #2 9893012
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Co sądzisz o nagrywarkach CD?
  • REKLAMA
  • #3 9893310
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Czy nawet stacjonarna nagrywarka DVD.

Jednak generalnie i tak komputer niezastąpiony (formę cyfrową zrzuci, a analogową skompresuje do cyfrowej dowolnie).

Sprzęt profesjonalny jest drogi i szukać raczej w sklepach muzycznych.
    Przykład:
    Link
    ...i potem znowu może się okazać że i tak komputer potrzebny. ;)
  • REKLAMA
  • #4 9893896
    cinepi
    Poziom 17  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem - ten sprzęt z linka rzeczywiście ciekawy - o takie coś mi chodzi, tylko do użytku domowego. Myślałem nad jeszcze jedną opcją - nagrywarka DVD z HDD i nagrywanie tylko dźwięku, bez podłączania sygnału video - teoretycznie powinny powstawać z tego pliki z których później na komputerze można by wyciąć sam dźwięk - pytanie tylko z jaką jakością taka nagrywarka nagrywa i czy da się nagrywać, jeśli nie ma podanego sygnału video? Jeśli ktoś ma taką nagrywarkę i bawił się w takie sprawy, proszę o odpowiedź.

Do Pablo1964 - zastanawiałem się nad nagrywarką CD lub magnetofonem DAT, ale chyba nie ma sensu inwestować w urządzenia bez przyszłości - płyta CD ma trochę za małą pojemność, a magnetofony DAT dostępne tylko jako używane.
  • REKLAMA
  • #5 9893991
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Magnetofon DAT czy DCC raczej nie - już dziś są problemy z zakupem nośników. Płyta CD jeszcze przez jakiś czas pozostanie standardem. Pojemność to już inna sprawa - jeżeli ona jest priorytetem, niezastąpiony będzie komputer. A jeżeli myślisz o komforcie obsługi, pomyśl o Media Center.
  • #6 9894708
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    cinepi napisał:
    - nagrywarka DVD z HDD i nagrywanie tylko dźwięku, bez podłączania sygnału video - teoretycznie powinny powstawać z tego pliki z których później na komputerze można by wyciąć sam dźwięk - pytanie tylko z jaką jakością taka nagrywarka nagrywa i czy da się nagrywać, jeśli nie ma podanego sygnału video? Jeśli ktoś ma taką nagrywarkę i bawił się w takie sprawy, proszę o odpowiedź.

Obecnie w domu mam 4ry szt. nagrywarek DVD z HDD (w tym 3 moje).

Generalnie na wejście video musisz coś podać (choćby planszę ) bo może nie wystartować z nagrywaniem.

Dźwięk możesz nagrywać nawet PCM w 24bit (trzeba na dane modelu zobaczyć):
    Link
    ..lub np DD2.0 (bo przestrzennego dźwięku chyba typowa nagrywarka nie nagra) do 384kbps:
    Link.

Jednak najprostsze przeniesienie na komputer to i tak zgranie na nośnik (by wyciąć samą fonię), więc HDD mniej w użyciu.
    Jednak HDD niezastąpione w nagrywaniu video - bo daje mnóstwo funkcji edycyjnych, stąd komputer często zbędny.

Ps:
    Pamiętam nagrywarki Pioneera z "music jukebox" i np b ciekawy magnetowid Fishera, który miał tryb audio i 4 głowice wizyjne wtedy zamiast obrazu na taśmę wideo audio nagrywało.
    Jakość wyśmienita.
    (teraz na Allegro czasami za <~100zł można dostać)
  • #7 10276596
    cinepi
    Poziom 17  
    Problem rozwiązałem w następujący sposób - kupiłem odtwarzacz multimedialny z możliwością nagrywania - Hyundai Mbox TR11. Można nagrywać zewnętrzny sygnał AV, tylko na wejście "video in" trzeba podać jakikolwiek sygnał - w tym celu podpinam stary analogowy tuner satelitarny. Jakość dźwięku w pełni mnie zadowala - mpeg, 48 kHz, 256kbps. Oczywiście, żeby potem mieć tylko dźwięk, trzeba wyciąć ścieżkę audio z nagranych plików *.mpg, ale to żaden problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał cyfrowego rejestratora audio, który umożliwia nagrywanie z zewnętrznych źródeł w formacie WAV lub MP3, z łatwością obsługi, bez skomplikowanych menu. W odpowiedziach zasugerowano różne opcje, w tym nagrywarki DVD z HDD, które mogą nagrywać dźwięk, ale wymagają podania sygnału wideo. Użytkownik rozważał również nagrywarki CD i magnetofony DAT, jednak zrezygnował z tych opcji z powodu ograniczeń technologicznych. Ostatecznie problem został rozwiązany przez zakup odtwarzacza multimedialnego Hyundai Mbox TR11, który pozwala na nagrywanie zewnętrznego sygnału AV, osiągając zadowalającą jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA