Witam. Buduję układ c.o który ma pracować jako układ z obiegiem wody grawitacyjnie wymuszonym (jest to układ otwarty). Kocioł znajduje się na tym samym poziomie co ogrzewane pomieszczenia i dlatego rurę, która odbiera wodę od kaloryferów i doprowadza ją do kotła chcę zamontować pod skosem w kierunku kotła. Woda ciepła do poszczególnych kaloryferów będzie wpływać do nich pionowo z góry. Mam pytanie: jak duży powinien spadek rury prowadzącej chłodną wodę od kaloryferów w kierunku kotła? Pomieszczenia, które chcę ogrzewać mają wymiary 25; 12; 10; 8; 13 metrów kwadratowych. Wysokość tych pomieszczeń to 2,1m. budynek nie jest ocieplony, grubość ściany zewnętrznej to 0,5m. chcę kupić kaloryfery zasilane bocznie i mam pytanie:
1. jaka jest zasada doboru kaloryferów do wielkości pomieszczenia jakie ma być ogrzewane?
2. czy jest różnica, jeżeli chodzi o ogrzewanie, pomiędzy kaloryferami stalowymi a aluminiowymi?
3. na co należy zwrócić uwagę przy zakupie kaloryferów?
Za pomoc serdecznie dziękuję
1. jaka jest zasada doboru kaloryferów do wielkości pomieszczenia jakie ma być ogrzewane?
2. czy jest różnica, jeżeli chodzi o ogrzewanie, pomiędzy kaloryferami stalowymi a aluminiowymi?
3. na co należy zwrócić uwagę przy zakupie kaloryferów?
Za pomoc serdecznie dziękuję