logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grawitacyjny układ C.O. - jak duży spadek rury powrotnej?

fako 1979 04 Wrz 2011 16:56 18474 2
REKLAMA
  • #1 9894597
    fako 1979
    Poziom 9  
    Witam. Buduję układ c.o który ma pracować jako układ z obiegiem wody grawitacyjnie wymuszonym (jest to układ otwarty). Kocioł znajduje się na tym samym poziomie co ogrzewane pomieszczenia i dlatego rurę, która odbiera wodę od kaloryferów i doprowadza ją do kotła chcę zamontować pod skosem w kierunku kotła. Woda ciepła do poszczególnych kaloryferów będzie wpływać do nich pionowo z góry. Mam pytanie: jak duży powinien spadek rury prowadzącej chłodną wodę od kaloryferów w kierunku kotła? Pomieszczenia, które chcę ogrzewać mają wymiary 25; 12; 10; 8; 13 metrów kwadratowych. Wysokość tych pomieszczeń to 2,1m. budynek nie jest ocieplony, grubość ściany zewnętrznej to 0,5m. chcę kupić kaloryfery zasilane bocznie i mam pytanie:
    1. jaka jest zasada doboru kaloryferów do wielkości pomieszczenia jakie ma być ogrzewane?
    2. czy jest różnica, jeżeli chodzi o ogrzewanie, pomiędzy kaloryferami stalowymi a aluminiowymi?
    3. na co należy zwrócić uwagę przy zakupie kaloryferów?
    Za pomoc serdecznie dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 9895560
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    1. Rozrysuj czytelnie schemat planowanej instalacji
    2. Jakiego rodzaju i przekroju rury chcesz zastosować?
    3. Dlaczego decydujesz się na obieg grawitacyjny?
    4. Skos rur wystarczy minimalny, 2-3 cm na 10 m.
    5. Tzw. "króciec powrotu" w kotle c.o. musi być najniższym punktem układu grawitacyjnego.
    6. Grzejniki aluminiowe szybciej się nagrzewają i szybciej oddają ciepło.
    7. Przy zakupie grzejników stalowych należy zwrócić uwagę na to z jakiej grubości blachy są wykonane (jest duża różnica w ciężarze między takim samym grzejnikiem produkowanym dla sieci pewnych marketów - są tam o wiele tańsze), a grzejnikiem sprzedawanym w sieci producenta, a także istotne są warunki gwarancji dla danego modelu. Zazwyczaj producenci podają 10 - 15 lat. Warunki gwarancji warto dokładnie przeczytać przed zakupem.
    8. Z Twojego opisu wynika, że pomieszczenia masz bardzo niskie, czyli przyjąłbym 100 -120W/ m^2. Przy powierzchni 64m^2 daje to zapotrzebowanie na moc rzędu 8 kW
    Przyjmując podaną wartość mocy na 1 m^2 policz sobie zapotrzebowanie danych pomieszczeń na moc grzejników.
  • #3 9896286
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Odstąp od tego pomysłu! takie ogrzewanie nazywano kiedyś "etażowym".Nie zapominaj ,że w przypadku ogrzewania grawitacyjnego istotna jest wysokość środka grzejnika od środka kotła .Ta wielkość ,w dużym uproszczeniu , ma wpływ na ciśnienie czynne.W ogrzewaniu etażowym jest niewielka,dlatego stosowano duże średnice rur,żeby zmniejszyć opory ruchu.Powrót dawano dołem,a zasilanie górą .Największy problem był z przejściem powrotu przez otwory na drzwi: wysoki próg lub wkuwanie w posadzkę , ale wtedy dochodziły 4 kolana i opory ruchu na nich.Do takiej instalacji jedynie można zastosować grzejniki członowe żeliwne gdyż mają małe opory wewnętrzne i można dawać do nich gałązki nawet 1,25 " .Ostatni grzejnik powinien być zawieszony jak najwyżej i połączony takimi właśnie gałązkami.Po rozpaleniu w kotle to on "przeciąga" obieg.Dopiero potem ruszają grzejniki powieszone niżej.Miałem styczność z takimi instalacjami w budynkach parterowych bez piwnic.Kocioł zawsze był w obniżonej części kuchni.Na mieszkanie 80-100 m2 początek poziomów z rur stalowych 2,5 ".
REKLAMA