logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodanie grzejnika niżej o 80 cm w grawitacyjnej instalacji CO – czy zadziała?

(R)BeZeL(R) 04 Sty 2026 09:52 447 14
REKLAMA
  • #1 21798174
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Chcę dołożyć grzejnik do obecnej instalacji jak na poniższym rysunku. Problem jest taki że "nowy grzejnik" będzie niżej niż "obecny grzejnik" Różnica podłogi to ok 80cm. Kocioł jest w piwnicy, działa w systemie otwartym na zasadzie grawitacyjnym, bez żadnych pompek.
    Czy to ma prawo działać poprawnie?

Dodanie grzejnika niżej o 80 cm w grawitacyjnej instalacji CO – czy zadziała?
  • REKLAMA
  • #2 21798180
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Może, ale nie musi wszystko zależy od różnych czynników. Jedno nie ulega wątpliwości, nie wpina się tak kolejnego grzejnika. Gałązki do kolejnego grzejnika mają być podłączone przed obecnym grzejnikiem, a nie poprzez niego.
  • #3 21798181
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Ten nowy grzejnik nie będzie grzał w systemie grawitacyjnym. Aby grzał konieczna pompka.
    stanislaw1954 napisał:
    Gałązki do kolejnego grzejnika mają być podłączone przed obecnym grzejnikiem, a nie poprzez niego.

Takie podłączenie daje szansę ale nie gwarantuje grzania nowego grzejnika.
    Nowy grzejnik najlepiej wpiąć do pionu zasilania i powrotu. Wtedy powinno działać niekoniecznie przy niskiej temperaturze wody ale przy wyższej już tak.
  • REKLAMA
  • #4 21798186
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A jaka przeszkoda istnieje, by powrót z tego grzejnika nawet dłuższą drogą sprowadzić do kotła z naturalnym spadkiem?

Dodano po 2 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Takie podłączenie daje szansę ale nie gwarantuje grzania nowego grzejnika.

Takie zdanie zawarłem w swojej wypowiedzi"może, ale nie musi".
  • #5 21798206
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    >>21798186

Jaka przeszkoda? Ten grzejnik miałby być zamontowany w kuchni, która jest dobudowana do domu i znajduje się na najniższym poziomie. Powrót i tak musiałby iść w górę ok 50cm i później w dół do kotłowni bez demolowania całej kuchni. Także takie rozwiązanie odpada całkowicie. W kuchni mam zamontowany grzejnik konwektorowy elektryczny ale chciałbym go zamienić na CO
  • #6 21798207
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    stanislaw1954 napisał:
    Takie zdanie zawarłem w swojej wypowiedzi"może, ale nie musi".

Twoja wypowiedź odnosiła się do podłączenia wg schematu autora a moja do innego podłączenia (wg Twojej propozycji).
    stanislaw1954 napisał:
    Gałązki do kolejnego grzejnika mają być podłączone przed obecnym grzejnikiem, a nie poprzez niego.

Aby zadziałało z szansą w prawie 100% to trzeba
    DiZMar napisał:
    Nowy grzejnik najlepiej wpiąć do pionu zasilania i powrotu.

(R)BeZeL(R) napisał:
    Ten grzejnik miałby być zamontowany w kuchni, która jest dobudowana do domu i znajduje się na najniższym poziomie.

Jak to się ma do poziomu wyjścia z pieca? Jeżeli nowy grzejnik (zasilenie) jest niżej niż wyjście zasilenia z pieca lub (i) powrót z nowego grzejnika niżej niż wejście powrotu do pieca to nie ma szans aby ten nowy grzejnik grzał przy obiegu grawitacyjnym (bez pompki).
    (R)BeZeL(R) napisał:
    Powrót i tak musiałby iść w górę ok 50cm

To już też dyskwalifikuje możliwość działania przy obiegu grawitacyjnym.
  • REKLAMA
  • #7 21798308
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21798206 Właśnie problem leży w rurze powrotnej, ze nie opada w dół, tylko się podnosi i to sporo, bo 50 cm. Czasem takie coś zadziała a czasem nie. Trudno zgadnąć. Można spróbować, jak się uda to dobrze, jak nie to można zastosować pompkę na tym obiegu, lub założyć pompkę na całość instalacji.
    DiZMar napisał:
    Twoja wypowiedź odnosiła się do podłączenia wg schematu autora a moja do innego podłączenia (wg Twojej propozycji)

Moja odpowiedź dotyczyła przejścia przez grzejnik, ale też w początkowym wpisie zaznaczyłem, że "może działać lub nie", bo nieraz taki grzejnik grzeje w jednej instalacji, a,w innej nie, bo jest więcej nieprawidłowości, o których tu wiemy, lub nie wiemy.
  • #8 21798318
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Mam CO z pompą obiegową i podobną do Twojej sytuację na parterze; dwa grzejniki mają dziwacznie ułożone rury (zasilanie z piwnicy przez długie 1/2' rury), ale przy braku "prądu" w sieci (wyłączonym sterowniku) zaczynają grzać, ale dopiero przy temperaturze na kotle powyżej 65°C.
    Jednak jeśli nie mam potrzeby ogrzewać pomieszczeń gościnnych na piętrze, to po wstępnym rozgrzaniu instalacji mogę wyłączyć pompę i pozostawić tylko sterownik ciągu w popielniku dla temperatury 50°C, a te dziwaczne grzejniki wciąż są ciepłe, jeśli temperatura wody na kotle ma nie mniej, niż 45°C.
    W Twojej sytuacji wystarczy na krótko wymusić obieg; aby nie kopać całości proponuję zamontować pompę przy kaloryferze w kuchni, załączać na minutę i wyłączyć.
    Jednak jeśli robisz dość dużą modernizację/remont, to może czas założyć pompę we właściwym miejscu;
    -pracującą ze sterownikiem, na stałe, wtedy należy liczyć się z rachunkiem większym o 30-40zł
    -sterowaną ręcznie, załączaną na krótko, jeśli to wystarczy dla działania grzejnika w kuchni.
  • REKLAMA
  • #9 21798349
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    A mógłbyś mniej więcej narysować szkic instalacji jak to w całości wygląda, albo dać zdjęcia z niej by coś podejrzeć ? Bo tak średnio się wydaje że aż niemożliwe jest że nie da się gdzie indziej podłączyć rury powrotnej by szła z prawidłowym spadkiem do pieca. Może da się coś wymyśleć
  • #10 21798374
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21798349 Czasem taka możliwość istnieje, a czasem nie .Być może przewiercenie się pod podłogą od tego grzejnika w lewo, jak nie ma tam kilku metrów odległości- jest realne.
  • #11 21798377
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Przyszło mi do głowy, że grzejnik możesz zamontować jako przedłużenie poprzedniego, na tej samej wysokości, czyli pod sufitem w kuchni. Nie jest to zgodne ze sztuką, ale w Twoim systemie grawitacyjnym grzać będzie "bez łaski".
    Jeśli powietrze będzie za słabo cyrkulować w pomieszczeniu, wystarczy na plecach grzejnika zamontować cichy wentylator z zasilacza ATX komputera (to ten duży, na całą obudowę).
    Z praktyki wiem, że w zagospodarowanych suterenach grzejniki są montowane wysoko i spełniają swoją rolę.
  • #12 21798761
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1064
    A może warto zamontować w kotłowni pompę? Uzyskasz znacznie lepsze możliwości regulacyjne w całej instalacji (poprzez kryzy). Mając wymuszony obieg różnica wysokości nie ma znaczenia.
  • #13 21799004
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    stanislaw1954 napisał:
    Czasem taka możliwość istnieje, a czasem nie .Być może przewiercenie się pod podłogą od tego grzejnika w lewo, jak nie ma tam kilku metrów odległości- jest realne

>>21798374 zgadza się że tak może być, ale patrząc po schemacie na domniemany nowy grzejnik jeśli chcąc się przewiercić pod podłogę od grzejnika nie w lewo, a centralnie w dół to prawdopodobnie przewierci się do piwnicy gdzie na pewno gdzieś rura przejdzie. To już z piwnicy nie byłoby opcji żeby ją w piwnicy skoro tam jest kocioł ? Choć nie wiem ale wątpię
  • #14 21799173
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21799004 Niestety, nie wiemy co jest pod kuchnią, ani co pod poprzednim pomieszczeniem, ale jedynie na razie wiemy o różnicy poziomów pomieszczeń i ze kotłownia jest z lewej strony od rysunku.
  • #15 21799195
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    stanislaw1954 napisał:
    >>21799004 Niestety, nie wiemy co jest pod kuchnią, ani co pod poprzednim pomieszczeniem, ale jedynie na razie wiemy o różnicy poziomów pomieszczeń i ze kotłownia jest z lewej strony od rysunku.

A no właśnie. Dlatego pytałem o schemat instalacji lub zdjęcia dla lepszej orientacji w sytuacji

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dołożenia dodatkowego grzejnika w instalacji centralnego ogrzewania działającej na zasadzie grawitacyjnej w systemie otwartym, bez pomp, gdzie nowy grzejnik miałby być zamontowany około 80 cm niżej względem istniejącego. Zwrócono uwagę, że w instalacjach grawitacyjnych różnice wysokości mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego obiegu wody. Obniżenie grzejnika o taką wartość może powodować problemy z cyrkulacją, ponieważ grawitacyjny przepływ opiera się na różnicy gęstości i wysokości słupa wody. Wskazano, że dla poprawnego działania konieczne jest zapewnienie odpowiedniego spadku instalacji i właściwego rozmieszczenia przewodów, aby uniknąć powstawania zastojów i niedogrzania. Zaznaczono, że w przypadku znacznych różnic wysokości lub rozbudowy instalacji warto rozważyć zastosowanie pomp obiegowych lub modernizację systemu na zamknięty, co poprawi efektywność i stabilność pracy. Podkreślono również znaczenie odpowietrzenia instalacji i właściwego doboru średnic rur. Dołączony schemat instalacji ilustruje układ istniejący i planowany montaż nowego grzejnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA