logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja routera TD-W8960N dla Neostrady - brak połączenia internetowego

seba65310 04 Wrz 2011 19:49 6589 8
REKLAMA
  • #1 9895138
    seba65310
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Witam!
    Chciałem dziś podłączyć u znajomego neostradę z routerem TD-W8960N ,ale coś mi nie poszło.
    Ustawiłem tak :
    PPPoa login: xxxx(_at_)neostrada.pl ,hasło xxxxxxxx
    VPI :0
    VCI:35
    VC/MUX
    DNS autoamtyczny , i statyczny wpisywałem
    Parametry linii :
    Konfiguracja routera TD-W8960N dla Neostrady - brak połączenia internetowego
    Konfigurowałem z asystentem i też nic.
    I tutaj nie wiem co zaznaczyć :Konfiguracja routera TD-W8960N dla Neostrady - brak połączenia internetowego]

Kontrolka INTERNET tylko czasem mrugnie , ADSL cały czas się świeci .

>> Testing ATM OAM end to end ping ... fail

>> Testing ADSL Synchronization . PASS

>> Testing ATM OAM segment ping ... PASS
  • REKLAMA
  • #2 9895299
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Wejdź we właściwości połączenia sieciowego Protokół TCP/IP i wpisz następujące serwery DNS: 208.67.222.222 oraz 8.8.8.8 i sprawdź czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #3 9895332
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    lukpio3 napisał:
    Wejdź we właściwości połączenia sieciowego Protokół TCP/IP i wpisz następujące serwery DNS: 208.67.222.222 oraz 8.8.8.8 i sprawdź czy pomogło.

Raczej nie pomoże bo kolega @seba65310 nie dostaje adresacji, nie ma połączenia internetowego (dioda internet off). Osobiście sprawdziłbym na loginie i haśle rejestracyjnym czy nie ma jakiejś blokady na linii. (rejestracja@neostrada.pl - rejestracja). Będziesz mógł otworzyć strony "tpsy", dostaniesz adresację zewnętrzną.
  • REKLAMA
  • #4 9895629
    lukpio3
    Poziom 21  
    Masz rację, przeoczyłem to. W takim razie tak jak piszesz, parametry rejestracyjne. Jeśli chodzi o same ustawienia routera to wygląda na to że jest prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #5 9895686
    seba65310
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    zmieniłem hasło neo , i jutro podjadę do znajomego i zobaczę , bo mi też wydaje się że coś z hasłem i loginem .

A co powiecie o parametrach linii TP , będzie zrywało ??
  • #6 9896418
    lukpio3
    Poziom 21  
    O jakich parametrach piszesz? O tych które podałeś że ustawiłeś? No te parametry są ok ale one chyba ze zrywaniem nie mają nic wspólnego. Tak naprawdę największy wpływ na zrywanie połączeń ma obciążenie sieci, Twoja prędkość i odległość od centrali. Dla przykładu, ja mam do centralni nieco ponad 3km, maksymalną prędkość jaką mogę mieć to 2mb a jak wieczorem sieć jest bardziej obciążona to połączenie i tak zrywa. Zgłaszałem to wczoraj bo wieczorem w ogóle internetu nie miałem, mają coś niby zrobić ale moim zdaniem to dopóki nie zainwestują w nową centralę to nic z tego nie będzie. Jak się tu sprowadzałem 10 lat temu to ta wieś liczyła kilku set mieszkańców, może było ich ze 300. Na chwilę obecną jest tu ich już ponad 3tys i nic się nie zmieniło. Najśmieszniejsze jest to że dosłownie 3 domy ode mnie mieszka człowiek który siedzi w zarządzie TP. I że jemu taka sytuacja nie przeszkadza to ja się bardzo dziwię.
  • #8 9896891
    Senshi
    Poziom 11  
    Jak już ktoś napisał na początek najlepiej sprawdzić z użytkownikiem i hasłem rejestracja(_at_)neostrada.pl / rejestracja. Powinno wtedy dać się wejść na stronę rejestracja.neostrada.pl.
    Osobiście spędziłem pół dnia na infolinii probując podłączyć neostradę i okazało się, że hasło, które wysyłali mi smsem z tpsy było nieprawidłowe i dopeiro gdy je zmienili wszystko zaczęło działać.
  • #9 9897088
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    seba65310 napisał:
    A co powiecie o parametrach linii TP , będzie zrywało ??
    A kto to wie, nie znam poziomu niestabilności twojej linii. Margin skacze po kilkanaście dB? U mnie, sąsiadów i znajomych zrywało (podczas niestabilności linii).

Ogólnie Margin masz "maksymalny" (w teorii nie ma prawa nic rwać), zaś prędkość masz przesadnie małą. Ta linia powinna pozwolić na blisko 6 Mb/s (np.4-5 Mb/s) na granicy możliwości i wtedy mógłbyś się obawiać (ale >90% osób się nie obawia i bierze 6-tkę, co się kończy u niektórych darmową migracją w dół). Zaś 2 Mb/s będzie mieć bardzo duży zapas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problemy z konfiguracją routera TD-W8960N dla usługi Neostrada, nie uzyskując połączenia internetowego. Ustawienia, takie jak PPPoA login, hasło, VPI, VCI oraz DNS, zostały podane, ale kontrolka INTERNET mrugała, a ADSL świeciła. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie poprawności loginu i hasła, a także zwrócenie uwagi na parametry linii, które mogą wpływać na stabilność połączenia. Wskazano, że obciążenie sieci oraz odległość od centrali mogą powodować zrywanie połączeń. Użytkownik planował zmienić hasło i ponownie sprawdzić konfigurację.
REKLAMA