logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon PowerShot A450, w dzień robi białe zdjęcia

pawel26021995 04 Wrz 2011 22:23 4450 7
REKLAMA
  • #1 9895834
    pawel26021995
    Poziom 12  
    Witam,
    Mam problem z aparatem Canon PowerShot A450, aparat robi białe zdjęcia tylko w nocy (w ciemności ) zdjęcia wychodzą normalnie, czytałem o tym na forum i pisało ze może być uszkodzone oprogramowanie, szukałem na stronie producenta ( http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products...ries/Powershot_A450.aspx?type=download&page=1 ) i nie znalazłem, jak ktoś by mógł wgrać oprogramowanie na jakiś serwer był bym wdzięczny. Proszę o pomoc bo nie wiem co z nim się mogło stać.
    Link do zdjęć robionych tym aparatem w dzień i w nocy:

Proszę zamieszczać zdjęcia według poniższego linku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Ułatwi to ich przeglądanie . [dzimi]

Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9895956
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Masz uszkodzoną migawkę a w nocy robi dobre zdjęcia bo mimo iż matryca jest aktywna dłużej niż otwarcie migawki to zdjęcie nie prześwietla się. jeśli aparat nagrywa filmy to nagrywa je dobrze (w nagrywaniu filmu nie bierze udziału migawka mechaniczna). Kiedyś była akcja bezpłatnej wymiany wadliwych matryc Sony ale nie wiem czy trwa nadal.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9896276
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    A co ma do tego akcja wymiany uszkodonych matryc? Uszkodzenie jest po stronie migawk.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9896278
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    D214d3k napisał:
    wadliwych matryc Sony

Chyba chodziło koledze o Canona?
    Ja wymieniałem matrycę w lutym tego roku i na moje pytanie "jak długo jeszcze potrwa akcja" dostałem odpowiedź że tylko do końca marca 2011. Mnie sie udało, ale raczej już jest "po" akcji wymian matryc.
    No ale migawka to nie matryca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9896919
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Nie oszukuj się, to nie oprogramowanie. Trzeba wymienić flex migawki ( dostępny w serwisach aukcyjnych) który w Canonach serii 400 często ulega uszkodzeniu. Robota raczej dla serwisanta, albo amatora który już co najmniej kilka aparatów rozebrał, wie o co chodzi i ma podstawowe narzędzia.
  • #6 9897212
    pawel26021995
    Poziom 12  
    dzięki za pomoc, mam jeszcze kilka pytań:
    1. Czy gwarancja obejmuję to uszkodzenie?
    2. Ile tak mniej więcej mogła by kosztować naprawa?
    3. czy opłaca się go naprawiać?
  • Pomocny post
    #7 9897513
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    ad 1. zależy to od serwisu, ale z reguły to uszkodzenie jest naprawiane na koszt klienta.
    ad 2. koszt naprawy 60 - 80zł w zależności od serwisu.
    ad 3. czy się opłaca naprawiać to już sam musisz przemyśleć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Canon PowerShot A450, który wykonuje białe zdjęcia w ciągu dnia, podczas gdy w nocy zdjęcia są poprawne. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie migawki, co może być przyczyną problemu, ponieważ w nocy matryca działa dłużej, co zapobiega prześwietleniu. Wspomniano również o akcji wymiany wadliwych matryc, która mogła już się zakończyć. Użytkownik pyta o gwarancję, koszty naprawy (60-80 zł) oraz opłacalność naprawy. Ostatecznie dziękuje za pomoc i zamyka temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA