logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Seagate 320GB na Windows XP?

forpoin 05 Wrz 2011 10:07 1419 4
  • #1 9896559
    forpoin
    Poziom 2  
    Witam,
    mam komputer z dwoma dyskami twardymi (Seagate 500GB i 320GB) na NTFSie i XPku Prof. System jest postawiony na 500tce, a 320stka służyła jako magazyn danych. Jeden z dysków uległ awarii która uwidacznia się tym ze dwie z czterech partycji tego dysku nie są w ogóle wyświetlane w Exploratorze Windows, a dwie następne (partycje D, I) są wyświetlane jednak bez podania ich wielkości oraz bez możliwości wejścia na nie. Odmówił posłuszeństwa właśnie ten dysk na którym miałem dane. Nie chcąc ich stracić zacząłem szukać rozwiązanie i trafiłem na Forum. Nie chciałbym też czegoś popsuć naprawiając więc chciałbym poprosić o pomoc bo widzę ze znacie się na rzeczy.

I jeszcze jeno pytanie odnośnie naprawy. Nie zrobiłem kopi tego uszkodzonego dysku (kopii całych partycji), które to mogą przydać się przy próbach naprawy. Czy mogę zrobić ją na dysku który mam czy muszę mieć drugi dokładnie taki sam dysk?

Screen z Eksploratora:

Dysk który padł to 320GB Seagate Barracuda 7200.10 Ultra ATA/100 (Model ST3320620A)
    http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?vgnexto...-PL&reqPage=Support#tTabContentSpecifications

Screen z DMDE 2.2.2:

Kopia sektorów 1-100:
    Załączniki:
    • sec_0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 9898090
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Tu przydało by sie połączenie zdalne. Dlatego zgłoś się na GG bo tak łatwo nie będzie.

Piszesz 4 partycje jakiej wielkości ?
  • #3 9900438
    forpoin
    Poziom 2  
    Dzięki migol21 Problem częściowo rozwiązany!
    Podaję więc info, może się komuś przyda w przyszłości.

Dysk padł, po zrobieniu testów i całego pełnego skanu DMDE, który trwał ponad trzy pełne doby wydawał się bardzo uszkodzony, totalnie poszatkowany łącznie ze zjechanym firmwarem. Wypróbowałem wszystkiego przy próbie odzyskania danych. Nie zwracałem uwagi jednak na taśmę ATA bo wydawała na dobrą nie uszkodzoną no i piny. Dopiero migol21 wpadł na to, w zasadzie jako na ostatnią rzecz przed wyrzuceniem dysku lub ewentualnym oddaniem go do drogiego specjalistycznego punku odzyskiwania danych.

Problemem leżał w kilku pinach złącza dysku, które minimalnie wygiąłem przy wypinaniu i wpinaniu dysku. I chociaż wchodziły w taśmę to musiały nie do końca dolegać. Delikatnie odgiąłem je tak aby był na właściwych miejscach i trzy partycje pojawiły się! :)

Została jeszcze jedna... czwarta (I) która nadal jest niedostępna. Ta już chyba się uszkodziła bo piny na dysku są we właściwych miejscach (przynajmniej tak mi się wydaje), a taśmę na wszelki wypadek założyłem nową, chociaż i na starej działa sprawdziłem.

Tak więc nowe screeny:

Explorator:

DMDE:

Victoria standard:

Victoria SMART:

Zarządzanie dyskami:

I nowy plik z kopią sektorów 1-100 z DMDE:
    Załączniki:
    • sec_0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 9900494
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Teraz wykonaj SCAN NTFS.

Dodatkowo po zdalnym opisuje. Zostało uszkodzonych pierwszych 8 sektorów MFT i MFT mirr przez co praktycznie odzysk był prawie nie możliwy w strukturze. Po odbudowaniu MFT partycja ukazała się i wszystko wróciło do normy.
  • #5 9903337
    forpoin
    Poziom 2  
    Dokładnie, szacun migol21

Przed przystąpieniem do odbudowy pierwszych sektorów MFT, a po skanie całego dysku została zrobiona kopia całej tej uszkodzonej partycji w DMDE. Tak na wszelki wypadek gdyby odbudowa nie powiodła się i trzeba korzystać z innych metod (np. format i przywracanie). Jednak wszystko przebiegło sprawnie. Partycję wraz z danymi widać, a pliki na niej można odczytywać :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc
    Temat do zamknięcia
REKLAMA