logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Logitech X-530 do LG Flatron M237WDP przez optical audio?

kojot069 05 Wrz 2011 12:17 6119 8
REKLAMA
  • #1 9896856
    kojot069
    Poziom 9  
    Jak podłączyć głośniki 5.1 Logitech X-530 do telewizora LG Flatron M237WDP?
    Wiem, że można po przez wejście słuchawkowe, ale takie za bardzo mi się nie widzi. Czy można np w jakiś inny sposób?
    Np za pomocą tego wejścia "optical digital audio out"?
    W jaki sposób przerobić kable i do tego podłączyć albo jakieś przejściówki?
  • REKLAMA
  • #2 9897724
    garbol95
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeżeli masz takie wejście/ wyjście to po prostu kupujesz kabel optyczny audio "toslink" i już.
  • REKLAMA
  • #3 9898320
    kojot069
    Poziom 9  
    no ale mi pomogłeś!! Dlatego podałem nazwe głośników i telewizor żeby kazdy zobaczył jakie są wejścia w TV a jakie mają przewody glośniki.
  • REKLAMA
  • #4 9898563
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Podaj jakie masz przewody lub zamieść zdjęcia kabli i panelu w telewizorze...
  • #5 9898673
    kojot069
    Poziom 9  
    TV

Przewody od głośników

5 przewodów od lewej strony idzie do subwoofera, kolejny to przewód zasilania i trzy ostatnie przewody przesyłają audio.
    Posiadam też taką wtyczke:

Wiem że za pomocą tej wtyczki i tego kabla widniejacego koło tej wtyczki (czerwony i biały) można podłączyć do wejścia na słuchawki. No ale ja bym tak nie chciał. Czy można podłączyć to do "optical digital audio out" np za pomocą jakichś przejściówek albo przerabiając kable?
  • REKLAMA
  • #6 9898771
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Konwerter Digital Analog Audio
    Cena jednego z modeli 149 zł...
  • #7 9898907
    MrMajst3r
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Bez dodatkowych adapterów nie podłączysz tego zestawu do telewizora.
  • #8 9898929
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 589
    Twój zestaw głośników posiada tylko analogowe wejścia audio rozdzielone na poszczególne głośniki 5.1 , podłącza się je do karty muzycznej , gdzie są takie wyjścia.
    Wtedy dekodowaniem dźwięku zajmuje się karta dźwiękowa.
    Twój telewizor posiada cyfrowe wyjście audio optyczne toslink.
    Sygnał takim złączem jest zakodowany i rozkodowaniem sygnału 5,1 na 6 głośników zajmuje się procesor Dolby Digital.
    Twój zestaw głosników nie posiada takiego procesora.
    Aby podłączyć telewizor wymagany jest amplituner Dolby Digital z wejściem toslink lub konwerter, który zamieni sygnał cyfrowy na analogowy 5.1
  • #9 10340341
    tomekk33
    Poziom 1  
    Witam.
    Odświeze troche powyższy temat.

Mam taki sam monitor jak Kolega wyżej. (lg m237 wdp) oraz zamierzam podłączyć do niego głośniki logitech z-5500. Głośniki mają 1 wejście optyczne i 1 coaxial i chyba 3 x stereo.

Ale do wejścia optycznego zamierzam podłączyć ps3, czyli w głośnikach zostaje 1 coaxial no i kilka stereo.

W związku z tym moje pytanie jest podobne jak kolegi, jak można podłączyć głośniki do tv? Dodam że sygnał z tv może być nawet zwykły stereo. Czy pozostaje mi kupić konwerter optyk -> coax, (wtedy ps3 połączone zostałoby do głośników optykiem a tv optyk->coax) czy może poprzez pozostały gniazda w tv da się jakoś podłączyć go do logitechów?

Wydaje mi się ze Jest jeszcze możliwość podłączenia ps3 do tv poprzez hdmi a dalej z tv do głośników optykiem, tylko czy w tedy dzwięk z ps3 będzie wpełni 5.1?

Bardzo proszę o wypowiedzi i rady.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć głośniki 5.1 Logitech X-530 do telewizora LG Flatron M237WDP przez wyjście optyczne. Odpowiedzi sugerują, że głośniki mają tylko analogowe wejścia, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie do cyfrowego wyjścia optycznego telewizora. Aby uzyskać dźwięk 5.1, potrzebny jest amplituner Dolby Digital z wejściem toslink lub konwerter, który przekształci sygnał cyfrowy na analogowy. Użytkownik rozważa również inne opcje podłączenia, takie jak użycie konwertera optycznego na coaxial lub podłączenie przez HDMI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA