logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki Logitech X530 do TV LG 42LG7000? Brak dźwięku

Zoszke 06 Mar 2009 08:16 7651 9
REKLAMA
  • #1 6242715
    Zoszke
    Poziom 10  
    Od dwóch dni mam nowy lcd jak w temacie i mam problem z podłączeniem głośników logitech x530. Posiadam przejściówkę z 3xjack=2cinch .
    To wszystko podłączam na dwa sposoby:
    1. 2cincz-1 minijack (który podłączam do lcd pod wyjście słuchawkowe)
    1. 2 cincz- 2 cincz ( które podłączam pod cincz w lcd)

I nie stety brak dzwięku. Nie wiem co mam robić. Czy reklamować lcd. NA próbę podłączyłem same słuchawki pod lcd i nic nie słychać.
    Bardzo proszę o pomoc---- może źle coś podłączam.
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 6243355
    apajak1988
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Poszukaj w menu czy nie ma opcji pogłaśniania tegoż wyjścia.
  • #3 6243379
    Zoszke
    Poziom 10  
    Obleciałem całe menu i nic nie znalazłem. Znalazłem w google instrukcje od tego modelu i jest takie coś jak "wybór cyfrowego wyjścia audio"
    jest opcja PCM oraz Dolby Digital. Sęk w tym, że ja u siebie w menu tego w ogóle nie mam, ale nie wiem czy to w ogóle może być przydatne. Czy ta funkcja rozwiąże mój problem???
  • REKLAMA
  • #4 6270701
    JendrekMak
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    z tego co zobaczyłem w instrukcji, to nie mam pojęcia jak ty podłączasz słuchawki albo ten zestaw logitecha, bo napewno żadne wejście chinch z boku lub tyłu tv nie poda ci sygnału do słuchawek albo głośników bo są to wejścia sygnału. Jedyny sposób żebyś uzyskał sygnał jest przez we/wy scart (euro) i musisz zakupić np przejście ze scart na chinch w formie przejściówki (euro -> 3x chinch z przełącznikiem we/wy) albo kabla (euro -> 6x chinch)
  • REKLAMA
  • #5 7091237
    marcin9913
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam też takie głośniki x-530 5.1 przy kompie i teraz będe chciał je podłączyć do TV LCD PHILIPS 42" PFL7404.

Oczywiście podłąoczone będa poprzez ta przejścówkę
    Jak podłączyć głośniki Logitech X530 do TV LG 42LG7000? Brak dźwięku

Słyszałem ze nie bedą grały na 5+1 tylko 2+1

Wie kotoś może jak to zrobić aby działąły na 5+1???
  • #6 10645628
    maxaugust
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Podłączyłem swoje logitech x-530 przez tę przejściówkę do LCD i działają wszystkie głośniki (z każdego wydobywa się dzwięk).
  • #7 11720184
    kerpy
    Poziom 10  
    Posiadam TV LED LG 37LE4500 i glosniki Logitech X-530 5.1/70W RMS.
    Chcialbym podlaczyc je do tv, ale nie wiem jak to zrobic zeby pozostal dzwiek 5.1 przestrzenny.
    Posiadam rowniez xbox 360 jezeli to moze pomoc w jakis sposob.

Wiem ze mozna to zrobic to ta przejsciowka co jest powyzej ale wtedy nie bedzie dzwieku przestrzennego.
  • REKLAMA
  • #8 11720828
    Sl4V4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    kerpy napisał:
    Chcialbym podlaczyc je do tv, ale nie wiem jak to zrobic zeby pozostal dzwiek 5.1 przestrzenny.

Jakbyś chciał dźwięk przestrzenny bez żadnego sprzętu, który taki dźwięk jest wstanie rozprowadzić poprawnie?

W xboxie jakie masz IN\OUT?
  • #9 11720968
    houruk
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    maxaugust napisał:
    Podłączyłem swoje logitech x-530 przez tę przejściówkę do LCD i działają wszystkie głośniki (z każdego wydobywa się dzwięk).

Działają wszystkie głośniki ale to nie jest 5.1.
  • #10 11721111
    Sl4V4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    houruk napisał:
    maxaugust napisał:

Działają wszystkie głośniki ale to nie jest 5.1.

Nie jest 5.1 i nie będzie. Nie ma możliwości podłączyć głośników komputerowych w systemie 5.1 bezpośrednio do TV. Nie ważne czy do gniazda H\S, SCART czy HDMI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor LG 42LG7000 oraz głośniki Logitech X530 5.1 i ma problem z uzyskaniem dźwięku po podłączeniu zestawu. Próby podłączenia odbywały się za pomocą przejściówki 3x jack na 2x cinch, podłączanej do wyjścia słuchawkowego lub cinch w TV, jednak bez efektu dźwiękowego. W dyskusji wskazano, że wejścia cinch w telewizorze są wejściami sygnału, a nie wyjściami, więc nie dostarczą dźwięku do głośników. Zalecane jest użycie wyjścia SCART z przejściówką na cinch (np. euro -> 3x cinch z przełącznikiem we/wy) lub kabla euro -> 6x cinch. W menu telewizora nie znaleziono opcji wyboru cyfrowego wyjścia audio (PCM lub Dolby Digital), co mogłoby mieć wpływ na problem. Podłączanie głośników komputerowych 5.1 bezpośrednio do TV nie umożliwia uzyskania dźwięku przestrzennego 5.1, a jedynie stereo lub 2.1. Aby uzyskać dźwięk 5.1, potrzebny jest dodatkowy sprzęt zdolny do dekodowania i rozprowadzenia sygnału przestrzennego, np. amplituner lub urządzenie pośredniczące. Podłączenie przez przejściówkę pozwala na odtwarzanie dźwięku, ale nie w pełnym systemie 5.1. Słuchawki podłączone bezpośrednio do TV również nie emitują dźwięku, co może wskazywać na brak aktywnego wyjścia audio lub konieczność zmiany ustawień w TV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA