logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrzeżenia S.M.A.R.T. na dysku Seagate 250 GB - czy to poważne?

kamilos876 05 Wrz 2011 19:13 2184 6
REKLAMA
  • #1 9898157
    kamilos876
    Poziom 10  
    Witam
    Ostatnio tak z ciekawości sprawdziłem swój dysk Seagate 250 GB programem CrystalDiskInfo i okazało się że 3 atrybuty mam na żółto. Czy to coś poważnego??

Sprawdziłem poźniej dysk programem HD Tune i na żółto był tylko 1 atrybut, w CrystalDiskInfo były 3 więc nie wiem który program naprawdę pokazuje stan dysku:

Na koniec odpaliłem skanowanie sektorów i wszystkie wyszły na zielono, to znaczy że dysk jest dobry ??
    Jeżeli nie ma bad sektorów to czemu w smarcie są te ostrzeżenia ??

• REKLAMA
  • #2 9899638
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Witam
    Trzeba powoli myśleć o nowym dysku, ten zaczyna się "sypać"
    Błędnych sektorów nie widać bo elektronika dysku przenosi uszkodzone sektory na zapasowe, na razie ma jeszcze :)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9899903
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Wartość 05 to już uszkodzony sektor ale wartości C5 i C6 są conajmniej niezrozumiałe. Ja bym ten dysk wymienił.
  • REKLAMA
  • #5 9900709
    hexoden
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kolejny głos z mojej strony to szykuj się do wymiany dysku.
  • REKLAMA
  • #7 9901644
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Jeden relokowany sektor to jeszcze nie dramat. Być może i sypie się dysk a może po prostu przeżył jakiś większy szok w czasie pracy i stąd relokowany sektor. Na razie obserwuj sytuację. Jeśli będzie się zwiększać wartość relokowanych sektorów (nawet o 1) to pilnie szukaj nowego dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik sprawdził stan swojego dysku Seagate 250 GB za pomocą programów CrystalDiskInfo i HD Tune, które wykazały ostrzeżenia w atrybutach S.M.A.R.T. W odpowiedziach na jego pytanie, użytkownicy sugerują, że dysk może zaczynać się psuć, mimo braku widocznych uszkodzonych sektorów. Wskazują na możliwość relokacji uszkodzonych sektorów przez elektronikę dysku oraz zalecają obserwację sytuacji. W przypadku wzrostu liczby relokowanych sektorów, sugerują wymianę dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA