Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitor Samsung SyncMaster 943NW gaśnie po kilku sek

jobo89 05 Sep 2011 20:16 8974 2
    jobo89
    Level 2  
    Samsung 943NW
    Model: LS19MYNKBBUEDC
    Type: CM19WS
    ILPI-088 REV:B
    Matryca: MT190AW01

Monitor gaśnie po ok. 2sek. przy jasności ustawionej na 100%. Widać pod dużym kątem ,że obraz jest ,ale tak jakby zgasło podświetlenie ( monitor NIE przechodzi w tryb Stand-by). Przy mniejszej jasności ok. 80% pochodzi z kilka min. i obraz zaczyna migać. Przy jasności 0% w ogóle nie da się pracować (załączam filmik w linku). Do tego jakby góra ekranu jest lekko przyciemniona.
    Sprawdziłem zasilacz i kondensatory wyglądają ok. Myślę ,że to może być uszkodzona świetlówka CCFL z tego względu ,że to właśnie od niej słychać ten hałas.
    Nie wiem czy zamówić i wymienić świetlówkę czy to może wina invertera?
    W ogóle nie moge znaleźć schematu do invertera ;/
    Filmik:
    http://w353.wrzuta.pl/film/1CI57U15czW/inverter_matryca_samsung_943nw
    Zdjęcia:
    Monitor Samsung SyncMaster 943NW gaśnie po kilku sek Monitor Samsung SyncMaster 943NW gaśnie po kilku sek Monitor Samsung SyncMaster 943NW gaśnie po kilku sek
    radyjko
    Level 13  
    Witam , wyrażnie słychać uloty WN invertera , na przewodach do i przy lampach lub na samych lampach. Sprawdż krok po kroku tą drogę.Powodzenia
    Mr.Macki
    Level 17  
    :arrow:
    Quote:
    Myślę ,że to może być uszkodzona świetlówka CCFL z tego względu ,że to właśnie od niej słychać ten hałas.

A ja myślę że jest to w 99% trafna diagnoza! :D

Maiłem ostatnio takiego pacjenta na stole. Objawy identyczne (już po naprawie martwego zasilacza). Co było źródłem problemów? :?:

Monitor Samsung SyncMaster 943NW gaśnie po kilku sek
    (...)
    Zanim Kolega rozbierze matrycę, dla pewności może po kolei podstawiać sprawną świetlówkę (lub kondensator) i sprawdzać czy się poprawia. Od biedy jeśli nie ma powyższych pod ręką, dobre będzie też odpinanie po kolei świetlówek i słuchanie czy bzyczenie występuje w momencie pracy podświetlenia czy już nie.
    Ja, żeby już się nie pierniczyć z dłubaniem, podstawiłem cały zespół świetlówek w rynience z identycznej rozbitej matrycy, ale można też kupić gołe świetlówki np. w North.pl, lub na znanym wszystkim portalu (NOWY POLSKI "IBAJ") ;]
    Pozdrawiam i niech Kolega koniecznie napisze jak się sprawa u niego rozwinęła!