logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migająca kontrolka torby na termostacie TORUS EcoNomic 18 - co oznacza?

Sady 27 Lis 2004 22:28 5626 11
  • #1 1018577
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Posiadam piec TORUS EcoNomic 18 wraz z komputerem z termostatem. Na komputerze: zaczeła ostatnio migać kontrolka w dolnym lewym rogu wyświetlacza w kształcie torby (przed wyswietlaniem godz) czy mógłby ktoś powiedzieć mi co to oznacza i do czego służy.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • #2 1018763
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    No nie chciałbym cie zmartwić ale z reguły oznacza to, że jesteś teraz na wakacjach :sm17:
    Musiałeś coś nacisnąć i włączyłeś na stałe tryb ekonomiczny, dodatkowo pewnie nie ma ciepłej wody.
    Nie znam tego sterownika to w ciemno nie pomogę.
    Jeśli nie masz instrukcji to poszukaj tak oznaczonego przycisku, albo zaraz ktoś podpowie co z tym zrobić
  • #3 1019151
    Sady
    No właśnie w tym problem że mam instrukcje, ale do samego pieca a do termostatu nie ma. Sygnalizacja włączyła prawdopodobnie się podczas wycierania z brudu sterownika (porządki domowe :)) i niewiem jak to wyłączyć.
  • #4 1019495
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Czy jest tam przycisk MODE albo inny którym można przełączać tryby pracy?
    Zapewne to właśnie on został naciśnięty.
  • #5 1020319
    Sady
    Znajdują się przyciski Prog. i Prog.# zmieniałem już na różne programy w różne dni, ale bez skutku, nadal się wyświetla. A co do wody to u mnie jest wogóle nie podłączone, więc nie wiem czy też wyłączony jest obieg ogrzewania wody. (czyli tryb ekonomiczny)

Nadal prosze o jakąś podpowiedź.
    Z góry wielkie dzięki.
  • #6 1020413
    DonRomano
    Poziom 34  
    Poczekaj a jaki to termostat bo nie wiem czy torus ma swoje własne.
    Czy to nie jest czasem zwykły euroster?
    Naciśnij reset czymś ostrym przeważnie pomaga.
  • #7 1020581
    Sady
    No niestety po zresetowaniu, skasowały się tylko wszystkie ustawienia a ta kontrolka jak migała tak dalej miga. (Wszystkie ustawienia już spowrotem ustawiłem). Nadal nie wiem jak to zlikwidować i co to dokładnie oznacza.

Pozdrawiam.
  • #8 1020632
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jeżeli po resecie miga dalej to może oznaczać awarię lub jest to jakiś sygnał z samego kotła.
    Ponawiam pytanie jaki to termostat i czy jest on wyniesiony poza kocioł np. do innego pomieszczenia?
    Ponadto piszesz, że w kotle na komputerze wyświetla się ten znaczek więc resetowanie termostatu nie ma sensu.
    Resetowałeś komputer w kotle?
  • #9 1020771
    Sady
    Termostat jest oddzielny od pieca, niestety nie posiada symbolu żadnego tylko tyle TORUS tak jak piec. Zresetowałem tylko termostat i nic. Zmieniałem już ustawienia i programy i nic. Daje zdjęcie termostatu co by niebyło niejasności. Widoczna jest ten symbol przed godz.
    Załączniki:
    • P1080534.jpg (54.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1020787
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Moja propozycja to nacisnąć i przytrzymać klawisz z symbolem księżyca, ew. słoneczka
  • #11 1020805
    Sady
    Propozycja byla dość ciekawa. (Wynikała z ciekawości) ale po przycisnieciu mozna bylo wybrac miedzy 01 a 24 to tak jak godz. kontrolka na chwile zgasła, ale pochwili załączyła się znów i nic nowego.
  • #12 1020818
    DonRomano
    Poziom 34  
    Masz kolego słabe baterie, a sterownik to zwykły euroster. :)
    Naciśnięcie słoneczka bądź księżyca powoduje że regulator przechodzi w tryb pracy dziennej lub nocnej na tyle godzin ile ustawisz (1-24).

Podsumowanie tematu

✨ W piecu gazowym TORUS EcoNomic 18 z oddzielnym termostatem pojawiła się migająca kontrolka w kształcie torby na wyświetlaczu komputera sterującego. Miganie symbolu pojawiło się prawdopodobnie po wyczyszczeniu sterownika i nie ustępuje po resecie termostatu ani po zmianie programów. Termostat posiada przyciski Prog. i Prog.#, a także symbole księżyca i słońca służące do ustawiania trybów dziennych i nocnych, jednak ich użycie nie eliminuje migania kontrolki. Reset termostatu kasuje ustawienia, ale nie usuwa problemu. Sugerowano, że symbol może oznaczać aktywację trybu ekonomicznego lub awarię kotła, a także możliwą słabą baterię w sterowniku. Nie jest jasne, czy termostat jest oryginalny TORUS, czy np. euroster. Migająca kontrolka może być sygnałem z kotła, a nie samego termostatu, dlatego resetowanie termostatu nie rozwiązuje problemu. Brak dokumentacji do termostatu utrudnia identyfikację funkcji symbolu.
REKLAMA