logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Livebox - brak sygnału w żółtym porcie dla dekodera TP TV

pinki19 06 Wrz 2011 10:34 7979 12
REKLAMA
  • #1 9899998
    pinki19
    Poziom 2  
    witam wszystkich uzytkowników.
    przy liveboxie mam 2 porty zolty i czerwony. pod czerwony mam podłaczonego kompa a pod zolty powinna byc podlaczona telewizja chodzi o dekoder tp
    problem tkwi w tym ze nie dziala mi ta telewizja mam podlaczony kabel ethernetowy do zoltego gniazda ale na stronie http://192.168.1.1 pisze ze nie ma podlaczonego zadnego kabla pod zolty port przy liveboxie i jak wlacze dekoder to tak samo ze brak kabla a kabel jest na 100% dobry. Co mam zrobic z tym problemem? prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9900008
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    @pinki19
    Internet na komputerze masz?
    Takie proste pytanie kabel (rj-45 na końcu ) od liveboxa jest wpięty w dekoder?
    Kabel gotowy czy ktoś go zarobił?
    Zamień na chwile kable. Komputer odepnij zupełnie. Ten na którym działa ci konfiguracja liveboxa wepnij do dekodera.
    Generalnie możesz też od czerwonego gniazda podpiąć kabel i telewizja też powinna działać. Sprawdź to na obu kablach.
    Pokaż screeny z liveboxa odnośnie konfiguracji telewizji.
  • REKLAMA
  • #3 9900087
    pinki19
    Poziom 2  
    na http://192.168.1.1 konfiguracji mam tv przez adsl wlaczone tylko chodzi mi o to ze nie wykrywa mi kabla ktorego podlaczam pod zolte gniazdo przy liveboxie i na stronie http://192.168.1.1 i na dekoderze pisze brak kabla a kabel jest podlaczony i jest dobry bo mialem neta podlaczonego do niego
  • REKLAMA
  • #4 9900126
    entermen
    Poziom 32  
    "Tv przez adsl wlączone" - ta opcja ma być wyłączona czyli tv przez adsl - wyłącz.
    Zapisz zmiany i sprawdź działanie tv.
    Dobrze rozumiem, że dekoder masz podpięty do anteny na zewnątrz(czasza, konwerter)?
  • #5 9900384
    pinki19
    Poziom 2  
    tak mam antene sat..
    i teraz wylaczylem tv przez adsl i nadal mi nie dziala wogole zolty port w lb nie swieci a czerwony do kompa swieci
  • #6 9900390
    markonedj
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    entermen napisał:
    "Tv przez adsl wlączone" - ta opcja ma być wyłączona czyli tv przez adsl - wyłącz.

Owszem jeśli autor postu korzysta z zestawu satelitarnego. Jeśli ma IP TV to ta opcja ma być włączona
  • #7 9900450
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Miałem identyczny problem jak Twój. Męczyłem się z tym pół dnia. Metodą prób i błędów okazało się że dekoder może być podłączone pod każde inne wejście oprócz właśnie żółtego. Jak przyjadę do domu z pracy to sprawdzę.
  • #8 9900523
    pinki19
    Poziom 2  
    wylaczylem tv przez adsl i naszczescie wszystko jest ok dziala tylko ze wczesniej jak mialem podlaczone to mialem wiecej kanalow a teraz tylko jakies same badziewie przedtem mialem tvp1 tvp2 itd i to bylo bez zadnego dodatkowego pakietu a teraz lipa
  • #9 9900897
    entermen
    Poziom 32  
    Ustaw dobrze antenę.
    Spróbuj na moment wyłączyć dekoder z zasilania, odpiąć kabel sieciowy do liveboxa, wyjąć kartę z dekodera i potem włóż kartę, podłącz dekoder do liveboxa, włącz dekoder. Powinien szukać aktualizacji. Jeśli to nie pomoże, sprawdź antenę (siłę sygnału).
  • #10 9929364
    Jacek006
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ta TV to jest tragedia, u mnie było wszystko wporządku aż przestało działać i nie mogę dojść o co chodzi..

Powiedzcie mi czy lampka Lan powinna się świecić przy liveboxie i dekoderze w momencie połączenia ze sobą?

Czy żle ustawiona antena może mieć wpływ na komunikat "dekoder nie jest podłączony do urządzenia Livebox " ??
  • #11 9929374
    entermen
    Poziom 32  
    Czy żle ustawiona antena może mieć wpływ na komunikat "dekoder nie jest podłączony do urządzenia Livebox " ??

Tu trzeba sprawdzić kabel i końcówki na końcach kabla. Być może słabo zacisnięte rj-45.
    Najlepiej przetestować testerem.
    Do liveboxa dochodzi ci intrenet? Masz internet na komputerze?
  • #12 9929447
    Jacek006
    Poziom 10  
    Tak internet działa normalnie..
    TV przez ADSL wyłączone ( chociaż próbowałem i tak i tak )
    Kable wczoraj sprawdzane testerem.. wszystko OK!
    Jeszcze sprawdzę pod czerwoną wtyczką i zaktualizować Livebox...
  • REKLAMA
  • #13 10249899
    Jacek006
    Poziom 10  
    Mój problem rozwiązany...
    Okazało się że dekoder uszkodzony..
    Oczywiście Panowie z TP musieli pofatygować się dwa razy, jako że za pierwszym razem stwierdzili że to wina kabla bo im się światełko nie świeci..po czym sprawdziłem kabel testerem, zamieniłem dekoder i działało..
    Echhh.. trzeba im podać wszystko jak na dłoni...
    W każdym razie TV hula

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem sygnału telewizyjnego na dekoderze TP TV podłączonym do żółtego portu Liveboxa. Mimo podłączenia kabla Ethernet, Livebox nie wykrywał połączenia. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zamianę kabli, wyłączenie opcji "TV przez ADSL", a także sprawdzenie ustawienia anteny satelitarnej. Po wyłączeniu opcji "TV przez ADSL" problem został częściowo rozwiązany, jednak użytkownik zauważył, że dostępne kanały były ograniczone. Ostatecznie inny uczestnik dyskusji zidentyfikował uszkodzenie dekodera jako przyczynę problemu, co potwierdziło, że kabel był sprawny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA