logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić dyski 38GB na 300GB w RAID 5 na HP ProLiant DL385?

chutu82 06 Wrz 2011 12:28 3156 5
REKLAMA
  • #1 9900287
    chutu82
    Poziom 10  
    Witam.
    Na serwerze HP ProLiant DL385 z postawionym exchange 2007 mam 4 dyski 38GB. Niestety kończy się wolne miejsce.
    Planuję wymienić dyski na większe 300GB.
    Moje pytanie jest takie.
    Jeżeli wyjmę jeden z nich i podmienię na ten 300GB czy informacje z mniejszych dysków zostaną odtworzone na tym 300GB?
    Czy da się w ten sposób sukcesywnie podmieniać po kolei aż wszystkie zostaną podmienione?
    Czy przeniesienie informacji to grubsza robota?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9926242
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Dla RAID 5 tak się nie da. Jeśli dysk wymieniany będzie większy, wolumin zostanie odbudowany na części dysku, wielkością odpowiadającej innym dyskom. Jedyny sposób to zbudowanie macierzy od podstaw i instalacja wszystkiego od początku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9927573
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Witam,
    Nawet jeśli się da, lepiej zrobić backup, zestawić RAID z nowych dysków i odtworzyć dane. Backupu i tak nie unikniesz. Weź pod uwagę, że gdy zmieniasz jeden dysk, macierz musi się odbudować. Do tego czasu awaria dowolnego dysku oznacza stratę wszystkich danych - nie ma ochrony. I tak jest przy każdym kolejnym dysku. To w sumie może trwać i tydzień. Ja bym nie ryzykował bez backupu.
  • REKLAMA
  • #4 9929607
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    jprzedworski napisał:
    Witam,
    Nawet jeśli się da, ...

Wierz mi, nie da się. Przez moje ręce przeszly dziesiątki, jeśli nie setki serwerów compaq. A backup wiadomo, to podstawa, niezależnie czy coś ma się zamiar robic przy serwerze czy nie. ;)
  • REKLAMA
  • #5 9929760
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Pisząc "jeśli sie da" miałem na myśli nie określone serwery (Proliant - rzeczywiście niemożliwe) ale w ogóle macierze.
  • #6 10144240
    chutu82
    Poziom 10  
    Niestety mój kontroler raid nie posiada opcji "array expansion" wiec sprawę załatwiłem tak:

podłączyłem zewnętrzny dysk USB, zgrałem wszystkie dane, wymieniłem dyski na nowe. Do przygotowania backupu i odzyskania go na nowych dyskach użyłem programu ActiveDisk Image. Świetnie dał sobie z tym radę.
REKLAMA