logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP ProLiant ML150 G6 P410 - RAID1 148GB odbudowuje się, co robi F2?

sobiepan92 05 Maj 2026 08:52 192 3
REKLAMA
  • #1 21896677
    sobiepan92
    Poziom 3  
    Cześć
    mam wiekowy serwer HP ProLiant ML150G6 z kontrolerem Raid P410. Dysk w macierzy raid 1 w zatoce pierwszej wyzionął ducha, więc kupiłem na aledrogo drugi taki sam dysk 148 GB SAS na podmianę tego w zatoce 1 oraz 2 nowe dyski 1 TB SAS, aby utworzyć kolejną macierz. Wyłączyłem serwer, wsadziłem dysk do zatoki 1 i włączyłem serwer. Macierz odbudowała się bez wykrzyknika. Następnie wyłączyłem ponownie serwer i wsadziłem 2 kolejne dyski i utworzyłem drugą macierz. I tutaj pojawił się problem, bo w tej macierzy z dyskami 148 GB pojawia się wykrzyknik z błędami pokazywanymi na poniższym obrazku i za każdym restartem serwera macierz odbudowuje się na początku, a podczas uruchamiania się komputera pojawia się komunikat przedstawiony na obrazku
    HP ProLiant ML150 G6 P410 - RAID1 148GB odbudowuje się, co robi F2?

Teraz moje pytanie, czy te dane są synchronizowane na dysku w zatoce 1, czy też nie? I czy jak kliknę podczas startu F2, to wyczyści tylko metadane raid w dysku w zatoce 1, a resztę dysków zostawi bez zmian, czy wykasuje wszystkie macierze?

HP ProLiant ML150 G6 P410 - RAID1 148GB odbudowuje się, co robi F2? Zrzut HP Array Configuration Utility z ostrzeżeniem 730 dla dysku SAS 146 GB w Box 1, Bay 1
    Możesz przepisać dokładnie komunikat z POST-a, który pojawia się przed opcją F2 (najlepiej cały tekst, ewentualny kod błędu z obrazka)?
    1747-slot 4 drive array - unsupported array configuration detected - access to the following disk drive(s) has been disabled: pot 1I: Box 1: Bay 1. Select F1 to continue disabling these drives until a new array configuration is created on them. To avoid dat loss, move these disk drives back to the original controller. Select F2 to reset configuration in these disk drives now.
    Jaki dokładnie status pokazuje P410 dla tej macierzy 148 GB i obu dysków 148 GB w BIOS-ie kontrolera/ACU/SSA - np. Rebuilding, Recovering, Failed, Interim Recovery Mode, Foreign, OK?
    OK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21897300
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5345
    @sobiepan92
    Sytuacja wygląda na klasyczny konflikt metadanych kontrolera HP Smart Array P410.
    Oto, co się dzieje: błąd 1747 oznacza, że kontroler wykrył na nowym dysku (tym z Allegro) stare informacje o konfiguracji RAID z innego serwera. Kontroler P410 widzi te dane jako "obce" (foreign) i blokuje dostęp do dysku, aby uniknąć przypadkowego nadpisania Twoich danych danymi z dysku, który przyszedł.

Czy dane są synchronizowane na dysk w zatoce 1?
    W tym momencie - nie.
    Komunikat wyraźnie mówi: access to the following disk drive(s) has been disabled. Kontroler odciął dysk w zatoce 1, aby "chronić" konfigurację. Macierz prawdopodobnie działa w trybie Interim Recovery Mode (na jednym sprawnym dysku), a każda próba odbudowy kończy się fiaskiem przy restarcie, bo kontroler po POST-cie znów blokuje ten dysk.

Co zrobi przycisk F2?
    Przycisk F2 ("reset configuration") w tym konkretnym menu wyczyści tylko metadane na dyskach, które zostały wymienione jako zablokowane (czyli Port 1I: Box 1: Bay 1).
    Nie wykasuje wszystkich macierzy. Zadziała tylko na dysku, który powoduje konflikt.
    Po kliknięciu F2, kontroler uzna ten dysk za "czysty". Wtedy będziesz mógł go przypisać do istniejącej macierzy (lub sam się do niej dołączy jako Hot Spare/Rebuild drive), a proces odbudowy (rebuild) ruszy poprawnie i trwale.

Co powinieneś zrobić?
    Upewnij się jeszcze raz, a najlepiej KILKA razy, że komunikat 1747 wymienia TYLKO Bay 1 (czyli Twój nowy używany dysk).
    Wciśnij F2.
    Po wejściu do systemu/ACU sprawdź, czy status macierzy zmienił się na Rebuilding.
    Poczekaj, aż odbudowa zakończy się w 100% przed kolejnym restartem.

Ważna uwaga: Błąd 730 w ACU często towarzyszy problemom z firmware.
    Jeśli po kliknięciu F2 i odbudowie problem wróci, warto zaktualizować firmware kontrolera P410 (najlepiej do wersji 6.64), ponieważ starsze wersje miały problemy z obsługą nowszych dysków SAS o większych pojemnościach (Twoje nowe 1 TB).

Wszystko sprawdzaj po kilka razy, bo owszem, komputer zapyta, ale nie będzie pytał w nieskończoność i mała pomyłka i all poleci w kosmos.

Tak pobocznie, na czas procesu, masz pod ręką jakiś UPS, co by zasilanie w trakcie było jak skała - jeśli tak, wykorzystaj to, albo pożycz od znajomego.
    Bo jak zabraknie prądu podczas updatu problemu, czy BIOS-u kontrolera, to papa.

Powodzenia i all na spokojnie.
  • REKLAMA
  • #3 21897324
    sobiepan92
    Poziom 3  
    >>21897300 Dziękuję za tak szczegółową odpowiedź.
  • #4 21897325
    sobiepan92
    Poziom 3  
    posłuchałem komentarza 
REKLAMA