logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sieć przez kable elektryczne, np. TP-LINK TL-PA211 POWERLINE

robertk2001 06 Wrz 2011 13:45 3092 4
REKLAMA
  • #1 9900493
    robertk2001
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Czy dwa tego typu urządzenia będą się widzieć (tzn. da się zestawić połączenie sieciowe), jeśli:
    1. będą wpięte w różne fazy w tym samym budynku;
    2. będą wpięte w różne fazy w różnych budynkach, ale budynki są podłączone do tego samego przyłącza (słupa) energetycznego.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9900554
    robertk2001
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ok, dzięki.
    Co do faz, to w opisie nigdzie nie znalazłem tego ograniczenia, natomiast nie znam się na elektryce na tyle, by być 100% pewnym, że fazy są od siebie całkowicie fizycznie odseparowane. Oczywiście jeśli tak jest, to na sieć między fazami nie ma szans.
    Słyszałem również, że przejście przez licznik stanowi problem.
  • REKLAMA
  • #4 10916021
    stratus84
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę w tym poście. Posiadam TP-LINK TL-PA211 POWERLINE, wszystko ładnie działa ale zastanawiam się czy jest możliwość podłączenia jakiegoś routera? Zależy mi na podzieleniu odbieranego łącza na kilka komputerów za pomocą wi-fi (aktualnie działa tylko jeden podłączony przez kabel Ethernet). Jeśli jest taka możliwość to jaki router polecacie (zależy mi na najtańszym bo ma to działać na małej powierzchni - ja znalazłem taki: TP-Link TL-WR340G) i jak go ewentualnie skonfigurować? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • #5 10917006
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    stratus84 napisał:
    ja znalazłem taki: TP-Link TL-WR340G

Jak najbardziej się nadaje. Kwestia konfiguracji zależy od istniejącej obecnie infrastruktury.
REKLAMA