logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać wejście AUX w Clarion DB358RMP – opis modyfikacji krok po kroku

wwojciech 06 Wrz 2011 21:47 2788 2
REKLAMA
  • #1 9902190
    wwojciech
    Poziom 12  
    Witam chciałbym przedstawić sposób na proste zrobienie aux w tymże modelu, ale i analogicznie w innych modelach. Nie jest to może idealna metoda, ale działa i zapewnia dużo lepszy dźwięk niż przez transmitery fm.
    Wykonanie:
    1. poszukanie schematu serwisowego
    2. odnalezienie kostki sterującej (załączanie odpowiedniego pasma AM lub FM), w DB358RMP odpowiada za to kostka LC72146M czyli IC 801
    3. odlutowanie nóżki lub przerwanie ścieżki sterującej załączaniem AM, w tym przypadku nóżka nr 12 (AM-ON) mniej inwazyjne wydaje się odlutowanie delikatne nóżki i tak też zrobiłem
    4. odszukanie wyjścia sygnału z głowicy L-OUT i R-OUT (nóżka 14 i 15) i przylutowanie do nich kabelków sygnałowych do jacka przez kondensatory 2,2-4,7 µF 16-50V, i wspólna masa do masy radia.

Zasada działania:
    Włączamy zakres AM na radiu,po podłączeniu mp3 sygnał jest sumowany z sygnałem z głowicy. Zakres AM nie jest wysterowany więc z głowicy nie powinny wydobywać się żadne dźwięki a jakiekolwiek przeszykiwanie stacji na AM nie zaowocuje znalezieniem żadnej stacji.
    Włączamy muzykę i cieszymy się nią:)
    Nie jest to idealne rozwiązanie bo podczas ciszy na mp3 nie ma idealnej ciszy w radiu. Ale po włączeniu muzyki jest czyściutko:) Mile widzane pomysły jak wyciszyć te szumy z głowicy(odłączanie z głowicy wszystkiego co jest od AM?) aby panowała cisza całkowita. Minus jest taki że jeśli nie wyłączymy mp3 a włączymy FM to dźwięk będzie sumowany:)
    Metoda te jedynie pozbywa radia możliwości słuchania pasma AM, reszta jest w pełni funkcjonalna.
    Nie odpowiadam za uszkodzenia wynikłe z tej metody. Można się na niej wesprzeć teoretycznie-coś w stylu jeśli tak się zrobi to tak będzie działało:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11977013
    Raczej66
    Poziom 2  
    Próbowałem zrobić aux w radiu DB358RMP wedle Twojego opisu, jednak nie udało mi się to.
    Dodatkowo radio przestało wykrywać stacje radiowe z częstotliwości FM.
    Co może być tego przyczyną?
    Po przylutowaniu nóżki nr 12 i odlutowaniu przewodów z 14 i 15 wszystko wróciło do normy.

Czy posiadasz może manual serwisowy do tego radia i lub czy mógłbyś zrobić zdjęcie jak to u Ciebie wygląda polutowane?

Dzięki i pozdrawiam
  • #3 12017826
    wwojciech
    Poziom 12  
    jeśli podłączona jest mp3jka to fm "cichnie" automatycznie więc trzeba odłączać mp3 żeby jack/ chinch pozostawał w "powietrzu". Do dzisiaj działa to u mnie dobrze i bez żadnych kłopotów
REKLAMA