logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać utraconą partycję D po użyciu Partition Magic 8 na Win 7?

adam3lo 07 Wrz 2011 13:14 10980 13
REKLAMA
  • #1 9903652
    adam3lo
    Poziom 9  
    Witam!

Mój Komputer przestał widzieć partycje D dysku twardego.
    Najprawdopodobniej stało się to w wyniku użycia programu Partition magic 8 pod windowsem 7 64 bit. Nic nie zmieniałem na tym dysku tym programem - chciałem nim naprawić dysk zewnętrzny, a wyszło tak że 'wewnętrzny popsułem'.

w Zarządzanie Komputerem - zarządzanie dyskami widzi drugą partycje, ale bez litery. Litery nie można dodać ponieważ wyskakuje komunikat "Widok nieaktualny"

Acronis Disk Director 11 widzi normalnie drugą partycje jako dysk logiczny MBR i wszystkie partycje są w dobrej kondycji.

TestDisk mówi że can't read FAT boot sector i Invalid FAT boot sector.
    Stwierdza też że dysk jest za mały jak na ilość danych.

Chciałby odzyskać tą partycje, najlepiej wraz z danymi.
    Mam w planach użycie Partition Table Doctor, po tym jak jeszcze raz w pełni przeskanuje TestDiskiem.

Co jeszcze mogę zrobić i jak ratować tą partycje?
  • REKLAMA
  • #2 9903690
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Odpal LIVE CD LINUX, zobacz czy możesz przenieść dane z dysku D.
  • REKLAMA
  • #4 9903759
    retsef
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    adam3lo napisał:
    Witam!
    ... chciałem nim naprawić dysk zewnętrzny, a wyszło tak że 'wewnętrzny popsułem'....

co dokladnie zrobiles?
  • #5 9904268
    adam3lo
    Poziom 9  
    Screeny z tego programu:

Jak odzyskać utraconą partycję D po użyciu Partition Magic 8 na Win 7? Jak odzyskać utraconą partycję D po użyciu Partition Magic 8 na Win 7?

Z góry bardzo dziękuje za pomoc!

Co robiłem:
    Dokładnie nic oprócz instalacji PM 8 nie robiłem na tym dysku.
    Chciałem sprawdzić dysk zewnętrzny, ponieważ mimo kasowania plików nie zmieniało się zajęte na nim miejsce.. no i narobiłem sobie bigosu na podstawowym dysku.

Nie mam za bardzo możliwości przegrać nigdzie danych z tej partycji (to jest laptop i dysk zewnętrzny padł też). Czy przywracanie systemu by pomogło w takim wypadku? Chociaż wolałbym nie tracić danych z dysku.
  • #6 9904414
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Podaj sektory
    40965752
    oraz 285161472

Przywrócenie recovery w całości przywróci fabryczne ustawienia partycji ale tez skasuje wszelkie dane na całym dysku.
  • REKLAMA
  • #7 9904459
    adam3lo
    Poziom 9  
    Proszę:
  • #9 9904524
    adam3lo
    Poziom 9  
    Sektor zero

Czy pozostałe partycje podać też w formie pliku? - Raczej nie bo mi się nie zmieści nigdzie :)
    Tzn zrobić screeny jeszcze?

Bardzo dziękuję za pomoc.
  • #10 9904543
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) znieś punkty za plik.
    2) miałeś od 0 do 0 podać a nie od 0 do 2048
    3) poradzę sobie bez tamtych.
    4) Trzeba wgrać plik, który podałem w sektor 0 od 0 do 0 jeden sektor.
    Załączniki:
    • sec_0_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 9904556
    adam3lo
    Poziom 9  
    Plik z sektorami:
    Załączniki:
    • sec_0_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 9904564
    adam3lo
    Poziom 9  
    4) - Wgrać poprzez kopiuj sektory - po prostu w 'drugą stronę'?

Wyskoczył blue screen i komp się zresetował i miałem już wątpliwości czy się podniesie, ale wszystko OK i z powrotem widzi mój dysk :)

Więc tysiąckrotne dziękuję :)
  • #13 9905515
    retsef
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    ok to teraz pytanie do użytkownika migol21 - co Pan adam3lo zrobił? Bo przecież od instalacji programu to dyski jeszcze nie padają.

A tak na marginesie to PM w wersji 8 już jest starym programem - z roku 2004. W opisie widze, ze co prawda dziala pod XP to jednak nie nalezy go uruchamiac w systemach 2000, Vista, Seven oraz NT 4. Pan napisal, ze ma windowsem 7 64 bit - rozumiem ze problemem bylo uzycie PM8 pod siódemką.
  • #14 9906083
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) PM8 jest nie kompatybilny z systemem 64 Bit-owym.
    2) Zwykle zmienia wpisy wielkości partycji, które na siebie nachodzą. System to interpretuje tak, że widzi partycje ale nie pozwala ich montować.
    3) Trzeba było poprawić wpisy w MBR
    4) Blue Screen powstaje bo wpisuje się w sektor 0 dysku na którym się pracuje . Jest to niebezpieczne i zasadniczo nie wolno tego robić z powodu iż właśnie system na którym pracujemy głupieje. Jak widać tu się udało, ale powinno się to robić w sposób taki iż dysk na którym pracujemy powinien być podpięty jako drugi do innego systemu i tam powinniśmy przeprowadzać takie operacje . Dodatkowo zawsze powinniśmy mieć kopie bezpieczeństwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z utratą partycji D na dysku twardym po użyciu programu Partition Magic 8 na systemie Windows 7 64-bit. Partycja nie jest widoczna, a zarządzanie dyskami wskazuje na brak litery. Acronis Disk Director 11 wykrywa partycję jako logiczną, ale TestDisk zgłasza błędy związane z sektorem rozruchowym FAT. Użytkownik planuje użycie Partition Table Doctor po przeskanowaniu TestDiskiem. W odpowiedziach sugerowane są różne metody odzyskiwania danych, w tym użycie LIVE CD Linux, DMDE oraz poprawa wpisów w MBR. Użytkownik został ostrzeżony przed dalszym używaniem TestDiska na działającym systemie. Ostatecznie, po wykonaniu operacji na sektorach, udało się przywrócić widoczność dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA