logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - jak połączyć dane z dwóch tabel na podstawie kolumny nazwa?

tora1025 07 Wrz 2011 17:03 6716 5
REKLAMA
  • #1 9904285
    tora1025
    Poziom 2  
    Witam

tabela1 posiada kolumny
    nazwa|xxx|yyy|zzz

tabela2 posiada kolumny
    nazwa|jjj|kkk|ddd

kluczem do połączenia tych tabel jest pole name gdzie wartości sobie odpowiadają 1 do 1, w tabeli 1 i 2 nie ma tyle samo wierszy

W jaki sposób mogę znaleźć odpowiadające wartości ??
  • REKLAMA
  • #2 9907961
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Opisz problem porządnie.

Co chcesz otrzymać w wyniku :
    1 . ("W jaki sposób mogę znaleźć odpowiadające wartości ??") - jakie wartości????
    2. (" pole name ") - a wyżej jest "nazwa" - więc jak nazywa się pole???
    3. Spróbuj sformułować problem logicznie.
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 10833132
    komp100
    Poziom 2  
    Witam,

Bardzo proszę o pomoc w następującym temacie. Mam 3 pliki Excel. 1 plik zawiera kolumnę A - nazwiska, B - dane kontaktowe, C - kwota zadłużenia, D - dni opóźnienia, 2 plik zawiera kolumnę A - nazwiska, 3 plik zawiera kolumnę nazwiska i teraz chcę stworzyć tabele, która będzie zawierać nazwiska, które będą powtarzać się w pliku 1, 2 i 3. Plik ten oprócz kolumny z nazwiskami ma zawierać również kolumnę z danymi kontaktowymi, kwotą zadłużenia oraz dni opóźnienia.
  • REKLAMA
  • #4 10833321
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 485
    Załóż wałasny wątek, a nie podpinasz się po inny z innym problem (choć do osiągnięcia tą samą funkcią). Tu się nikt za nowy wątek nie obraża (jeżeli dotyczy czegoś innego niż dotychczas/nie osiągnięto dotychczas rozwiązania).
    Na marginesie: podpinając się tak, nie masz możliwości "podziękowąć" (bezstratnie) za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 10833909
    pitermxa
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Z tego co mi się udało zrozumieć, to przy odpowiednio przygotowanych tabelach powinna wystarczyć funkcja wyszukaj.pionowo. Poczytaj o niej w helpie.
  • #6 10833971
    komp100
    Poziom 2  
    dziekuję za pomoc
REKLAMA