logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak połączyć i uzupełnić tabele z dwóch arkuszy w jednym?

sando 06 Paź 2012 12:15 1941 4
REKLAMA
  • #1 11382514
    sando
    Poziom 10  
    Witam.

Możliwe że podobny temat gdzieś tutaj był, lecz przyznam że nie potrafiłem znaleźć. W sumie tak do końca to nie wiem nawet jak to nazwać.

Mianowicie mam dwa arkusze (I i II) z tabelami i chciałbym je umieścić w kolejnym arkuszu (III). Tabele składają się z trzech kolumn- nazwy i dwóch z wartościami. Chciałbym, żeby ta nowa tabela zawierała całą tabelę z arkusza I, uzupełnioną o wpisy z tabeli drugiej. Przy nazwach powtarzających się w nich obu, wartości miałyby być wyświetlane obok siebie; gdy jednak pojawią się nazwy nie występujące w arkuszu I, miałyby być dopisane wraz z wartościami na dole tej nowej tabeli.

Mam wrażenie że rozwiązanie jest proste, lecz główkuję już nad tym trochę i nie chce mi wyjść zadowalający efekt.

Teoretycznie udało mi się to zrobić w dosyć prymitywny sposób, ale formuły wyglądają strasznie i łatwo się można w nich pomylić, zwłaszcza przy większej ilości danych. No i oczywiście trzeba usuwać puste wiersze, które zostały dopisane.

Czy zna ktoś jakiś prostszy sposób?

W pliku są moje formuły i tabela jaką chciałbym uzyskać.
    Załączniki:
    • tabele.xls (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11382798
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Formuły testujące z WYSZUKAJ.PIONOWO zwykle robią się przydługawe. Trochę też niepotrzebnie komplikujesz. Zamiast sprawdzać czy wartość jest liczbą, lepiej zastosować poprawność danych w tych zakresach i mamy jedno z głowy.

Testowanie krócej wychodzi z funkcją PODAJ.POZYCJĘ, bo tylko to sprawdzasz i jeśli szukanej nie ma, jest błąd i wpisujemy wartość dla PRAWDA funkcji JEŻELI.

Zerknij do załącznika. Formuła w O24, skopiowana w prawo, następnie obie w dół i przy tym układzie danych nie trzeba ich nawet korygować.
    Załączniki:
    • tabele(1).xls (25.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 11387208
    sando
    Poziom 10  
    Rzeczywiście, dużo prościej, dzięki.

Ale powiedz mi tylko jeszcze jedno - czy da się jakoś zmodyfikować uzupełnianie tabeli o nazwy które się nie powtarzają? Formuła w obecnej postaci dopisuje albo nazwę, która nie występuje wcześniej, albo (w wypadku powtórzenia) znak "-". Czy jest możliwość, żeby w wypadku powtórzenia się nazwy nie został wpisywany "-" tylko byłby sprawdzany następny wiersz? Nie byłoby wtedy konieczne ręczne sortowanie tabeli i usuwanie tych zbędnych komórek.

Z tego co wyczytałem, to można by zrobić tam pętle, jednak takie zaprogramowanie całkowicie mnie przerasta.

Chyba że jest jakieś zupełnie inne rozwiązanie, np funkcja która w wypadku błędu nie kończy się, lecz powtarza działanie w kolejnej komórce? Albo która po prostu wyszuka i wypisze niepowtarzające się nazwy?
  • REKLAMA
  • #4 11387370
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Można spróbować testować LICZ.JEŻELI i jeśli wystąpień jest >1... Ale zrobi się tasiemiec i przy większej ilości wierszy będzie przycinać. Spróbuj z arkuszem pomocniczym.
  • #5 11393803
    sando
    Poziom 10  
    Rozumiem. Dzięki za pomoc
REKLAMA